Saturday, October 18, 2008

Malaysia Aman Makmur dan Sentosa


Aku sebenarnya dah tulis satu esei yang panjang dan dah nak publish, tapi tiba-tiba rasa macam entri tu sedih pula. Jadi aku batalkan.


Pernah tau tak? Malaysia negara ranking ke-17 tertinggi yang paling gembira di antara 178 negara mengikut World Map of Happiness yang mengumpul data daripada UNESCO, the CIA, the New Economics Foundation, the WHO, the Veenhoven Database, the Latinbarometer, the Afrobarometer dan the UNHDR pada tahun 2006.


China
, Jepun dan India menduduki tangga yang agak bawah. Mungkin kerana kekayaan yang tidak dibahagi sama rata di antara rakyatnya yang berjumlah tinggi. Aku tak tahu kalau peta kegembiraan ini masih boleh dipakai kerana banyak telah berubah sejak tahun 2006, tapi memandangkan rakyat Malaysia kebanyakannya bersifat easygoing dan kita ada makanan yang sedap-sedap, aku rasa reliable jugak lah.


Memandangkan kegembiraan dikaitkan dengan pendidikan, duit dan kesihatan, kita sebenarnya bernasib baik berbanding dengan rakyat di negara lain. Jadi mari bersyukur sekejap.


*bersyukur*


Ok dah. Aku nak tidur.

22 comments:

pjoe said...

kalau liverpool menang aku gembira la
kalau man utd kalah pun aku happy
haha

husni said...

gila cukup syarat bersyukur kau...aku pun nak aa.

*bersyukur*

penanya (?) said...

sgt rajin depa dok kaji satu2 negara ya? kadang2 terpikir, kalau xdak mat salleh ni camana kita la ni...

*bersyukur laju2*

SyAhiRah LaLAla said...

17th? not bad. *bersyukur juga* :)
negara mana yang paling gembira ye magenta? I wonder.

kecik said...

syukur.
eh ape best sgt ke denmark tu?
dpt wat kecik happy?

lagi best zimbabwe kot

weed and bandages said...

ok ok.

silent. bersyukur.

laksa penang di penang jugak yang sedapt.

bersyukur.

hehe

hac01 said...

walaupun Malaysia negara ke-17 terhappy..tapi still rase x selamat dan aman...TT..seram duduk kat mesia...jenayah banyak...nak hon orang kat jalan pon seram...silap2 dibuatnye samseng mane2 tah...tu x kire samseng yang bersepeh2 kat luar tu..

xpuas hati sikit tarik kawan ramai2 pukul sorang..belum kire endon ke myanmar ke...geng mamak? seb baik xde geng seluar dalam(hari tu ade geng tong gas! OMG)

one love said...

hepinya aku :)

Bovril Lavigne said...

lemme guess, is finland happiest? or switzerland? govt diorang sgt rakyat-centric n jurang kemiskinan very rapat

MaNuSiA_RuMiT said...

betul tu...
kita patut bersyukur...

Tuan Caracol said...

ok, Tuan baru tau yang ada Rangking Kegembiraan...

Oh..selamat team bola Msia main agak dramatik dan best Vs. Nepal... jadi Tuan agak happy sedikit dengan Msia.

Dani Izwan zainol said...

betol2 aku tak sangka yang aku salah satu dari penyumbang kegembiraan negara. hoyeahh!!

NeEM™ of Suicide Park said...

Oh yeah we've discussed this in class. They say ppl in countries with economic stability and some sort of liberty are happiest.

unicorn said...

walaupun kita rase negara kite skg mcm agak 'chaos', psl politik, harga brg ape sume...tp kite still ok compared to negara lain.xyah jauh, tgk je jiran2 kite mcm indonesia, filipina etc...same2 lah kite jaga ke'hepi'an kite skg nih

Jumping Jane. said...

they would know it once its gone as usual.

home is where your heart is.

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Pada saya, negara membangun seperti Malaysia yang kebanyakkan rakyatnya yang masih lagi berfikiran tahap kelas 3 patut mempunyai pemerintahan yang Authoritarianism dimana pemerintahan Authoritarian ini menjurus dan berusaha kepada pembentukan dan pembangunan sebuah masyarakat yang lebih bersivik dan perpengetahuan, serta membentras kemiskinan dan meningkatkan taraf hidup dan daya saing rakyat sepenuhnya dan menjadikan Malaysia sebagai sebuah kuasa ekonomi yang mampu maju bersama kuasa ekonomi Asia yang lain (China, India) sebelum menjadi sebuah negara demokrasi sepenuhnya!

Apapun, saya *bersyukur* atas segalanya.

Moga Tuhan terus melindungi dan melimpahkan Rahmat dan BerkatNya keatas kita dan keatas Malaysia!

Amin!

leka said...

yea..aku pun bersyukur..=]

Z said...

*bersyukur*

patutlah pagi semalam aku bersiap-siap nak ke exam hall, rommate aku yang tengah tidur tu, despite hiruk-pikuk hasil kekalaman aku, dia masih boleh teresenyum.

adel said...

1st time bagi comment,
tp bukan 1st time baca blog ni,

jadi,

*bersyukur*

:)

Syarifah Elmira said...

like what husni said, sempoi cara u bersyukur kan magenta

*bersyukur*

hihi..jangan marah ye..i bergurau je

*bergurau*

magenta said...

Pjoe: Haha. Bf aku pun suka Liverpool ngan tak suka Man Utd.

Husni: Kau kena bersyukur lebih pendek dari aku. Sebab kau duduk US (tangga ke-23) haha.

Penanya: Hahaha. Bersyukur laju2 lebih bagus daripada tak bersyukur langsung.

Syahirah: Negara Denmark.

Kecik: Entahlah. Kekayaan yang dibahagi sama rata kot. Europe ni sistem diorang lain sikit.

Ms. Weed: Hehehe. Ah, rindu gilaaa nak makan laksa!

Haco1: Geng seluar dalam? Apakah? Malaysia ok lagi kot. At least tak pernah ada open fire kat sekolah ke apa.

One Love: Haha aku nampak! Senyum <--tanda happy virtual.

Bovril: Try tengok link tu. Denmark is #1. Switzerland #2.

Manusia Rumit: Patut la sebenarnya.

Tuan Caracol: Happy banyak2 sikit. Heheh.

Dani Izwan Zainol: Tu la pasal. Bila negara nak belanja kau roti canai ni? Zahid AF2 ni dari dulu tak belanja2 lagi roti canai peminat yang afundi dia! Janji Melayu betul. Pebenda ah aku komen ni. Nampak sangat tak betul sebab lapar.

Neem: Yupe, betul tu.

Unicorn: Betul. Orang berpusu2 nak kerja kat Malaysia. Siap jadi illegal immigrant lagi.

Jumping Jane: People, huh? Dah hilang baru nak bersyukur. Huhu.

TTB: Masalahnya nak cari authority yang berkelayakan pun susah...

Leka: Bagus2 :)

Z: Hahahha. Mimpi apala roommate kau tu eh.

Adel: Hi! Terima kasih drop comment. :)

Syarifah Elmira: Hahah benda tu memang sepatutnya small joke pun. Subtle dry humor.

Diloz said...

aku rasa logik.

orang Jepun semua serious.

kurang sense of humor.atau aku yang tak faham.hu~