Sunday, February 8, 2009

Tak Mungkin Akan Memenangi Pingat Ibu Terbaik.


"Anak saudara aku suka paksa aku tengok Ultraman, Ben10 dengan Tomtombak dengan dia. Kalau aku taknak, dia complain kat akak aku pastu aku kena marah dengan parents aku. My parents always side with my nephew," kawan aku merungut pada aku.



"Adik aku dulu masa kecik, kalau pergi supermarket, mesti meraung sampai dapat kalau nak something. Mak aku ugut nak tinggalkan dia je kat kedai tuh. Terus dia takut pastu tak nak dah. I’m gonna do the same thing to my kids. Hahaha," sahut kawan yang lagi satu pula.



"I don’t know, you know. My kids are very well behaved. They’ll usually discuss with me first and if we don’t allow them to buy it, they’ll put it back at the shelf," kata seorang lagi, ibu muda kepada 4 orang anak.



"Adik aku suka baring atas lantai pastu menangis kalau nak snack. Mak aku selalu belikan je."



"So kalau anak kau buat perangai camtu, kau belikan tak?" aku tanya.



"I guess so. Malulah kalau orang pandang. Kau?"



"Aku pun akan belikan dekat diorang. Pastu bila balik rumah nanti, aku akan bukak paket tu depan diorang pastu makan satu-satu and tak offer kat diorang langsung. Padan muka. Lepastu confirm diorang takkan mintak lagi," aku jawab.

30 comments:

Caracol S. Trampt said...

aha, setelah 3mgu....baru update

Tuan kalu bley tak nak banyak guna JANGAN.

nak masuk hutan - pegi
nak travel europe - pegi
bla bla

tapi dengan syarat...hahahaha

MaNuSiA_RuMiT said...

sis...jangan buat anak camtu

kueh bakar said...

..makan satu-satu...

diorg nangis..kuar air mata...
dan kompem ko pun bagi kat diorg..
ahaks

magenta said...

Caracol: Biasalah, sem baru bukak, busy belajar dan mengajar. Budak-budak zaman sekarang macam paham je perkataan 'jangan'.

MaNuSiA_RuMiT: Rileks dik. Ni namanya dry humor.

Kueh Bakar: Hahaha. Sekarang ni banyak budak pijak kepala mak bapak, bergigi buruk serta bodoh sebab mak bapak kasi semua makanan merapu yang dorang nak.

Jumping Jane. said...

Hahaha, good idea!

magenta said...

Jumping Jane: The 'tough love' method, haha.

Von said...

Kalau aku bapak budak pulak, anak aku baring2 atas lantai nak snack, aku pun turut serta baring pusing2 atas lantai. mesti dia kata

"eh, bapak otai-la". ;p

Zeela LaLaLa said...

aku prnh tgglkan sepupu aku yg kecik dkt mall. die merengek mcm org tak siuman dkt toys dept. aku ugut nak tinggal & terus aku jalan ke depan. ingt dia ikut aku. rupa2nya tak. last2 jupe kat cust srvce dept. So, aku mmg takkan memenangi pingat ibu terbaik kan? haha.

MariaFaizal said...

Mag,
Yes it is difficult to be diplomatic when it comes to crying/shouting/temperimental children - especially when they're your own :)

I'm usually not 'go with the flow' type of mom. However, my children know when daddy & mommy say NO - they have to prepare to hear the reason/s, they also have to give their own reasoning if they insist that they need the stuff.

I normally make them promise to do something good like doing their schoolwork or some math exercise (my eldest is in pre-school & his lil sis is 2+)if the reason is simply - "Mommy, I just love them, please..." plus ensure they do accordingly ;)

So far, it works for both of me & my hubby :)

Cheers!

Ayyman Rahim said...

Haha, this is funny and mean :p But still a good idea! Haha

Koishie said...

Sewaktu kecil, ayah memang selalu juga memenuhi permintaanku. Tetapi permintaan itu hanya akan dipenuhi setelah aku sudah pudar keinginan untuk memiliki sesuatu itu. Misalnya, hari ini aku mahukan anak patung baru. Dia tidak akan memberikan sebarang respon. Tetapi sebulan atau dua bulan selepas itu, anak patung itu di hadiahkan kepadaku. Begitulah selalu. Ermmm.. Sehingga hari ini, aku masih memikirkan jawapan dan alasan mengapa ayah mengambil pendekatan begitu.

