Saturday, November 7, 2009

Hypocrisy #1: Sisterhood

Aku tak kisah kalau laki dapat gaji yang lebih daripada perempuan untuk kerja yang sama. Atau laki mahu membayar setiap kali makan. Atau nak bukakkan pintu untuk aku. Aku takkan hentakkan kaki sambil menjerit pada lelaki itu, "Kau ingat aku cacat ke apa? Aku boleh bukak pintu sendiri lah!"


Kalau itu maksudnya being the weaker sex, aku content dibelanja makan, ditanggung dan dibukakkan pintu dan macam-macam lagi. Aku tak kisah kena belajar memasak dan benda-benda domestik, aku tak pernah merungut. Aku tak rasa ada apa-apa salah kalau ditakdirkan menjadi ibu atau seseorang yang nurturing. Aku tak kisah pasal feminists. As long as ada kebebasan belajar, bekerja, should I want to, oklah tu.



Apparently sesetengah perempuan confuse being a feminist dengan sisterhood. Apa-apa lah. Let me tell you about sisterhood.



Aku, sebagai seorang perempuan, kenal kaum aku. Semua advantages dia, semua keburukan dia. Women might be the fairer sex, tapi jangan lupa, ramai lelaki dalam history tumpas sebab 'le p*ssy'. Bill Clinton, misalnya.



Aku juga bukan seseorang yang refuse nak kutuk gender sendiri atas alasan sisterhood. That's bullshit. Aku boleh kutuk laki, dan aku boleh kutuk perempuan. Aku tak paham this ideology yang kalau aku kutuk kaum sendiri, aku betray kaum aku? Tak ada kaum atau bangsa atau apa-apa pun dalam dunia ni yang sempurna. Kalau kaum aku ada masalah, aku akan cakap kaum aku ada masalah. Aku takkan pretend macam perempuan ni tak ada cacat cela sambil meloncat-loncat menjerit "Girl POwer!". Sama macam kalau kau kutuk bangsa sendiri. Kalau dah obvious ada masalah, semua orang pun nampak, apa guna kau dok mendebik dada hoo hah hoo hah sini sana kaum kau terbaik? Tak bermaksud kaum atau bangsa tu lemah pun. Cuma kau aware ada masalah, dan kau willing nak cari solusi.



Ini masalah kaum aku: sisterhood tak wujud. Kalau wujud pun, rare. Hanya apply pada kawan-kawan sendiri. Kadang-kadang kawan sendiri pun ditindas sebab lelaki. Women always want to do the right thing. Mereka tau apa yang mereka patut buat. Tapi in this day and age, the desire untuk feel wanted overcome segalanya. When it comes to men, women are almost always stupid. And they don't like to hear it, but that's the truth.


Sebab itu kau tengok perempuan sanggup buat macam-macam untuk laki. Sanggup pakai produk yang memudaratkan, muntah makanan balik, risk being pregnant, tindas perempuan lain, sanggup lose a friendship, untuk apa? Kau ada dengar laki muntahkan makanan untuk pikat perempuan? Jarang kot. Kau tengok iklan slimming pills cirit-birit kat suratkhabar, ada model lelaki?



Men know women would still want them even when they're ugly, fat, old and bald. Saham selalu ada. Sebab perempuan diprogram dari kecik oleh mak mereka, yang diprogram oleh nenek mereka, yang diprogram oleh moyang mereka untuk make them feel worthless unless mereka cantik. Sebabtu perempuan cantik pun ada inferiority complex, masih perlu validation setiap masa oleh lelaki bahawa mereka seksi, cantik.
Kau tak pernah dengar perempuan perlukan validation mereka pandai. Atau mereka rasa inferior sebab rasa bodoh sampai hendak pergi library tiap-tiap hari. Perempuan telah diprogrammed to constantly desire to feel wanted. Melenting apabila dipanggil sex object, tetapi sedaya upaya berusaha remind men they are one by talking about or showing off their 'assets'. Desire to please men tu boleh overcome semua desire lain. Especially the desire to be considerate to other women.


Sebab tu ramai perempuan perlukan validation yang mereka cantik dan seksi oleh ramai lelaki dan bukan seorang saja. Macam aku kata pada kawan aku, dah kahwin ke dah ada bf ke, ada yang masih perlukan validation oleh lelaki lain. Kena rasa bahawa mereka 'berbaloi'.



