Thursday, August 14, 2008

Aku yang Gila, Ataupun Mereka?

Kalau kamu hanya membaca ulasan di bawah tanpa melihat gambar perempuan yang sedang dibincangkan, kamu rasa perempuan itu segemuk mana?




Sekarang, mari kita lihat gambar yang sedang dibincangkan.

Kaki sosej? Thunder thighs? Stop eating? Adakah aku dan mereka sedang melihat gambar yang sama?


Sebab bagi aku Blake Lively memiliki salah satu bentuk badan yang paling ideal untuk seorang wanita. Dia tinggi, memiliki sepasang kaki dan lengan yang toned, curves pada tempat yang sesuai dan perut yang lean. Tetapi aku kurang minat wajahnya. Aku rasa brunettes biasanya lebih cantik.


Sekarang, mari kita lihat ‘kaki gemuk’ itu sekali lagi.

Oh yeah, she’s like, so like, totally like, huge and fat. I can like, so totally see it.


Aku memiliki BMI yang borderline underweight dan normal dan aku rasa Blake itu kurus. Lihat saja, walau memakai flats kakinya masih kelihatan kurus. Tak hairanlah semakin ramai gadis muda menjadi mangsa anorexia dan bulimia zaman sekarang. Kind of sad, really.


Anorexia is a disorder. Aku tau ia suatu penyakit mental tapi kengkadang aku rasa susah untuk berasa kasihan kepada mereka. Kamu pernah jumpa seorang anorexic tak? Mereka bukan sahaja kritikal terhadap badan mereka tetapi terhadap badan orang lain. Mereka suka mengeluarkan snotty remarks seperti mengatakan gadis yang sihat seperti Blake gemuk (refer comments kat atas) dan suka mengutuk fizikal orang walaupun fizikal mereka sebenarnya tak ada apa yang nak dibanggakan sangat pun. Jadi siapa idola mereka? Tentu sekali gadis-gadis yang berkaki lidi dengan tulang kepala lutut yang tersembul, memiliki sepasang boob implants dan kepala lollipop (ini perumpamaan untuk menggambarkan sebiji kepala yang besar di atas badan yang kurus macam ranting).


Masyarakat, masyarakat. Haih.

27 comments:

Snuffleupagus said...

I agree with your post. Zaman sekarang ni ramai orang idolize kan celebrity yang size 0. Blake Lively's figure is perfectly normal. I don't see any flaws. Gila apa orang yang hantar comment macam tu. I love your blog. :)

magenta said...

Thanks. :) Tu lah, I'm still trying to figure out celah mana yang dia gemuk dan besar tu.

mirailyani said...

cett, i lagi slim. HAHA gurau gurau. SUMPAH blog best :D

Marjerin said...

blake lively !!! yeahh..my fantasy girl sewaktu di toilet. haaaaaaa

Senandung K said...

blake lively is one of my favourite blondes. wah. kalau dia tu fat, i ni apa? *lari sambil nangis to a certain sudut & starve myself

Blake Lively(if and only if) said...

Thanks dear whatever your name is for clearing things up. Look at my thang over there, so hip, grandeur-some and juicy. Still, people everywhere especially the commentators of that site think that my pair of legs are nothing more than a pair of banana trunk.

PEOPLE!

Don't make me take a bunch of red meat and go to town with those bad boys.

Wait. It's confusing. How could I understand what you wrote?

Did you put some bad words up there, Miss Whatever-Your-Name-Is?

Cheneille said...

those commentators should be cursed with alien offspring yang kurus kering. macibai. i've never seen or heard of blake lively before, but she looks damn fine to me. minus the blonde bit, because i too prefer the brunettes. and redheads. :D

magenta said...

Mirailyani: Haha asal jangan slim dari gambar yang bawah tu sudah. Thanks. :)

Marjerin: Haha body dia cun kan? Tula, taste kita sama.

Senandung: Lol, she is sooo not fat ok. I rasa orang2 yang komen tu either gila or buta.

Blake: Banana in Bahasa Malaysia is pisang.

Chen: I know, right? She's an actress in this show called Gossip Girl. The plot's a bit blah, but the cast..ahem. Go see for yourself. Got a bit of a crush on the brunette lead actress meself.

erm said...

nak awek lebih gemuk sket dr gambar 1st

awek montok hahahaha...cuns

broken_nigina said...

rasa gerun tengok tulang lutut tersembul dalam pic bawah tuh.
takut kalau tersentuh nanti patah.

Miko Yamaguchi said...

xtau la apa yang lawanya dengan badan kerempeng bgitu..langsung x nampak sehat...isk2...

zureen said...

betul betul betul betuuuullll

Blake Lively's body is perfect to me! Tinggi, berisi, curvy..i mmg suke tgk die dress up in Gossip Girl...love her style in the series.

Go Blake! hehe

btw, takut gile tgk nicky n posh. tolak sikit je mesti die jatuh berguling kan

aifaarizwan said...

hehehe..
she is so not fat or anything kan?
i love her..
her body is very close to perfect..
cuma yelaa kan, brunettes biasanya lebih cantik dari tuh but not bad lah muka die tuh with her hair sume.. cantik jugak :)

p/s : i like this entry..

