Wednesday, February 17, 2010

Generasi Lembik

Tweets, status Facebook dan sesetengah blog meyakinkan aku tentang suatu perkara: kita generasi lemah dan tak bersyukur. Generasi Y. Y didn't I get this, Y didn't I get that.


Semua benda nak complain, complain, complain. Bitch, bitch, bitch. Whine, whine, whine. Weh, bosan lah. Bukannya tak boleh complain langsung. Tapi agak-agak lah nak complain pasal apa.



Aku paling bosan dengar orang complain parents tak kasi duit cukup. Lagi-lagi kalau orang masih study, sewa parents tanggung takpun still dok dengan mak bapak, makan minum semua beres. Dah tu banyak pulak duit nak buat rambut style macamtu macamni, baju belambak, kadang-kadang kereta pun parents belikan. Apanya parents tak kasi duit? Kalau ye pun semua tu duit PTPTN, yang kau bengap sangat spend macam takyah nak kena bayar balik dengan interest kenapa? Ni bawak DSLR, kata duit tak cukup. Unless kau makan nasik ngan kicap, then baru boleh kau complain. Apa, kau ingat zaman ni tak ada orang makan nasik ngan kicap lagidah? Tu budak-budak kampung tuh ada je dulu-dulu makan nasik ngan kicap masa kecik-kecik, pun boleh study sampai dapat scholarship, kau tak layak complain kot.



Budak-budak perasan One Tree Hill ke The Hills ke the OC (aku tak tau cerita yang mana pasal budak-budak kaya penuh dilemma) lagi pelik kot. Ni dah tak ada benda nak sedih dah pun dia nak sedih. Parents dia kerja siang malam nak belikan dia Macbook, kereta and macam-macam lagi, dia dok bitching kat kawan-kawan dia yang parents dia selalu tak endahkan dia, asyik tinggalkan dia ngan orang gaji. Terpaksa amik dadah cause I depressed , you. Wah, sedihnya hidup. Tak ada masalah pun nak buat masalah.



And come on man, you gotta stop playing 'my parents are divorced' card. That's so overplayed. Macam broken record. Seriously, once or twice, aku emphatise. Kalau dah 10 kali, wow, good luck in finding a life partner than will tahan hearing you whine about how hard your life was.



See this is what I don't get. The kids yang complain pasal parents diorang divorce, tak lalui apa-apa kesusahan kot. Both of their parents still keep in touch with them, duit semua cukup. Diorang tak pernah rasa kemiskinan tuh. Parents diorang penat-penat struggle supaya anak makan cukup, baju lawa, dapat study sampai university. Budak-budak ni selalu dapat elaun dari parents. Aku dapat RM10 seminggu sampai Form5, I'm not complaining. Ni dapat RM50, dia kata sikit. Bukannya kau kena recycle baju tiap-tiap minggu. Kalau makan kat rumah, lauk ada lebih dari 1 jenis, kan? Pastu kadang-kadang parents ni rasa bersalah sangat, sampai kasi anak macam-macam hadiah. Duit. Visits. Kau tak bersyukur. Sebabtu you don't see how good you've got it. Kau ingat kalau parents kau macam kawan-kawan kau yang lain, hidup kau akan perfect? Kalau kau dapat parents yang tak cerai tapi dera anak, camana? Yang tak divorce pastu makan duit anak, camana? Yang tak cerai tapi kau tau cheating on each other? Wake up. Kalau sesiapa yang patut complain, it should be the struggling parent yang tengah sedih kena cerai pastu kena bela anak. Tak ada masa nak bersedih-sedih. Tak dapat nak amik cuti kerja nak bersedih ke, nak kunci diri dalam bilik sambil makan sebesen aiskrim ke, melarikan diri ke Thailand ke, spend duit untuk retail therapy ke. Duit tak boleh nak dibazirkan suka-suka. Ni ada anak nak kena tanggung ni- kau. Tak ada Twitter nak whine. Tak ada blog. So actually kau complain kenapa? Aku pun tak paham.