Apa kaitan dengan sisterhood? Kau perasan tak, laki yang tiba-tiba jatuh cinta atau 'berkapel' mesti tiba-tiba jadi hotstuff. Padahal masa single tak ada pun perempuan nak gila-gila ngorat. Bila dah kapel, tiba-tiba ramai yang menggatal. Dari yang sudah berpunya, yang belum berpunya, yang mengorat semua orang, even yang preach about sisterhood. Teori aku? Perempuan-perempuan yang mengorat ni insecure sebenarnya. Mereka rasa, kalau mereka dapat merampas, mereka 'menang'. Mereka lagi berkuasa. Lagi lawa.



Realitinya kau tak menang apa-apa. Kau mungkin lagi sedih kalau kau tau apa yang laki itu fikirkan. Kalau betullah kamu seorang perempuan yang sayangkan perempuan lain, hormat relationship orang lain. Hormat perempuan yang lagi satu tu, even though she is a stranger to you. Sebab kau kenal kaum dia, kau pun perempuan. Don't preach about sisterhood if you can't respect other women. Kau suka kalau perempuan lain menggatal dengan laki kau?



Aku tak kisah kalau ada orang nak tuduh aku tak ada spirit sisterhood. Aku tak pernah bergaduh dengan perempuan pasal laki. So fine, maybe aku tak pandai berpura-pura mesra cium pipi bila jumpa semua tapi belakang ngumpat-ngumpat and ngorat balak minah tu. So aku 'kutuk' kaum sendiri kat blog. Aku probably lebih banyak loyalty terhadap kaum sendiri daripada mereka yang berbuih-buih mulut dan bengkak jari meng-claim they have that spirit.



You can say you love your sisters and all that, tapi apa gunanya kalau your actions say otherwise?

48 comments:

Natasha said...

nice entry!

can't agree more!

SoFiA.opY said...

"Kalau betullah kamu seorang perempuan yang sayangkan perempuan lain, hormat relationship orang lain"

For me. this one's terbaik!

Tapi kan, tak semua wanita tu tahu menhormati, kot!

giler sick of them!

iqanabeera said...

ditto on the stealing is cool part. cus i used to be one of that kind too. heh. then i realized how bodoh i was for chasing after someone that will theoratically never be mine

when it comes to women, its all competitionnnn

magenta said...

Natasha: thanks!

Sofia.opy: huhu, tu ah.

Iqa: it's the ones who participate in that competition and don't admit to it that bugs me, yaw. it's like they all be pretendin' they so holy and above all that shit, nahmeeean.

penanya (?) said...

bg aku prinsip soulsistah ngan bloodbrothers ni kita blh accept perangai baik buruk kawan kita; tapi bukan biarkan dia terus dgn perangai buruk dia kena sumtime mengingatkan yang perangai buruk tu boleh buat kau lose someone yang kau sayang. kan (?)

hantumakan said...

heiya magenta,

been reading yer blog for sometime and i adore the way u project yer issues, and most of the time aku akan ala2 angguk poyo at this side of the screen, hehe

this time around(meaning this entry le), masa aku skolah dulu, dah biasa sgt faced girls yg so into selling their soul to guys, i've been singled by guys in my school, and many girls (more than should aku rasa masa aku umur belasan itu) been padankan muka i for being different and not likeable ..

well, it's hard enuff kena kutuk ngan guys but harder when budak pompuan pun join sama, heh, sisterhood my as* i might say..

but ya, guys have this stronger bond ngan kawan2 dorang, i hate some bunch of them but this trait i adore..

wahwahwah, sukasuki komen panjang2 kan

sori.

\ňądish\ said...

=)

this post makes me smile

Firdauz takes five said...

about the hotstuff

what if, before kapel pun dia memang hotstuff, lepas kapel pun hotstuff lagi

like, lets just pick a real-life example, me?

=P

kidding!

(cik magenta, kenapa dah lama sgt tak blog. kucing you sihat?)

Fuzzy A! said...

This reminds me of my first Obstetrics lecture. The professor said, with all the technological advancement, men's evolutionary advantages over women, i.e. physical strength, being the hunter and so on, are nullified.

He further explained that the only function the male organism has that the female has yet to get over is a sexual one: production of sperm.

