Tuesday, August 24, 2010

About a Boy


Al-Fatihah buat Allahyarham Mohamad Faiz bin Taufik or as I know him, Jipo.


Jipo adalah manusia paling segala dalam dunia aku- paling baik, paling sihat, paling bijak, paling tabah, paling kelakar.

Masa dia terpaksa tinggal di hospital, dia mengumpamakan stay itu macam “pergi holiday tempat tak best, jadi terpaksa duduk dalam bilik dan browsing ja”. That was how positive he was. Masa rambutnya mula gugur disebabkan chemotherapy, dia kata, “I’ve always wanted to try this style, dulu rebonding dah try, now GO BOTAK!"

Even selepas 3 rounds of painful chemotherapy dan operation major membelah dada pun Jipo masih retained his good humour. Bila kawan dia nampak gambar dia kat Frankfurt dan tanya kenapa dia berada di situ, dia menjawab, “Aku operate. Ko ingat aku gi main itik kat Frankfurt mcm korang ke? Lawak pi Frankfurt main itik...macam kat Malaysia takdak je hahaha.”

Macamtu lah dia sampai akhir. Masih buat aku and orang lain happy. Masih ingat lawak-lawak dia yang unik, benda-benda yang orang lain tak terpikir. Sepanjang ada cancer dia masih spread his humour, suka tulis status atau share benda-benda unik atau lawak. Teringat dia mempersoalkan lagu tiga kupang.

“Lagu 3 kupang, saku penuh padi (sing a song of sixpence, a pocket full of rye), 6 ekor burung, masuk dlm kuali (4 & 20 blackbirds, baked in a pie)...nape bukan "24 ekor burung"? Exchange rate leh ubah-ubah...bilangan burung dalam pie tidak, hehehe...tetiba tak puas ati, padahal penat2 org dahulu kala translate ke malay”

Dan status facebooknya yang lain never failed to make me smile-

“It's a bit sad+angry everytime I watch BBC or CNN weather forecast because they left out Kuala Lumpur. There's enough space between Bangkok and Singapore on that map, even for a Haiku!”

“Sometimes before I went out to buy groceries, I checked the time and world cup match schedule...just to avoid the "freak-who-don't-watch-football-or-maybe-trying-to-rob-a-supermarket-during-world-cup" look from the cashier/customers”

fb ni pressure tul, yela2 aku change profile pic!
"XXX and 30 other friends changed their profile pictures"
fb hidden msg:"how about you, loser? done anything interesting lately?"

Perit terpaksa mendengar kisah Allahyarham di mana selepas menghadapi 3 rounds of very painful chemotherapy dan major operation belah dada, cancernya telah merebak ke seluruh badannya dan menyerang saraf tunjangnya hingga dia lumpuh, memakan semua organ dalamannya dan kemudian perlahan-lahan menyerang peparunya. On his last days setiap nafasnya seperti menarik balik nyawa ke dalam badan, dan setiap suap makanan terlalu menyakitkan dan memenatkan sehingga dia pengsan. Tapi dia masih mahu makan dan minum. Masih senyum kepada kawan-kawan yang datang melawat sehari sebelum pemergiannya walaupun nak bukak mata pun susah akhir-akhir tu. He was in so much pain doctor terpaksa memberi morphine dan ubat pelali, dan badannya tak mampu menerima oksigen sehingga kukunya jadi ungu walaupun diberi oksigen maximum dosage.

Dengar kisah dia terlantar lumpuh, teringat bagaimana dia lah orang paling particular pasal kesihatan yang aku pernah kenal. Asyik pergi gym, rollerblade, jogging, berbasikal. Punyala jaga kesihatan, makan pun jaga, subscribe Men’s Health. Tak pernah merokok, tak hisap shisha walaupun rumah yang dia dok dengan housematesnya dulu ada bong shisha. How my friend took such good care of his health, begitu dia jaga amanah dia dengan Tuhan. It could happen to anyone.