Women in the olden days were hardcore. Rilek je beranak 9 tak yah pakai drugs. Segala sakit dia tahan je, dia tak cerita kat siapa-siapa. Rilek je pergi bertanam dalam panas terik pastuh balik masak (nenek aku). Masak 3 kali sehari pulak tuh, demam pun masak. Hal anak semua dia bereskan. Suami balik dia kerjakan. Rumah dia kemaskan. Generasi kuat.



Sekarang ni kalian yang pergi kerja naik kereta, kerja dalam aircon menghadap computer pun dah complain. Complain pasal boss, pasal colleagues. Kerja rumah heavy sangat. Kena hire maid. Kena hantar daycare. Kena makan luar. Semua tak larat.



(Harituh aku nampak tweet lawak. Dia complain pasal hari Ahad. Tak tau nak makan apa- terlalu banyak choices.)



Lagi satu, orang yang ada masalah betul-betul tak kecoh kot. Kau ada dengar orang kena rogol pergi kecoh kat Twitter, Facebook dan blog "Weh, aku kena rogol! Aku kena rogol!"? So the next time kau terpikir nak whine pasal kenapa kau tak dapat sesuatu, jawapan dia senang je- sebab you didn't work for it. Kita generasi lembik. Sekarang ni bukan susah nak buat duit kot. Pikir-pikirkanlah. Mak bapak kau bukan nak ada kat dunia ni sampai kau mati (unless kau mati dulu lah). Tak ada gunanya kau asyik whining pasal benda bodoh, orang pun tak suka dengar. Lainlah kau ni celebrity macam Lindsay Lohan ke apa.

58 comments:

Fuzzy A! said...

You do realize that you're complaining right now, right?

magenta said...

Wow, that was fast. Considering I haven't blogged in 2 months. But ha! I knew someone was gonna say that. That's why I wrote these lines-

"Bukannya tak boleh complain langsung. Tapi agak-agak lah nak complain pasal apa."

I'd say this topic is complain-worthy.

Sleep Monger said...

duit duit,, nak..

hehe.

siggplus said...

kompelin banyak sumbat mulut dengan kasut, senyap terus

Hann Haidar said...

yes stuju, budak2 sekarang yg spoilt and pampered dok bitchin psl segala benda x cukup and kurang kaseh sayang lah apa lah.

but then, kwn2 depa yg btol2 x ada duit, x kecoh, x merungut pun. depa dok menjalani hari mcm biasa, dgn biasa, dgn sabar, dgn tenang.

tak macam anak2 yg hidup serba sempurna tu.

experimental said...

hahaha.
fuzzy guy is such a fuzzy guy la.
stop complaining when she's complaining la fuzzy.
coz u'r the one that complaining when she's complaining that made me complaining about u complaining.
shit,now i'm dizzy.
haha

peace yaw!

Nora said...

Good point!

Tweets,FB.

Dah jadi platform untuk org kecewa,dan attention deficit

zee said...

until now my mom tak pernah putus2 cakap 'bersyukur dgn apa yng ada'. meaningful.

i-SYA said...

LOL. ada yg betul, ada yg tidak.

tp, biasalah tu.

bila tak ada masalah, mcm tak sempurna.

jadi, diorang carilah sesuatu untuk dijadikan sebagai masalah.

walaupun tak parah.

saja nak merungut.

sebab tak ada benda nak tulis, diorang pun carilah benda untuk ditulis.

dan merungut.

ahah.

manusia memang tak pernah puas kan?

beautiful.disgrace said...

it's been a while. lama tak blogging.. lama tunggu you nye entry..

Weed and Bandages said...

aku tanya student aku, dok garis-garis kat lengan tampak emo, keluarga lengkap, ok, supportive, kaya semua..