Once cloning is perfected, there's no more practical use for men. Hell, even nature is pushing us out. Out of the millions of genes in the Y chromosome, a mere 86 are working. The rest are rudimentary.

This is depressing.

* said...
This comment has been removed by the author.
pisey said...

perempuan kadang2 tak sedar diri.atau orang yang sama itu selalu tak sedar2.it depends.

nice =)
n,oh.

suka ni;
"Kadang-kadang aku bangun awal lepastu lepak atas lantai yang sejuk tu dan tak buat apa-apa selama 30 minit. Fikir pun tak"

aha.

penyelamat dunia said...

hey cik *, kenapa nak 'pull her hair in public'? kenapa tak 'wrestle in a tub of jello with her in public'?

curious je huhu.

lagi satu kalau letak hair and public dekat dekat dalam satu sentence my first glance mesti terfikir something else he he he he he apakah something else itu hmm entahlah har har har.

Anoneemus™ said...

Right on.

John Loo said...

You took the words right from my mouth. Tapi semua orang pun sama. Tak kisah lelaki ke perempuan. Pernah tengok lelaki yang selalu kena ada gang dan tunjuk kuat? Insecure jugak.

broken_nigina said...

gua nampak semua as 'manusia' jer.

Anonymous said...

Maybe sbgai lelaki aku takde hak utk nak setuju atau tak setuju dlm perkara ni,tp aku boleh rasa yg kalau semua perempuan boleh berfikiran mcm ko,tak akan ada lagi perempuan2 bodoh yang "ending"nye terpaksa "stay" dengan laki2 bangsat atas alasan "dia dh ambik dara aku" dan yg sewaktu dengannye. Secara tak langsung perempuan akan lebih bermaruah dan lelaki pn akan cuba utk mengubah diri masing2 ke tahap sama...

Anonymous said...

might i add something.

"your friend's ex is a big NO-NO!".

keji bukan? haha suka hati la nak ngurat sape pun kan, yang penting available (dan sudi).

- anas

Fauzan Ahmad said...

Aku cadang semua orang tengok balik cerita Mona Lisa Smile

Mag dan semua perempuan, education sangat vital untuk zaman sekarang. Serious.

Aku amik contoh tuan rumah sewa aku. Bercerai lepas 12 years plus kawin. Tapi boleh bangun balik sebab ada strong education. Buka pharmacy and survived, kalau pun laki jadi hotstuff sebab dicilok perempuan lain.

Intan Noorazlina said...

suka this entry...

erm(i talk things that u hate) said...

perempuan bukan suka justify their action ke?

kawan aku kata aku jahat sebab selalu basuh awek aku dari sudut logical

awek aku kata...dia tau apa yang dia buat tu salah....tp saja nak sedapkan ati sendiri

aaaaa what a cycle

aku confuse

Ayyman Rahim said...

Goood one :)

Edna Sinn said...

girl power = disney's illusion invading young girls mind

Anonymous said...

perempuan suka bila org laki 'approve' diorang pny beauty n sexiness,sb tu ramai pmpuan suka act bitchy and lose their self-respect.but if u yakin dgn diri u,u dont need all that,cuz u know u have that,and u dont need some sort of acknowledgement from others, esp guys.sexy tu dtg dr dalam,not merely from outside,if u're sexy people will notice it,u dont have to tayang ur lurah dada dpn every men.
Benci ngn pmpuan yg sexy and girly nak mampos dpn lelaki just to impress them,and so that guys will tackle dia,tp klu xde laki bulu ketiak pnjg sejengkal pon xkesah

saly

laguest said...

"ramai lelaki dalam history tumpas sebab 'le p*ssy'. Bill Clinton, misalnya. "

Ce n'est pas vrai..

Bill Clinton said he never had sex with that woman.

Mungkin Bill Clinton tumpas dengan "la bouche" because he only use her mouth...haha

"Sebab itu kau tengok perempuan sanggup buat macam-macam untuk laki. Sanggup pakai produk yang memudaratkan, muntah makanan balik, risk being pregnant, tindas perempuan lain, sanggup lose a friendship, untuk apa? Kau ada dengar laki muntahkan makanan untuk pikat perempuan? Jarang kot. Kau tengok iklan slimming pills cirit-birit kat suratkhabar, ada model lelaki?"

