Sunday, August 17, 2008

Giggles Adalah Bunyi Paling Annoying Bagi Aku

Kalau nak ketawa, sila buat dengan bersungguh-sungguh dan ikhlas.

Aku ada suspicion bahawa aku seorang prude. Seseorang yang terlebih proper daripada segi pertuturan. Semalam (ya, aku ada kelas tiap-tiap Sabtu), dalam kuliah:


Pensyarah aku seorang lelaki Australian yang berumur dalam lingkungan 50-an, kalau diikutkan uban di kepalanya dan kedut-kedut di mukanya. Memiliki wajah yang agak macho bagi seseorang yang tua sepertinya dan badan yang masih tegap.
Handsome jugak lah, kalau kamu macam Catherine Zeta Jones (suka lelaki tua). Di depan aku ada 5 ‘in service teachers’ (guru yang sudah mengajar dan datang kembali untuk sambung belajar) yang berada dalam lingkungan umur 25-35 tahun. 3 daripada mereka tak habis-habis menggedik dengan pensyarah itu. Aku cuba untuk tak kisah dan fokus tapi kegedikan mereka sangat irritating.


Sampai satu masa masuk satu bab yang bertajuk Diphthong. Dengan innocent-nya pensyarah aku tanya, “Anyone know what Diphthong means? This is a Greek word.” Seorang daripada The Gediks menjawab,


“No, but I know what ‘thong’ means in English.” *giggles dengan gediknya*

“Underwear!” kawannya menyahut. *more gedik giggles*

“Well in Australia thongs mean flip flops…,” pensyarah aku jawab sambil maintain cool.

“To me it means something totally different,” Gedik #1 mencelah, belum sempat Sir habis cakap.

“…well you can wear them if you want (masih bercakap tentang thongs the slippers) ,” Sir jawab.

“Which one? Hikhikhikhikhik~~~” *giggles ultra gedik kuasa 3*

Aku lihat muka Sir dah merah padam. Dia tunduk dan mumble dengan perlahan,

“Let’s just stick to the lesson, shall we?”


Entah apa-apa. Sir tu boleh jadi bapak mereka. Kalau nak menggedik boleh tak menggedik di luar kelas? Mula-mula aku pikir mungkin aku yang tak cukup berfikiran terbuka tetapi bila aku pikir balik, kalaulah Sir tu bapak aku dan ada students menggatal macamtu dengan dia, pasti aku rasa nak lempang sekor-sekor.


Lagipun kalau nak buat lawak lucah, tengoklah buat dengan siapa. Aku bukan jenis yang boleh berlawak lucah dengan pensyarah aku atau lelaki yang aku baru jumpa.
Misalnya, kawan baik aku suka buat lawak lucah. Eg, Have you heard of the Australian kiss? It’s like a French kiss, only down under. Macam kalau dengan kawan-kawan aku, aku mungkin dapat ketawa berdekah-dekah. Tetapi kalau seorang classmate yang aku tak pernah bertegur sapa dengan tiba-tiba datang dan cakap macamtu, aku mungkin hanya mampu memandang dia dengan peliknya.


Baru 2 minggu aku masuk belajar tapi dah rasa macam 2 bulan. Otak aku sangat tepu nak mengadjustkan diri dengan perubahan persekitaran. Aku rasa orang disini mungkin (sedikit) gersang. Semasa orientasi kami dikehendaki memakai pakaian seragam dan lelaki tidak dibenarkan duduk bersama perempuan. Aku lihat baju kurung sekolah mereka sungguh seksi. Ditailor mengikut bentuk badan seperti kebaya dan dibuat dengan material yang sangat jarang (nampak bra warna-warni, haha). Rasanya bukan kantoi nampak bra, tetapi disengajakan. Ada sesetengah baju sekolah berspan di bahu dan siap ada yang berkerawang. Kemudian tudung yang teramat singkat sehingga nampak rambut yang baru rebonding dan dibleach perang. Tak pernah aku lihat fenomena sebegitu di Malaysia tetapi disini berleluasa pula. Aku hairan sungguh. Seluar ketat dan jeans diharamkan di kampus. Tetapi kebaya ketat dan jarang dan berkain belah dibenarkan. Bayangkan sajalah. Semua orang pergi kuliah macam nak pergi kenduri kahwin.
Baju macam Mak Datin. Berkilat-kilat, berbunga-bunga, berkerawang, berchiffon, bermanik-manik, bla3. Ish. Tak sakit ke bontot duduk atas manik-manik?


Jadi aku masih tertanya. Kalau senario di atas berlaku dalam kelas kamu, adakah kamu rasa kelakar atau annoying? Aku
yang prudelike atau mereka yang gatal?

26 comments:

Snuffleupagus said...

i think it's a bit rude for them to make jokes like that. lagi lagi tak kenal sangat dengan lecturer tu, pastu boleh pulak buat lawak-lawak macam tu kat depan orang semua. you study dekat mana yeh?

aQila aini said...

haa.. ish, gila tak malu mereka tu! ish ish ish..

pakaian tu pun satu, haihh~~

kat mana belajar ni?

nak tau gak.

ajiss said...

bontot mereka fleksible, tak sakitlah kut duduk atas manik manik.
(eh i tak lucah) HEH

erm said...

i would enjoy the view and the class

blend saja

Dayana said...

mereka yang gedik!

koboi malaya said...

dunia oh dunia.....