'I dont know what is my probs'.

Nak saja aku sekeh pala dia! Hahahaha..

Kalau remaja komplain aku rasa nak sekeh pala, tapi memikirkan remaja.. aku agak consider sikit, TAPI kalau pelajar kolej nak komplen lebih-lebih, itu yang tak boleh diterima akai.

nama saya aslina said...

hahahaha...

aku setuju dengan hann haidar...

sebab kawan2 aku yang serba sempurna, tiap2 bulan dapat elaun parents bagi mengalahkan gaji basic seorang engineer, parents bahagia, tinggal kat umah besar, pegi kolej bawak keta, loan ptptn dapat full pun masih sibuk2 nak komplen duit tak cukup...

aku yang yatim piatu yang memang fully bergantung pade loan yang ptptn bagi tiap2 semester nak hidup pun rileks2 je...

lebih dari cukup kot loan aku dapat sama macam dorang tu...siap boleh simpan2 lagi untuk buat bayar balik masa depan...huhuhhh...

redplasticbag said...

ada sorg ni
dapt ptptn
macam sentiasa merungut xde duit

what the betul lah
duit flight pergi balik pun mak aku yang tanggung
topup ada org support

ntah apa dia buat dgn duit tu

lepas tu tgedik2 nk beli dslr

Besi Karat said...

Komplain,merungut atau tak bersyukur?

encik ariff o said...

ya.. aku setuju semua yg ditulis!
kawan aku ada yang masih makan nasi seminggu sekali sebab tak ada duit. nak mintak kt mak ayah pun dia xsampai hati. xpernah komplen apa2 pun.

MissA said...

you never know what you got till it's gone..that's why keje kite ni complain je..hehe..kekdg i complain jugak my mum workaholic sgt, but then bila duit masuk, diam je ar..hehe

farizzet said...

komplen? itula tujuan twitter dicipta. untuk komplen dan dengar komplen orang lain. sungguh buang masa layan twitter. facebook pon sama, sejak boleh mobile jadi apa ntah...
so far hidup aku aman sebab tak dengar komplen tak berasas begitu. tapi aku nak komplen sikit, nape jarang post?

LIZ; said...

manusia :)

twitnot said...

Hmmm post ni tak muat kalau buat 100 tweet pun...:)

Siti Nurbaya said...

ha ha ha coincidence betullah..aku baru je mengomel pasal hal yang lebih kurang macam ni dengan adik aku semalam.

nak kata miskin baju up to date, siap pergi kelas bergaya macam nak pergi shopping, every weekends turun pavilion jalan-jalan sampai la exam fever pun nak gagah merayap lagi, adik aku yang baru masuk uni pun sama...terpengaruh dengan kawan-kawan dia yang kaki lepak kat starbucks..aku macam..wahh aku time study pun takde duit kut nak makan kfc or mcd..hari-hari balik dari kelas masak dinner lauk sardin dengan taugeh je..nak beli tshirt RM10 pun tak mampu..siap kerja part time lagi cari duit time study. certain days kalau duit dah habis pasal banyak beli barang utk art project, lunch aku tapau nasi lauk telur goreng je.

adik aku siap boleh dapat laptop coz dia malu nak pinjam lappy kawan-kawan dia. aku pun type assignment kat com lab fakulti kot? lepas tu boleh buat statement orang semua tak sayang dia. huhhhhhhh??

they are soo pampered..lagi mau komplen susah banyak masalah kaa..tak paham sungguh...

the enigma said...

nenek kitorg hebat kan dulu. truth us my mom is still the generasi kuat version.

gdsjht said...

oh magenta, i miss you.

Dammit said...

Aku hampir2 nak complain magenta tak blog 2 bulan. haha. semua masalah ada jalan penyelesaian, bukan?

alfina said...

finally u r back.
am about to complain about your lack of post lately (which is said by others before me).

people who likes to complain is people that is never thankful.