Saya ingat perempuan buat semua benda diatas sebab mereka syok buat demikian? Sudah naluri perempuan. Manusia ni pleasure driven. Sebab itu bila ada pill pencegah kehamilan ia digelar satu revolusi kerana perempuan kini boleh merasa nikmat seks seberapa banyak..erm agaknya. Bukan lelaki yang paksa.

"He further explained that the only function the male organism has that the female has yet to get over is a sexual one: production of sperm."

Guess this doctor dont know much about woman. Men usually are discarded after the woman has achieved orgasmlah..ie. women not really interested in the sperm ada paham? hehe, read about the pills..

Dita Farid said...

I really really really like your post! Everything u said is true especially the thing about how men don't have to muntahkan makanan balik and still have saham.

MariaFaizal said...

Spot on girl!!

miezi said...

ada sorang perempuan yg mengaku sanggup hilang kawan laki, demi pertahankan prinsip feminisme dia. *puking blood*. siap jadi "penyelamat" kat kawan aku, kononnya "beware of miezi". *puking blood lagi*

kesian kan?

"hormat relationship orang lain". I second that :)

Koishie said...

"Sanggup pakai produk yang memudaratkan, muntah makanan balik, risk being pregnant, tindas perempuan lain, sanggup lose a friendship, untuk apa? Kau ada dengar laki muntahkan makanan untuk pikat perempuan?"

sgt2 bersetuju...

Astrhea said...

so true...

LIZ; said...

wise!
can't agree more :)

um-Lotters said...

panjang, too panjang?
u having pms eh?
this sounds like something an english teacher would say when she had pms (or something my english teacher had already said but somehow u managed to emulate)
anyway great piece

mhb said...

Being a guy, apa yg aku notice on the other side adalah:

1) plenty of backstabbers. (guys who do this will be labelled fags. we prefer head-ons)

2) gossip-girls. (hard to come by gossip-guys. impossible perhaps?)

3) camwhores. (showing off assets - plenty of examples in facebook)

4) bitches. (this term is not applicable to guys because they dont act that desperate)

Well, semua ni adalah a form of generalization akshully. So good girls dont need to feel offended k.

Dan siapa cakap lelaki lebih ego dari perempuan? Great entry Kak Magenta. 9 out of 10.

Aes said...

I can't really wrap my head around the idea that women are programmed in THAT way.

It's who you are as a person that makes up everything, men or women.
My mom never feel the need to depends on men and that's what she taught me. Laki ke perempuan needs to feel a sense of belonging. I don't feel the need to have men, all I need is a company (mom, dad, friends).

I grew up havingboys around and they respect me because I respect myself. No shit programs can do you wrong if you set it right.

Ara said...

"You can say you love your sisters and all that, tapi apa gunanya kalau your actions say otherwise? "

btol tu...do what u say la kn..jgn ckp len, bikin len..

emm....women need attention...women ni manje...

erm said...

aper cerita? happy entry satu pleashhh!

Anonymous said...

hye. im a silent reader. i like to read ur blog, ur mind, ur view about evrything. i like. u inspired me. hope to read from u more. rajin2 la update blog. i like to read evrything that u write. contoh ; psl the way u see people how u manipulate. (meaning, mcm mn awak manipulasi kan sesuatu benda tu) saya suka. creative and always make saya berfikir. u are smart. rajin2 la tulis blog lagi. i like to read ur blog. seriously. :)

The A said...

eh ada orang copy paste blog kau di myspace. aku came across dan rasa cam familiar,rupanya dia sudah plagiat posting kau lah.

orang tua berdarah sakti said...

akum...

org tua melintas...

ADAB..org kita skrng sudah hilang adab..dulu org sezaman pakcik sngt penting adab..dan kerna adab lah org akan diangkat..bukan shj diangkat manusia, malah diangkat Allah swt..

perkara yg dikongsi penulis ini bnyk kan kita tengok dlm crita hollywood, bollywood dan wood2 lain..itu benchmark..maknanya tamadun kita menuju ke era wood2..era kebiadaban..dek hilang adab..jadi la seperti cerita2 mat saleh tuh..semuanya boleh asal hati hepi without thinking the consequences...

dan bila kita cerita hal2 perlu beradab, adab bergaul, adab berkawan..ada pula ya org yg kata itu ortodoks..kuno..tapi apabila datang masalah spt kes penulis ckpkan..bf kena rampas etc..mula la marah..walhal ini bertitik tolak dlm hal adab..