$UaM$T][M said...

yeah!!!

jawapan yang last tuh paling bergaya~
kewl!!!

amadshuqur said...

hahaha... ko memang akan jadi ibu yang kejam gila.... terliur anak ko tgok ko gigit snack tuh satu satu....

cik bulan. said...

haha..lau makayah saya..TAKBOLEH!hari ni bagi,esok nak lagi..

chengroundedhere said...

HAHAHA i'm sooo ripping off that line. you kick ass, both big and little ones! :D

Matematis Muda said...

aku terbayang macam makcik2 je korang borak ni
hahaha

Invisible^third^eye said...

you have to be bad in order to be nice..hohoho....

children always like that, nak itu nak ini dh kalau mak bapak tak tune them back, they will be undiplomatic people when they grow up.

contohnya,
anak: mak nk cikedis, mak nk kete mainan

mak: tak boleh la..mahal syg

anak: nak jugak!! nk jugak

mak:"amik la kalau nak"

bila budak2 ni besar, nnt tak boleh accept "NO" answer. semua nya kene ikut kepala dia jer... lahir la seorang yg degil (teori falsampah) hehehe... anyway, i like your last answer. It's diplomatic and at the same time revengeful.. :p kewl

kakngah said...

aku tahan tinger bila ank no. 2 aku yg xmkn pujuk tu meroyan di kedai. padan muka dia. bkn ank aku je perangai camtu. ank org lain pun 2 x 5.

~syaQuost~ said...

bgus2..contoh ibu yg cemerlang..
^^

lau sy la ade anak..
anak berguling2 nk something..
first time tu belilah..

pastu smpi bile2 la lau kuar umah x bawak die.. tinggal je die kat dalam umah tu.. kurung sampai die kawin..

nnti die tak susahkn sy dh..
muahahahahah..

*Sarah is the One said...

now they would know siapa boss. i tataulah betul ke tak but heard rumours if u kenal lah this dr. mashitah, dia taknak kasik anak dia sepah mainan, kalau ada dia akan sapu and throw those away. wow.

Anas said...

kejam, trauma la bebudak tu. hahaha

i always check the price of that toy before asking my dad. i remember, my parents never bought us "lego", but we did get a lego-like toy, a plastic bag of building blocks (rectangular block of various colors). that was good enough to make us happy, using our imagination to build anything.

the fancy toys, we get from our nenek yang suka manjakan cucu. :)

and for a while after graduating, i worked at toys r us. best woo banyak mainan. hahah

Izo Candy said...

budak2 sekarang outspoken sgt.
sakit hati aku.




ni semua salah channel ceria kat astro tu


period!

jipo said...

aku rancang nk tulis buku "Parenting excuses(threats?..haha)for parents" kalo xda kat pasaran...

seperti "Jgn main kat luar! Tghari ni,panas terik...tuh,tuh polis dtg tangkap xtau la!"
or "Mkn le cikedih tu,nanti ulat kat dlm perut"

..all working so well until he learned from his "pandai melebih" friends...

"Mana ada polis,..xda ponnn!"..arghhh..gottaa find new excuses..*sigh*

maybe bius/lalok kan je budak tu..mcm dlm video ni..haha..kan senang
http://www.youtube.com/watch?v=txqiwrbYGrs

#for those of you who r not addicted to youtube like me,this is the most viral video in net last week (besides christian bale tirade video)

Sue Anna Joe said...

Haha. Sangatlah kejam. It would probably work. *takes note*

miezi said...

haha..this is one of insanely crazy idea.

tp kan, bila dah tgk wajah sayu anak-anak kita (soon la) nak mkn snack tu, bet kita takkan sampai hati kot kan buat gitu?

Weed and Bandages said...

:)

kalau ms weed, aku *contiang snack tu dengan warna! nak sangat kan.. hahahha


*conteng

Wicked Tots said...

mak adik does that.

YUZIE AMIR said...

hheheh..tunggu la ada anak sendiri baru tau mcm mana.tapi anak i so far alhamdulillah takdeplak buat mcm tu..maybe genatik gak kot.

YUZIE AMIR said...

hahah tunggu le ada anak sendiri tau ler mcm mana..tp anak i so far takde lak mcm tu..maybe genetik gak kkot hhehehhehe

Kind nes said...

"I promise hidden words of tenderness in every single line that I write"

- Camera Obscura

so profound..we should all be kind to one another.