Tuesday, June 9, 2009

Lelaki Idaman?

Biasanya kalau cakap pasal lelaki idaman ni, perempuan baya aku akan include 'ada sense of humour' dalam senarai dia. Biasanya lah. Sebab dia patut dah matang and tau lelaki setakat ada rupa dan tak ada personaliti boleh jadi sangat membosankan, dan siapa tak suka orang yang kelakar?


Dan biasanya 'ada sense of humour' tu ada pada tangga pertama atau top 5. Baru-baru ni aku sedar kriterion ini ada defect sikit.


You don't want a guy with a sense of humour. You want a guy with your sense of humour.


Cuba kalau kamu jenis yang sukakan dry humour, dan dia sukakan lawak Jackass. Atau dia rasa korek hidung, sendawa dan kentut depan kamu tu kelakar (kamu memang bernasib malang la kalau jumpa laki macamni)? Sedih juga kalau kamu buat lawak dan dia tak paham. Atau setiap kali dia buat lawak, kamu tak sedar dia buat lawak. Sedih, sedih.

53 comments:

Von said...

agree. wtf aku agree? i ain't girl.

Anonymous said...

bukan ke semakin bertambah usia, semakin berbeza lawak yang anda suke?

Xam said...

Pada aku sense of humour tu kalau secara natural..menarik..tp kalau dibuat2...sedih,sedih...

magenta said...

Anonymous- Mungkin juga. Tapi aku tau ramai juga lelaki suka lawak Jackass walaupun dah tua, dan ada ramai juga perempuan yang tak boleh terima lawak macamtu. Aku tengok semua movie Jackass tapi lawak camtu aku rasa kelakar biasa-biasa je.

Fuzzy A! said...

Ye ke? I never noticed that some people have only one type of humor until I read this.

I mean, if I'm with my intellectual but rather snooty friends, I find Jackass crass.

Tapi if I'm hanging out with my funner but less sophisticated friends, I'd laugh my ass off at Jackass.

magenta said...

Fuzzy A- Ah, you're a social-humorist (only LMAOs when in a certain group). Everybody knows Mr Bean is supposed to be a comedy, but not everybody will laugh while watching House or the Simpsons.

Fuzzy A! said...

Quite la. Sometimes, I wonder which stereotype I fit in.

penyangak said...

then kalau nak sangat carik yang ada all types of sense of humor. then again if he's got all types of sense of humor, he's probably out of his twatting mind. and girls don't want someone crazy cause they won't want someone too similar. haha. wait what.

*Sarah is the One said...

any guys game enough to do beyonce single ladies memang menarik hati I

fakeyellowmocha said...

Damn right. I find that, people who laugh while watching House has the right amount of sense of humour. hypocrite or not, I rather be with this kind of people more than the other. But hey, humour is humour, either we get it, or we don't.

iqanabeera said...

To me, snide comments are supposed to be funny. Friends say my humour bites. But I have the tendency to be extremely lame as well. Sometimes people don't get my silliness. But the general consensus is that, I do have a sense of humour, albeit a tad twisted.

Jadi sangat sakit hati when the first criteria my boyfriend uses to describe me is; tak ada sense of humour langsung.

Pig.

Hussein Hamzah said...

I thought love was about embracing the flaws of the other half =D Tapi,walau bagaimanapun,joke or no joke;kalau dah kahwin,bukan semua lelaki begin too shed that attempt too be graceful infront of their spouse ke?Nose picking,burping,farts and any other indecency aplenty kan,down the road of marriage?So,better get used to it no

hanie said...

kentut sendawa tu masuk dalam jokes ke? seriously if that count as a joke pretty much stupid and annoying kind of person. btw guys with sense of humor or someone that make you laugh is the best of all..i used to like serious guys, but then after 5 years memang cinta tapi boring bila si lelaki syok sendiri.

Weed and Bandages said...

Lawak main kencing berak memang tak boleh terima lah.

Anyway aku tak pandai gelak kalau tengok 30 rock, tapi aku boleh gelak kalau tengok Kath & Kim.

:)

MariaFaizal said...

You're right dik!
We need a man with OUR sense of humour. Lucky to have found one :D

Cheers to you & yours.

Shiba said...