Resentful.

broken_nigina said...

gua suka cik magenta membebel.comel.gua terhibur.lol.

n. said...

Well-said!

:)

twitnot said...

you all ni... ingat apa...magenta tak ada life ke selain blogging..
no such thing as a free lunch.
kalau nak blogger tu productive kenalah feed dia..mcm ikan lumba2.
baru dia perform.
paling kurang, birthday wish ke, valentine wish ke..hehe

Kilau Saladin said...

kitarannya sama.macam penyataan biasa nenek di sekeliling 'dulu aku kecil-kecil belanja 20 sen sahaja'. tapi kita maklum sebesar mana 20 ketika itu

dan kita tidak kurang mengomel mencebik 'budak sekarang baru form 3 dah pakai i phone'

mungkin ada benarnya, malah banyak benarnya masalah yang timbul banyak racau semata. mungkin terlalu pandai sehingga hal ranting sekalipun dihebah ke ceruk

tapi generasi ini juga pernah dicemuh generasi lepas bukan?kitaran tidak akan putus

macam senior-junior punya dilema.
setiap senior akan kata senior lepas lebih kejam. setiap senior akan kata juniornya manja

mudahnya diam dan jalan. silap-silap kita yang dilabel berleter, kita yang dicap katak bawah tempurung. pulangkan pada zaman

penyelamat dunia said...

aku rasa kau reply kat salah entri kot kilau saladin, takpun tak faham betul-betul. entri nih cerita pasal generasi sendiri, bukannya entri 'nostalgik' macam ayat first kau tuh imply.. dari first paragraph entry nih dah state 'generasi kita' kot. contoh yang diberi pun mostly dari generasi dulu, bukan banding generasi sekarang dengan generasi sendiri so takde kitaran kat sinig wahkuhkga. gila salah konsep kau nih siap nak berfalsafah pasal kitaran kitaran lagi wahkuhukga lek lek.

lllin said...

when it comes to food and clothes, my parents dont mind at all. but when it comes to electronic gadgets and stuff, bye bye. we have to buy with our own money. save the pocket money or work part time.

anyway, a lot of kids now has DSLR but the funny thing is when i check their setting, it shows AUTO. hahahaha..

Darus Interferon said...

duh..

haih, kat FB

pun ada juga jenis cakap, "aku nak berak"

duhh

BlueIceCube said...

oh, sungguh terasa "melarikan diri ke Thailand"

-sebab memang saya ada buat *guilty*-

Bart Baharudin said...

tak tau nak cakap macam mana tp totally agree dgn sis magenta.

erm said...

wei whats up?

Airin said...

Semua ini kes tidak bersyukur. Cuba kalau kita setkan dalam otak "EH KEHIDUPAN AKU SEBENARNYA LAGI BAIK DARI ORANG YANG KURANG BERKEMAMPUAN". Dan secara tidak langsung, dalam hati akan rasa bersyukur. Cuba buat, tengok.

Kalau lah hati tu keras sangat taknak bersyukur lagi dan nak merungut apa kejadah. Cuba keluar rumah, pergi bandar, lihat sekeliling. Ada nampak pakcik yang berpakaian lusuh yang membawa motosikal yang dibonceng oleh isterinya yang juga berpakaian ala kadar dengan mendukung sorang bayi, dan depan bapanya ada lagi sorang budak yang duduk sikit je, dan kaki di bakul motor? ADA? Apa kamu rasa? Tak kesian?

Kalau kita selalu bersyukur dengan apa yang ada, semuanya akan jadi senang. Tak adalah nak fikir sampai takleh tidur nak cari duit untuk beli benda-benda yang tak patut.

Aku tulis ni untuk diri aku sendiri juga. Peringatan kepada diri sendiri. Aku kadang-kadang tergolong dalam generasi Y. Tapi Alhamdulillah aku cepat tersedar. Sebab aku juga dilahirkan pada zaman generasi lembik.

