Friday, December 5, 2014

Wrong Prayer


Dah lama aku tak marah kat seseorang sebenarnya. I mean, aku selalu didatangi rasa menyampah. Dan mungkin aku benci sesetengah benda in general. Tapi, I can't remember bila kali terakhir aku fokus segala tenaga aku untuk membenci seorang individu. Just one.

But last night, I did just that. Someone made me angry, and it wasn't the first time. At that moment, I'm reminded of all the hurtful things that person has done to me in the past, and I was just consumed with hate. Terlalu consumed sampai aku tak dapat tidur sampai lepas Subuh. Dalam kemarahan tu, aku menangis, bukan sebab sedih, tapi sebab frustrated. Aku nangis sampai aku sesak nafas. 

Seeing this, my husband tried to console me and various ways. Dia tak berjaya, until:

Dia: Some day awak kena belajar supaya apa dia buat tak affect awak dah.

Aku: I'm not like you. Saya tak boleh just lupa the hurtful things and words people do and say. They just continue to build up over time. 

*Incomprehensibly, in between sobs, aku sambung membebel pasal bagaimana benda-benda yang menyakitkan hati aku merosakkan perspektif aku terhadap dunia dan manusia*

Dia: Kalau awak dianiaya, kan awak boleh doa kat Tuhan? Doa orang dianiayai kan makbul?

Aku: What kinda person would I be then? Doa benda-benda tak elok kat orang? 

(Sebenarnya masa remaja, aku selalu wish benda tak elok kat orang kalau mereka sakitkan hati aku. Dahla aku sadistik dulu, kalau benci gila, aku nak orang suffer, tak cukup mereka mati sahaja, aku nak mereka mati lepas prolonged suffering, macam melalui kanser atau AIDS. Tak pernahlah actively doa for those things, tapi terlintas di fikiran masa marah and wish. Lebih kurang macam tu lah. Until I lost a few loved ones to cancer, and I never wished that upon anyone ever again.)

Dia: You don't pray for bad things to happen to them. You pray that they will change.

In my anger, it had never crossed my mind that I needed to pray for the well-beings of those who had hurt me. That their well-beings would lead to my well-being too.

5 comments:

Fauzan Ahmad said...

Walau susah semua orang dalam dunia nak jadi baik, tapi aku selalu harap small and simple good deed akan ada resonance effect. Moga dengan doa dia jadi baik, dia tak susahkan hidyp kau.

Anonymous said...

Terima kasih untuk entri ini. Aku rasa Tuhan dah beri aku petunjuk tentang satu persoalan yang sering aku fikirkan melalui nukilan kau ini. Seringkali kita mendengar atau membaca sekiranya orang berbuat jahat atau menyakiti hati kita jangan pernah kita mendoakan yang bukan-bukan untuk mereka, sebaliknya doakan yang baik-baik semoga mereka dibukakan pintu hati untuk lebih menjadi 'manusia'.

Sama juga dengan kau, aku pun tidak lalu untuk mendoakan yang bukan-bukan untuk orang sebegini sebab aku rasa jiwa aku lagi perit bilamana melihat mereka berduka (walau mereka pernah menyakiti aku), sebab utamanya macam kau, aku tak nak orang yang aku sayang atau diri aku sendiri terkena dengan 'doa' yang pernah aku "titipkan' untuk mereka.


Teruskan berdoa magenta supaya jiwa orang yang menyakiti kau dan jiwa kau sendiri menjadi lebih tenang di bawah perlindungan Sang Pencipta.


P/S : I feel you. Trust me you're not alone magenta. Jiwa kau kuat.
Have faith on HIM.

drugbuddy said...

I seorang yang boleh tahan cepat marah. Dulu-dulu sikit-sikit nak marah. Sekarang dah malas nak marah. Rasa letih nak marah. I just doa I dijauhkan dengan orang-orang yang 'jahat'.

Boleh la kan. -__-"

magenta said...

Fauzan Ahmad: Aku harap gak. Aku selalu pikir dorang jadi camni ada gak sebabnya.

Anonymous: Wow, thanks for your comment. Aku pun tak suka doakan orang buruk2 dah sebab aku nak leave balasan ke apa2 yang sepatutnya kepada Tuhan. Also sebab aku malas bab2 revenge ni hehe.

drugbuddy: Boleh la tu. Haha I pun dah kurang marah ah. Sebab age ke apetah.

Anonymous said...

pergh cam Arya lah pulak sebelum tidur wish bad things kt musuh2 haha

lol k pz