Agree. my bf selalu tak paham bila saya buat lawak. Pastu sebab nak balas dendam bila dia buat lawak tahan-tahan ketawa konon-konon tak lawak ah haha annoying gile

chronic melankolik said...

i have a good sense of humor but,i always met serious guys.damn bored!.

sol said...

i dont mind fart burp nose pickin etc. tah, better out than in bak kate shrek hahaha. anywho~ i prefer sum1 yg witty :D

and the jokes shall not be too smart.

mwahahaha.

enyheartsdiamond said...

janji i bole ketawer~

sp nk jd bf i?
kn penuhi ciri2 ney dlu..
tergedix suda!

1.educated..
2.smart n wise..
3.alert to latest issues
4.bdn average2..kalo chest hot lg bes..(^_^)
5.rambot xnak pnjg,xnak skema..
6.x de hutang piutang[kre bole support i la]
7.x smokin
8.sweet,romantic,funny

etc~

MK said...

hmm..setuju juer.. sila jgn korek idung di khalayak ramai pls

anas said...

i can laugh at any genre (genre? haha) of jokes, be it stupid, jackass, educated, pervert, serious, political and what not, hell i can even laugh at jimmy kimmel's jokes. i have a...flexible sense of humour?

i used to date a girl who laughs at all my jokes (quite a number of unintentional jokes i think). trying too hard to impress me, or she has a ticklish bone?

rhnna.o said...

Memang malang ah kalau orang fikir korek hidung, sendawa dan kentut tu lawak. Macam bodoh je. Kalau kentut lepas tu muka macam dah merah, malu sebab terlepas tu lawak jugak lah. Lebih kepada comel, mungkin.

Lawak tak semestinya buat lawak. Macam senario, Apek, whatever. Ugh.

fezaL Mohd said...

hahah.!!
pak lawak aziz sattar

cari cm dea
sure kekal perhubungan. ;)

Zaini said...

"You don't want a guy with a sense of humour. You want a guy with your sense of humour."





bon mot.

^^

badut 2 said...

hmmm... so badutlah top of the list ye...padanlah badul ke, senario rupa takde pun selalu tukar bini..atau sape tu yang kahwin dua tu pelawak juge..


Lelaki melayu ni sebetulnya pandai buat lawak. Takde bangsa lain buat lawak subtle macam p ramlee.

lawak p ramlee setengahnya macam subtle juga. bukan macam lawak jamali shadat untuk kanak2, senario slapstick, afdlin shauki terlampau mild,

Orang yg tak leh buat lawak ni sebetulnya tak mature tak matang. Under stress..tak tahu emjoy life..sebab tu sesiapa pun senang dengan mereka yg suka berlawak.

Tapi kalau lawak lelaki tu tak dapat difahami lebih baik jangan dekat. Itu different wavelength namanya.

Sama intellectual level, sama taraf pendidikan sama kufu Sama IQ, sama EQ etc baru ngam.

Setengah orang fikir House tu lah height of sophistication tapi ada lagi sophistication pada orang melayu yang tak de kat mat salleh.

Itu semua cultural nuances.

Anonymous said...

Nak buat macam mane if ade org rase kentut, sendawa, korek idung tu lawak?? sense of humor setiap orang adalah berlainan... ade org ketawa cam nk mati tgk Friends ade org senyum jer..bukan dier tak paham omputih cume bg dier itu tak kelakar sangat..Benda ini sangat objektif..yang penting mcmmaner kite nk react dgn sesuatu lawak itu..sekian timer kasih..

Fuzzy A! said...

Asal semua male commentators macam nak promote themselves je, myself included? Haha.

angelX said...

Sangat agree.
Sometimes memang best kalau lelaki tu pelawak, tapi kalau all the time nak buat lawak cam bodoh, kita pun jadi bodoh skali.

Kita mahu same sense of humor.
Dan many other criterias
Nak fikir nak list sampai pening

magenta said...

Badut 2: Tak semua orang yang kelakar tu jadi comedian atau pelakon. Macam mana topik simple ni kamu boleh jadi defensive cakap pasal lawak melayu vs lawak mat salleh. Apa-apa pun orang yang terlebih sensitif dan defensif memang tak appealing.