PS: Updatelah selalu.

Anonymous said...

Terima kasih atas maklumat menarik

deenz said...

menarik...

John Loo said...

I guess that's what you get when all you give your children is money but not moral values or virtues.

And some parents SHOULD be divorced. So yeah, those kids who complain that their parents are divorced really don't have anything to complain about. Do they even know why their parents are divorced? No. They just want a big happy family like on TV.

Heysátan said...

wah...menarik nye blog ni...suke nye...best sungguh...x pena baca blog best mcm ni

ana said...

ini.memang sedap.

kilau saladin tu punye pendapat memang la ade betol nye. tapi kalau pikir mcm tuh jer. memang tak bergerak la idup, KALAU DIAM jer tak bertegor. sebab dalam pale otak dah ade mentaliti, ala, dulu generasi aku pun orang lagi tua kutuk. tu lalang doh. generasi yang lantak ko ar nak buat ape. aku, hal aku,ko hal ko. gile kesian anak ko weih nanti malas tego. cos apparently, everything seems ok to u.

tak boleh2.

biar lah kalau magenta nak membebel pun sebab ape dier cakap tu ade betolnye pun. kalau nak harap ko yang cakap memang tak bergerak la generasi kite or yang lagi mude ke. ade paham.

fitriah said...

suka! setuju!

si buta warna said...

yeah! complain,,complain,,complain!

Edna Sinn said...

Thank you for the wake up call kak :)
i should be ever grateful after this.
BTW cerita anak2 org kaya dilema is Gossip Girl.

mukrimania said...

terbaik magenta

Diyana Di said...

as if you read my mind, good one magenta!

Castro said...

Who is Fidel? What does he know about the heart?

mimpi said...

sarah here. ah takde komen ilmiah. this one is good eh.

twit999 said...

Kau ada dengar orang kena rogol pergi kecoh kat Twitter, Facebook dan blog "Weh, aku kena rogol! Aku kena rogol!"?

Hmm pastinya satu hari nanti ada yang twit "Aku kena rogol, Aku kena rogol, tolong!"

Situasi ini mungkin berlaku bila dia sedang di rogol dan twitting hanya cara untuk meminta tolong.
Perogol tu syok sangat sampai tak
perasan pompuan itu sempat hantar twitter atau ke facebook kawan baik dia.

Sama seperti cerita seorang popmpuan tu sms kawan dia bagi tahu dia kena kurung minta tolong sebelum kena rogol.

Twiting juga boleh bagi tahu jika anda menyorok dalam almari ketika rumah anda di masuki penyamun. "Tolong rumah saya ada pencuri"

So siapa nak jadi rakan polis ditwitter. twit999.

Ayyman Rahim said...

I love this, tak payah takut orang tak suka kita sebab apa kita tulis, kita tulis je apa kita nak kan?


Memang, selalu sangat dengar alasan parents divorce tu la yg buat dia memberontak semua. F ah, seriously.

penyelamat dunia said...

"i'm a bimbo kan" - magenta

Anonymous said...

Nice dispatch and this mail helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.

amadshuqur said...

dowh... aku terasa dowh.... hahahahha.. btw, entri best... buat org ramai sedar ttg perlunya ada rasa bersyukur n berfikir positive...

keep it up magenta

Bono said...

goshhh..why so bitter??..i think somebody needs to get laid..

pisey said...

;)

DiyanaMahad said...

nice! i suke giler entri ni. some of them, serious xbersyukur ape yang ade. hm Should realize this.

PeiPei said...

nice points!
im speechless. ngeee~ =)

speckurosaklagi said...

FANTASTIC,,,,SO KITA KENA BERSYUKUR

Anonymous said...

NOBODY'S PERFECT... BUT IN THIS CASE, THIS TYPE OF GENERATION WILL BE NEVER PERFECT..... TILL THE END OF LIFE....