47 said...

no matter what some of these gals say, one thing remains certain..

kurus kering = NOT beautiful.

kesian lah kalau ada teenage girls yang menyiksa diri sebab mahu conform dengan cakap masyarakat yg macam ini.

ledisordre said...

ada skali tu i pakai topi rasta yg besar, dorg ckp i looked like a lollypop. :|

Pourpres~ said...

Blake Lively is scrumptious what. Look at the boobies. And those legs. Yummeyhhh. Fat thighs huh. Well, she is a girl, you're not supposed to have skinny thighs any way, apa yang laki kau nak grab and tarik and cakar kalau lutut and tulang semua je tersembul? :p

People with mindset like this memang sakit. Theory of relativity deaorg mmg kantoi, what they view of the human anatomy dah sangat distorted. Poor things.

But kesian la juga some people yg mmg ditakdirkan sangat kurus sehingga berkaki lidi dan lutut tersembul dan kelihatan macam lolipop, ataupun ranting dalam The Corpse Bride. Kecik hati mereka. :))

iqanabeera. said...

not proud at all to admit this, but i used to be an anorexic, a few years back. starved myself real bad, even got hospitalized at one point.

luckily i came out of it, and put a stop to all that nonsense.

now, i pig out occasionally. but i exercise a lot. and i've come to learn it's not about being thin, but more about staying fit.



oh and i love blair too. not a fan of the show, but blair's such a hottie.

:)

Syarifah Hadli said...

Wuih.
Peha aku sama saiz dengan Ms Lively.

Bangga gila aku.

Ya, adik adik. Tiada salahnya memiliki peha sebegini. Dan juga tidak salah memiliki peha lembu.

Be proud of it.

jipo said...

i have a friend before who wanted to put on some mass (not be FAT).

"aku igt semua pompuan suka kurus/jadi kurus?"

"what? xla. i'm too skinny. yesterday the strong autumn wind blew past me and i swear i flew 1 inch above the ground!"

"hahaha. aku xpenah tgk betul2 figure ko,now that u'r saying (looking up and down at her)...hmm betul kot..maybe put a little mass would be good."

"yesterday i ate 3 cups of whipping cream with 30% fat."

"wow.."

aku mmg terkejut dan impressed dgn dia sbb dia .."pompuan yg nk jadi GEMOK" (quote from her).
finally, a woman who undertands that not all men (incl.me) like "walking branches".

magenta said...

Erm: Selamat mencari.

Broken Nigina: Haha yang ironinya, Victoria Beckham pernah diundi memiliki sepasang kaki tercantik di dunia.

Miko: Tu lah. Sebab mereka memang tak makan. Isu disini bukan kurus gemuk actually tapi mental dan fizikal yang sihat.

Zureen: Yupe, she's smoking hot. Hahaha bukan je jatuh berguling, kalau ada tingkap terbuka, mesti melayang keluar.

Aifa: Thank you. Yupe, she's just nice. Not a fan of her face, tapi texture rambut dia sangat cantik.

47: Yeah, sadly people are starting to believe otherwise..

Pourpres: Yeah, yet they always act like we're the crazy ones. Tapi dorang nak melanggar hukum alam- that women are supposed to have some curves.

LOL, I used to be 38kg when I was 18 and I was over 160cm tall (even though I makan 4 heavy meals a day) tapi still kepala lutut I tak tersembul macamtu. I don't think anyone can be thin like that kalau they eat.

Iqa: Glad you're all better now.:)

I have friends yang pernah ada anorexia and bulimia, thankfully they've recovered. I always think your body akan maintain slim lagi lama if you exercise instead of relying on just not eating. People who starve themselves start to look haggard in their 30s.

Syarifah: Yeah! Be proud of what you have no matter how you look like!

Jipo: Hahahhaa asal pompuan tu bunyi familiar? Aku ke?? Sebab setahu aku, aku sorang je pompuan yang MINUM whipping cream nak jadi gemuk haahaha. LOL and aku ingat aku pernah melayang sebab autumn wind. It was a strong autumn breeze! Aku nampak ada budak 5 tahun terjatuh atas jalanraya sebab angin kuat sangat. Kesian dia. Dahla beg sekolah besar.

magenta said...

Eh tertinggal 1 reply. Patut la tadi rasa macam tak complete. Ledisordre, topi rasta seolah-olah rambut Bob Marley ke? Ok apa, takdela lollipop sangat heheh.

Sarah is the One said...

i tak perasan this post.


orang semua semakin obses. lain orang obses benda lain.



i obses kucing. (you pun kan?)

magenta said...

Haha. Yupe. Incurably obsessed about them.

Loser#194790 said...

aku rase tempat comment tu kene troll.. kot.

magenta said...

Nope. Aku suspect tu website pro-ana. Sebab semua komen kat entry lain lebih kurang sama. Kate Moss pun dorang panggil gemuk.

Dari Hati said...

erm,kalo tgk paha aku,agaknye diaorang ingat paha lembu la kot kalo itu pon kate gemok.huhu

magenta said...

Dari Hati: Haha tak apa, mereka delusional. Percakapan orang delusional tak patut dihiraukan.