Anonymous: Kalau dia rasa benda-benda tu kelakar, pegi la cari partner yang rasa benda tu kelakar. Apasal kamu repeat semua point aku kat komen? Ke kamu tak paham entri aku? Kalau ye pun, takyah komen sampai 10 kali benda yang sama. Penat aku kena reject.

Dils said...

My partner and I have different idea on ape yang kite orang rase kelakar.

I think we are trying to reach a balance in the middle, between gelak komedi Mr Bean (which I hate, and he love) and gelak dark comedy like well; you know which when you see one, when telling/watching something funny.

Good point on what you think is funny, other people may not think so. Tapi tak semestinye the perfect person for you must have the same sense of humour, IMO.

badut 2 said...

Alamak..."Apa-apa pun orang yang terlebih sensitif dan defensif memang tak appealing..."

aduh... pedih...mcm mana nak tulis mcm fuxy A, ye supaya nampak bernas

Padanla I selalu ditinggal-tinggalkan. Takde fun appealing..rupenya...tapi ni no problem, I kena kurangkan sensitiviti receiver I lah nampaknya..

eryzal zainal said...

anon : u klakar laaaa :p

faridajir said...

i couldnt agree more..

Grunge said...

hakhak betol2. Saya pun rasa lawak jackass nih biasa2. Erk, kadang2 macam tak senonoh jugak, bukan ke orang Melayu kaya dengan sikap sopan santun kan.

Fuzzy A! said...

"mcm mana nak tulis mcm fuxy A, ye supaya nampak bernas"

*malu bangga tersipu-sipu... pastu baru sedar guna perkataan 'nampak' instead of 'jadi' or 'memang', rasa patut bengang tapi malas nak kesah dan buat tak tau wtf.

Anonymous said...

ceh2.magenta asik puji fuzzy .hahahahahahahhahahahahahahha
then dan2 tu fuzzy evrytime kene puji nak sipu2 malu.funny!!! LOL

magenta said...

asyik ke? sekali je. yang terakhir tu badut 2 'puji'. heheh.

Fuzzy A! said...

Entah, tu pun bukan real puji. Cakap dia agree je.

Pastu kena perli dengan Clown II: The Return of the Mime.

Since somebody mentioned it, I have to retire the tersipu-sipu thing from this blog already wtf.

badut 2 said...

Ala bukan senang nak dapat pujian dari blogger ni..silap tulis komen kena hentam... ada paham.

Jadi bersyukur jelah kalau dia agree.. lagi2 bila dia sedang bad mood.

Tulisan awak terlalu defensive la..terlalu sensitif la..tak funny langsung kelakar awak..awak takde sex appeal lah..salah topikla awak..

haih..I kena balek blajar menulis nampaknya..pedih,pedih .. I ambil ni sebagai cabaran semuanya dan teguh kan iman...hehe

i am mai said...

Ya betul, aku rasa memang tak ramai pun gelak tengok House. Apatah lagi Monty Python. Sophisticated humour,huh?

Aku rasa aku ada dry humour. Entah la, aku agak sakit hati bila keluar dengan mamat-mamat yang kononnya macam lawak guna "I" dan "you" lepas tu cakap "you ni nakal la". Sangat turned off lepas tu.

But then if you go out dengan orang yg super sarcastic, maybe ko akan super annoyed bila ko tak cakap apa-apa, dan semua pun jadi awkward.

Yeah, maybe kena click together la I guess.

mohd J said...

kenapa kentut,korek hidung dianggap lawak?pelik..dats lawak ke?urm...

fakeyellowmocha said...

Melihat komen-komen yang berulang-ulang menyatakan point yang sama. Annoying atau kelakar? (kenapa kamu, kamu dan kamu tidak membaca secara keseluruhan? Aneh betul. Skrin laptop kamu separuh dari saiz normal, mungkin?)

Fuzzy A! said...

Haha, Clown II, betui jugak. Oklah, boleh la kembang kempis hidung bangga jap.

Monty Python sophisticated? Wow... That's the first time I've heard people said that. They're like the Three Stooges in linguistic form. Maybe some cannot follow their rather thick accent kua...

And yes, I'm officially stalking this blog for general and comment updates.

badut 2 said...

