Wednesday, March 4, 2009

Saja Menjimatkan Masa Kamu.

Sit ups, crunches dan apa-apa lagi senaman yang target specifically perut kamu, tak akan membantu untuk mengempiskan perut kamu.


Kebenarannya pahit, tapi satu-satunya cara untuk menghilangkan lemak di situ adalah dengan membuat senaman cardio. So pick up your running shoes, pergi lari, jog, whatever. Buat aerobics ke, swimming ke. Swimming will help you lose the fat fastest untuk seluruh badan. Hanya dengan menghilangkan lemak berlebihan di seluruh badan akan kamu hilang lemak di perut. Sebab lemak di perut adalah lemak yang paling susah untuk hilang.


Apasal tiba-tiba aku tulis pasal exercise ni? Sebab terlalu ramai pikir mereka boleh mengempiskan perut dengan buat hanya sit ups. Sit ups takkan menghilangkan pooch/ tummy kamu. Mungkin dapat memberi kamu defined upper and lower abs, tapi lower abs itu akan dicover oleh lemak berlebihan. So lose the fat first with cardio, then define your abs.


Kawan aku hilang pooch hanya lepas 6 bulan- 1 tahun dengan buat sit ups. Padahal kalau buat cardio boleh hilang dalam 2-3 bulan kot. Lagi satu kalau buat sit ups sahaja, kena jaga pemakanan betul-betul. Dengan cardio, boleh makan sebanyak mana kamu nak dan kemudian bersenam. Lagi banyak makan, lagi banyak bersenam. Lagi satu, duduk tegak untuk mengelakkan perut berlipat.


Salah satu senaman untuk menjimatkan masa:





Plank. Stay dalam posisi ini selama 30/45 saat atau kalau kamu ada daya ketahanan yang hebat, selama mana kamu boleh tahan. Seluruh badan kamu kena tegang masa buat ni, dari bahu ke kaki. Jangan bengkokkan lutut atau rendahkan bontot kamu masa buat exercise ni. Mungkin lutut akan terketar-ketar dan badan rasa sakit gila lepas beberapa saat.Relax, kemudian repeat seberapa banyak kali yang kamu mampu. Kalau kamu kata kamu boleh bertahan selama 5 minit tanpa rasa sakit langsung, kamu adalah penipu. Mungkin kamu seperti budak-budak di sekolah aku dulu yang cakap mereka boleh buat 50 push ups dalam seminit. Pastu bila aku tengok, buat push ups yang bila orang suruh turun, dia turunkan bontot je. Bila orang suruh naik, dia naikkan bontot. Memangla kalau camtu aku pun boleh buat 100 tanpa sakit langsung kot.


Last but not least, "If it doesn't hurt, then you're not doing it right". Dah, ada 2 bungkus nasi lemak menunggu aku ni.

45 comments:

s o u l said...

macam mana pulak tips menaikkan berat badan
aku teringin sangat nak mencapai tahap berat badan yang normal =[
dan yang paling aku benci
tinggi aku 162cm tapi berat aku cuma 41kg
aku paling susah nak jumpa jeans yang betul2 padan dengan selera aku
tiap2 kali aku try jeans
aku mesti diketawakan adik dan kakak aku sebab peha aku kecik sangat.. sigh*
maaflah aku meluahkan perasaan di blog kamu pula

magenta said...

ok. entri lepasni pasal menaikkan berat badan pulak. aku pernah 161cm dan 35kg. i feel your pain huhu.

ami schaheera said...

Lagi satu, duduk tegak untuk mengelakkan perut berlipat.

terus tegakkan badan heh

Fauzan Ahmad said...

Masa baca part ni,

Lagi satu, duduk tegak untuk mengelakkan perut berlipat.

Tuan terus betulkan posisi duduk.

Kelakar!!

magenta said...

haha serius niii. nanti dapat line-line kat perut kalau duduk membongkok. lagi satu jangan pakai low rise jeans yang ketat. dia macam menggalakkan pembentukan muffin top yang permanent.

zeela lalala said...

best best! nnt nak try.

nurulazreenazlan said...

almost as soon as i got back from the uk middle of last year i gained weight gila-gila punya. ye lah, make up for the lost time of eating good greasy cheap malaysian food =)

in november i bought a pair of running shoes, and make it a point to go running at least once a week.

once a week je, takde la banyak mana pun, makan lagi banyak, hehe.

tapi it worked la. i could fit into a few pairs of trousers which i had given up hope months ago.

leceh naik berat badan ni, baju seluar tak muat, kena beli baru.

baik guna that money to buy, er, more food =P

and now i also cycle to campus twice a week. awal-awal tu memang mintak nyawa la, azab gila. tapi sekarang dah ok, so hopefully by that it means that my fitness level dah naik sikit =)

i can't give up eating, food is my religion. hence i don't diet, i would rather lari macam orang gila daripada control my eating.

Miko Yamaguchi said...

mai gad! aku baru saja berazam untuk membuat sit ups 3 kali sehari. (T_T)

MariaFaizal said...

Awww...love to swim, but love to eat too! With already 2 kids produced, flat tummy is far from my reach now :P

Cheers dik..

aina hazuani said...

patutla x pewot tak pernah kempis
senaman yang tak betul

thanx fr d tips btw
lepas ni p swimming teros
even tak reti skalipon

haha!
=b

dammit said...

161cm n 35kg? whoa. Tips yang menarik!

Ahmad Kamal Abu Bakar said...

Ever heard of speed, love?

Works like a charm. If you can excuse the side-effects.

LOL.