Bila dah terjadi aku tertanya diri aku, kenapa aku yang rapat dengan dia? Aku sedar orang cam aku ni banyak kekurangan nak dibandingkan dengan dia, kenapa aku yang dia sanggup be friends with, care for? Rasa bertuah sangat. Dari seorang kawan di UiTM sehingga seorang kawan yang aku dah anggap macam abang di Germany. Dari zaman happy, main-main SMS tahun 2003 hingga zaman aku manic depression pada 2008 sehingga tak dapat makan dan tidur berhari-hari. Allahyarham datang makan sama-sama nak make sure aku makan, tolong datang kemas rumah. Hinggalah pada akhir tahun 2009 dia bagitau pasal sakit belakang sampai takleh sujud, berus gigi dan tidur sebelum dia di-diagnosed dengan barah. Dia ingat dia sakit high blood pressure. Tahun 2010 semasa dia tengah battle cancer pun dia masih teringat kat aku walau di benua lain-lain, kalau dia jumpa benda best, mesti terus message habaq “ha yang ni best, hang mesti suka”. MasyaAllah.

Baca balik log-log YM lama,

aikaisme (12/27/2007 9:35:30 PM): hahahaha
aikaisme (12/27/2007 9:35:36 PM): kepo la ang ni

aikaisme (12/27/2007 9:35:37 PM): ahahaha

Jipo (12/27/2007 9:35:46 PM): kepo kat ang ja

Jipo (12/27/2007 9:35:52 PM): sbb ang kepo gak

Jipo (12/27/2007 9:36:12 PM): -ve + -ve jadi +ve
Jipo (12/27/2007 9:36:26 PM): -ve x -ve jadi +ve

aikaisme (12/27/2007 9:36:59 PM): hahahaha

aikaisme (12/27/2007 9:37:01 PM): jahat

aikaisme (12/27/2007 9:37:10 PM): aku dh setahun kot tak sebar rumor


(Ni lah lawak skema budak electrical engineering. Kami tak mengumpat masa ni, saja kecoh pasal bapak kawan kami masuk paper. Jipo jenis tak mengata orang. Aku, mungkin lain cerita). Dan,


Jipo (1/25/2008 6:39:13 AM): nape akaun frenster takda?
aikaisme (1/25/2008 6:40:35 AM): aku delete
Jipo (1/25/2008 6:40:48 AM): nape?..kena ban ke
aikaisme (1/25/2008 6:40:57 AM): haha takdela
Jipo (1/25/2008 6:41:30 AM): patut la featured frens aku kurang sorg..aku igt frenster bengong ke ape
aikaisme (1/25/2008 6:42:11 AM): haha skg nak ganti ngan sape
Jipo (1/25/2008 6:42:52 AM): haha..ntah..biar je dulu..busy nak exam..(ceh mcm penting je..padahal leh amik je sesapa)

Aku check friendster tadi. Last dia aktif tahun 2009. He never really did replace that slot. Sedih rasa. Bila dah takda, macam-macam teringat. Nasib dia sempat poskan 2 DVD penuh dengan gambar kami semua dan videonya kat aku tahun lepas, lepas hard disk aku crash. Senyum tengok video Allahyarham time sihat, time happy, gelak kuat-kuat (trademark dia). How I miss you. This is how I choose to remember you. Al-Fatihah.





Tambahan: Teringat bagaimana Allahyarham betul-betul tak suka menyusahkan orang; masa orang risau dia sakit cancer, boleh pulak dia mintak maaf sebab buat orang risau! Pastu rasa guilty sebab suruh mak dia masak bekal 3 hari sebelum balik Malaysia (masa dia undergoing treatment kat Germany) walaupun masatu dia dah tak larat sangat sebab chemo. Last sekali, teringat masa kawan dia suruh demand meja lagi besar kat hospital sebab meja dia dah penuh dengan barang (memang meja tu kecik gila). Dia jawab "Takyahla, buat susah makcik cleaner mop pagi-pagi ja." Kawan aku yang sangat considerate, sangat penyabar. Dalam kesakitan pun dia utamakan orang lain. Tak pernah sekalipun dia complain pasal takdir dia.