Sebenarnya kelakar saya macam House. Understated.. sikit mcm dry British humour. Tapi I found ramai yg tak faham so kekadang bila kita buat kelakarpun kena tgk audience kita. Kalau kita buat depreciating houmour tentang diri kita nanti ada yg betul2 pandang rendah pada kita! Bila kita joke mcm puji diri in a dry sense, ada yg tak faham ingat kita puji diri sendiri! Favourite I adalah berkata sesuatu yang nonsense dalam nada sirius..and catch the listener by surprise..Kelakar Melayu selalunya gentle dan merupakan usikan disambut dengan ketawa kecil.. Tapi yg penting kita enjoy our joke... biarlah salah di mata mereka, kerana lawak bukan hanya di mulut tapi juga di dalam jiwa atau tulisan..haha

Sebelum terlupa..nasihat I kepada lelaki2..jgn sekali2 buat kelakar pada gf mengenai personal issues.. dia org tentu ingat u sirius... dan akan diungkit di kemudian hari..haha.

Fuzzy A! said...

Clown II: Your first paragraph in one word - Sarcasm.

Mie Amour said...

couldn't help but agree with u laa miss magenta..slama ni xpernah terfikir pun part sense of 'your' humour tu..thanx..

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Humoris yang baik adalah humoris yang mampu membawa gelak ketawa kepada diri sendiri dan orang di sekelilingnya.

Humoris seperti Nabil Raja Lawak adalah antara contoh humoris yang baik, manakala humor dari Amir Raja Lawak adalah sebaliknya...

Sekiranya anda cuba didampingi oleh manusia yang mempunyai ciri humor ala-ala Amir Raja Lawak, maka cubalah jauhkan diri anda darinya...

badut 2 said...

Foxy A, bukan sarcasm. Sarcasm itu pada amnya untuk menyakiti hati pendengar. Tapi I tak deniat tu. Saja nak buat orang ketawa. kekadang berjaya, kekadang tidak.

Tapikata2 kita memang boleh menjadi kawan atau menjadi lawan. Menjadi bisa atau penawar, membosankan atau menghairahkan, menghibur atau menjelekkan.

Sebab ituada orang kata the penis mightier thanthe sword. Though skg the keyboard lebih berkuasa dari senapang.

Pendita keyboard boleh mempengaruhi politik, menghalalkan yang salah etc dalam lainkata spin. tapi the good thingis semua orang boleh ambil bahagian. Mcm slogan sukan, sukan untuk semua...haha.

Fuzzy A! said...

Clown II, sarcasm kena ada malicious intent ke? Didn't know that, mea culpa.

But all this argument is moot when we consider the words of the writer, right? "You want a guy with your sense of humor."

In the end it doesn't matter which type of humor is the best, innit? Sarcasm or slapstick, sophisticated or base. It's whether it fits your significant other or not. Yes, even fart jokes have their lady admirers in this world.

badut 2 said...

Humour adalah sesuatu yang perlu dipelajari sama seperti bertutur. Dari segi anthropologi ianya satu cabang communication antara spesis.
Sarcasm kepada mereka yang tak faham bahasa itu tidak memberi makna.
Begitu juga lawak dalam satu bahasa bukan lawak kepada bahasa lain.
Mencari orang yang sama humour dengan kita itu adalah satu yang mustahil. Sebab apa yang penulis inginkan adalah orang yang menepati cita rasanya dan menyayanginya dan mencintainya. Lawak itu hanyalah cara untuk memikat hati penulis dan tentu sekali penulis ingin mendengar apa yang ingin didengarnya.
Lelaki memikat dan membelanjakan resources dan time mereka kerana naluri ingin mengawan. Jadi jika seorang lelaki itu mendapati wanita itu idamannya maka dia akan mencuba memuaskan kehendak wanita idamannya. Hmm nampaknya sama dgn seks, seorang wanita itu perlu memberi tahu lelaki yg merapatinya bagaimana dia mahu dirangsang mentally sebelum dia merelakan..ok sambung lagi lepas lunch..

njat tun said...

weh stuju gilerrr!
kalau laki suke wat lawak korek idung,sumpah xlawak rase nak pukul ade lah.haha.

secretive said...

true ^^ !

mimimemo said...

aku pantang gile lelaki kentut atau sendawa..but guess what.. i got that man!erghh..sabar jek la!