manusia suka mengambil apa yg nafsu amarahnya mahukan..kerna itu mmg kerja nafsu amarah..merosakkan..

ini bukan kes laki or perempuan yg inferior.. sama shj benda yg ditnya dlm kubur n masyhr nanti..

p/s: pernah dgr kisah wali Allah, yg awalnya ahli maksiat, tetapi kerna adab..diangkat menjadi wali? yah adab beliau pada secebis kalimah Allah yg dijumpai atas jalan, kotor n lusuh, lalu dicuci, diwangi dan diletak tinggi.. adabnya pada kalimah mulia..lantas diangkat setingginya..ADAB

salam...

Anonymous said...

haha.so rite la you.but pernah jmpa llaki y tak abes2 nk argue dgn pompuan psal very tiny little things.and they're such a little girl ;| asex nk menang.

FA said...

an interesting post you have here.
such straightforward and unbiased statements.
keep up the good job. :)

Anonymous said...

Bukan tak sayang, but maybe sudah takdirnya berkongsi kasih dengan laki orang dan juga sudah takdir perempuan itu lakinya di kongsi dengan perempuan lain...

angel_baik

hanieza said...

being the 41 commentor~

i like the way you put your words and ideas..

so pity because until 2010, there are still women who choose to be idiot like what you said.

even now, its getting worst.. here n there, we heard that even the parent (mak-mak perempuan2) approve their daughter's choice of chasing over another woman's husband..because of what? OBVIOUSLY because of having the guarantee in money, career and maturity! Yah rite..

so? what say you?

Tak ada pilihan said...

"Anonymous Anonymous said...

Bukan tak sayang, but maybe sudah takdirnya berkongsi kasih dengan laki orang dan juga sudah takdir perempuan itu lakinya di kongsi dengan perempuan lain...

angel_baik"

Selalu perempuan bila dia main dngn lelaki yg dah kahwin dia kata takdir.

Siapa itu takdir. Takdir itu pilihan sendiri kerana ketandusan pilihan.

Kalau umur dah lanjut tapi masih tak ada lelaki bujang yang sesuai macam mana?

Terima sajalah pinangan lelaki macam Bung Mokhtar tu. Terimalah lelaki mcm Datuk K.

Lelaki bujang yang ada datuk dan ada duit mana ada?

Jadi berebutlah perempuan2 ni. Itu yang dikatakan takdir.

Lebih tepat dikatakna tak ada pilihan. Tak ada lelaki bujang yang kaya dan stable nak dia. So perempuan yang suami ada duit sikit kenalah ikut ke mana dia pergi.

Tapi ada sorang Tan Sri, bini cuba kontrol pun jumpa pramugari kat flight dia sempat pinang. Di terima pula tu.

Jumpa staff perempuan di pejabat dia pinang diterima juga tu.

Hahahaha... perempuan nak lelaki yang ada duit dan pangkat kena lah kongsi dia orang ni sebab mereka tak ramai...

eLiza said...

salam..

i agree jugak la sikit2... jenis perampas, jenis pentingkan diri sendiri mmg applies to women kebanyakkannya.. my frens sister married her sister's ex-bf. tgk kes penyanyi shidee tu pon camtu gak.. anak rampas bf mak.. giler!! mmg popuan tak diajar utk menilai kata2 lelaki ler.. ampeh yg sgt2 ampeh!

eLiza said...

betul!

tgk je la kes anak rampas bf mak.. adik kawen ex-bf kakak.. bla bla bla...

Anonymous said...

haha
perempuan cantik selalu rasa dia bagus. hanya perlukan kawan perempuan bila dia rasa perlu.

Oh. selalu sangat mengalaminya.

they are SELFISH!

!! asidah !! said...

oh!!
kenapa makin aku bace entri ko ni makin aku rasa ko ni macam paham je ape yang aku rasa 2 3 menjak ni.

tahniah!

and,,betul,ade prmpuan yang duk tunjuk baik nasihat orang then dia amek kesempatan untuk ngorat bf orang yg dinasihat tu.
itu kes aku kena.

Anonymous said...

ya tepat sekali..proven facts kowt pasal pompuan suke rampas laki org xkire la da kawen ke x..kuar kat paper