Sejak bila jadi personal trainer ni?

i z a n said...

entri ini memang amat membantu. terima kasih. =))

||alis|| said...

ooo...aaa....mmmm...

org ckp pantang gula. sebab boleh kata gula punca badan senang naik.
ku fikir senang, dowhh.. sangat payah.. tahan hanya 3mggu penuh, kemudian cilok2 2mggu, setelah 2bulan kemudian "eh, pantang gula tuh apa ek?"

nasib gak aku jenis tak kuat gula, tapi gula skett2 tuh harus la kan..

aku kena start jog balik laa camnih.. thanks for this good n3.

dila r. said...

semalam baru ym dengan sarah pasal nak kurus ha ha

aku sebenarnya memang SUKA berenang tapi duduk rumah ni nak pi berenang dekat chinese swimming club tu jauh sangat dari rumah (alasan)

dulu masa study selalu jumpa laut jadi tak ada masalah la sekarang ni dah lama tak berenang dia jadi flabby sana sini

btw, thanks for the tips!

Natto said...

Thanks fr the info.Desperately need it.Haha thanks again

Anonymous said...

i love to swim. dulu2 time skolah akan swim every tuesday and thurs tiap2 minggu sampai nak spm. tapi after that realise yg perut naik membuncit. makan kuantiti tetap same. then makes me wonder la. is it sebab asyik swim then tibe2 muscle tumbuh dengan pesat kat perut. hm.hm.

Khairul said...

161cm 35kg? Ack. Ingatkan saya yang 151cm 41kg ni dah underweight dah.

magenta said...

Ahahah. Pernah 35kg dan 161cm. Bukan sekarang. Sekarang jauhhhh beza.

Dani Izwan zainol said...

itu lah point yg sebenarnya..sit up tak ade effect sgt..jogging adalah yg terbaik..kawan aku ckp kalau badan dah bebas lemak, baru la sit up efektif gila babi..tapi ramai org tak tahu

aiyn said...

wah..swimming boleh kurangkan lemak di perut? that means im in the right track la ni. sekarang dah rajin swimming. berat badan okay, tapi mahu fit. tak nak la badan sedang2 tapi tangan dan kaki menggeleber macam chicken wing, hehe.

penyangak said...

kalu maleh nak piker buek yo duo duo apo susah wahukgekahuga.

*Sarah is the One said...

i need to toned up my peha, lolololo. saja ini komen yang related kan.


nasik lemak sangat sedap yo

miezi said...

mag,
as someone who's suffering the underweight syndrome,am waiting curiously for your next entry. Erk

Saiful Nizam Kassim said...

Nak abs lawa, buat Bicycle crunches and yes, cardio workouts mmg penting gila untuk buang lemak2 badan. Bila lemak dah hilang baru nampak shape muscles tu...
ok, tu je pendapat aku.
aku nak gi makan nasi kandar, lapar ni.

erm said...

yes next entry pleash

Izuan said...

I hate sit-ups too sebab just like what you wrote, what's the point of doing them kalau ade pooch? I am doing cardio now. 15 minit sekali sesi sebab mudah pancit :P

Agak-agak cukup ke Magenta?

bob said...

i love u

iqanabeera. said...

"If it doesn't hurt, then you're not doing it right"


aiya. dengar pun dah cuak. penat je i buat sit ups bagai nak rak

jipo said...

i thought this is called "bridge"..sama kot teknik

yup,betul tu,ramai org igt leh kempiskan perut dgn sit-up ja..silap..

think of it this way,ur hidden abs is like jagung,and lemak plak is butter on top (ahh..jagung bakar,lapa la plak,haha)..kalo nk nmpak bentuk jagung tu kena la letak atas api bagi butter cair..analogi kena buat cardio supaya lemak bakar dulu..

bila dh nampak bentuk abs tu baru buat sit-up utk lagi defined.

Azzam?? said...

weight kan superficial?

hahahah.. sport lah.. yg u betul2 suka.. win win situation! xD

Ahmad Azrin Aziz said...

bagus3.. gua tengah nak kempiskan perut nih.. :)

asra said...

aku nangis dua hari sebab kena marah dengan Emak.turun lapan kilo.berat air kot hahahaha!

My Spirit Finger said...

tips yg bagus. patutlah dok sit ups perut buncit camtu gak.

mukrimania said...

aku akn amalkan.

terima kaseh magenta!!

eryzal zainal said...

mag,

jgn mkn pas kul 7.

tuje;-)

topengkertas said...

kurang mkn lewat malam

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Sertai Ninja Warrior, pasti tegap mantap!

Si Kentang said...

terus aku cergas pegi al-ikhsan beli kasut jog...esok ah start jogging..arini nk makan banyak2,sok jogging 8km..yatta!

Kimi said...

kalau x pernah bersenam, jgn cuba2 berjoging dgn ghairah skali.

kerana anda mungkin akan jadi spt orang2 yg masuk tv dan paper- mati kerana badan anda terkejut main badminton ataupun bola.

sue said...

Wow! Bab-bab kuwos ni ramai yang suke. Tips ini nampak berguna..tapi belum digunakan lagi...teheheh...

sue said...

new entry plis...

jipo said...

buat apa time earth hour?

magenta said...

Tidur. Hehe.

ainguzzle said...

aku penah mengalami kebuncitan akibat lepak di rumah makan tido tak cari pasal selama 4 bulan. sit up. dlm 1-2 months, 24x a day, 6-8 pm.berjaya! tak buncit smpai sekrg. well, i read from remaja. so. sila cuba jika mahu.


p/s: 6-8pm--> kalori terbakar dengan indah sekali pada waktu ini.