Azzam?? said...

hmmm... kalo lepas di suruh focus pun buat lagik.. mmg layak makan penampar or at least verbal sarcasm yg bleh buat diorang terkedu.

meen the dragqueen said...

gler slambe+rude dirog nie.
ahah.mereka seakn bimbos

Hadie said...

magenta mungkin prude tapi diparas normal. mereka, obviously gatal.
the end.

(hehe)

Double Patties said...

ade kosong tak kelas tu? hah.

Barteria said...

haha,ok 1st sumpah yg gedik-gedik tu xreti respect lecturers siot.

2nd,well we have something in common here.aku study kat polytechnic.dah nak masuk 2 tahun dah kat sini.and macam kampus kau,sluar ketat and jeans are prohibited.tapi baju kebawya yg ketat bermanik bla3 semua tu boleh pakai.aku pun pelik.dan aku bengan sebab lelaki pun xboleh pakai seluar ketat (skinny).tak relevan langsung.

dammit said...

sangat annoying!

HaDi said...

i think yg students tu bkn saje nk menggatal but to grab d attention of da class.. menyelam sambil menelan air.. dontcha think?

miab0011 said...

es tut mir leid

catalyst said...

tell them to go f*** themselves. they disgust me!

broken_nigina said...

menyampah dengan golongan 'kanak-kanak ribena' sedemikian.
even yang bising-bising dalam kelas pon gua rasa sangat merimaskan,lagi pulak yang jenis kurang asam buat lawak bangang gedik macam tu.
sangat tidak matang dan tidak bijak(baca bodoh).

Senandung K said...

not funny and very, very annoying. u duduk belakang those girls ke? amik getah sakit, beberapa keping kertas kecik yg dilipat, kasi lastik sikit kepala diaorg tu. kasi ingat that they're in a lecture hall, with some other students yang memang gigih nak belajar tanpa distractions what-so-ever.

jap. lecturer tu hot gila ke?
heee.

Pourpres~ said...

Well kalau hot memang I pon dah gatal, dalam hati. Gedik seorang. Haha. But ape kes tak malu nya, nak gatal gi ofis dia sajalah. This is more case nak assert presence in class than anything else, dengan cara salah pula tu.

Typically in class I will shush these people out loudly, and proceed to bagi muka orang bengang-nak-concentrate-tapi-ada-monyet wat-party pula, sambil jeling sikit-sikit dengan hina gila dan muka palat terbaik.

Tapi jangan take my advice yeah. :p

penyangak said...

sluts giggling. oh akan rasa stim, ke tandas kolej untuk lancap. ataupun kalau situasi tak membenarkan dalam kelas pun apa salahnya. kalau aircond cukup kuat boleh tengok cum freeze.

Fiza said...

They need to scratch the itch,rather than menggatal with an Aussie bloke ;)

magenta said...

Snuffle: Tu lah. Sebab baru ada lecture ngan Sir tu 4 kali. I'm studying dekat Brunei.

Aqila: Brunei. Haha baru tanya kawan harini, rupanya 'keberanian' macamtu biasa je kat sini. Culture shock sikit. LOL.

Ajiss: Bontot dorang tak kelihatan fleksibel. Hahahhaa.

Erm: Tak ada view untuk dienjoy. Tak rela nak blend in if blending in means dressing and talking like that.

Dayana: Haha nasib baik I'm normal.

Koboi: Manusia oh manusia.

Azzam??: Yeah yang shockingnya ni semua perempuan akhir 20-an dan awal 30-an yang sudah menjadi guru. Macam you'd think they know the protocol. Ke dorang wat lawak macamtu ngan students dorang gak eh.

Hadie: Hehe terima kasih atas klarifikasi (gila skema perkataan) tu.

Double Patties: Hahaha ada je. Tapi..jangan keliru antara kegedikan dengan kecantikan. LOL.

Barteria: Aku pakai je jeans kadang2. Haha. Kalau nampak Pak Gad ke Pensyarah Displin aku lari opposite direction. Aku pun tak tau kenapa jeans takleh pakai. Kain kebaya pendek sesetengah orang tu siap nampak panty line lagi!

Dammit: Memang!

HaDi: Think so too. Tapi kalau lawak dia kelakar takpe gak. Ni tak kelakar langsung.

Miab0011: Ja ja.

Catalyst: Haha I would, but they're bigger than me!

Broken Nigina: Kanak2 Ribena at least kecik dan comel. Ni bukan je dah besar panjang, tapi siap bertaraf guru sekolah menengah!

Senandung: I so want to tapi takut. Cause dorang besar and salah satu tu perasan Avril Lavigne. Dia pierce dagu and kening dia 3 kali and then suka pakai baju kurung hitam hahaha.

Lecturer tu ok la, not really my type cos rambut pun semua dah jadi uban sampai I can't tell apa color rambut ori dia. He's got a nice smile though. Must've been every handsome masa muda.

Pourpres: Yeah tu la pasal, I tak halang kalau nak menggedik ke apa, just jangan buat in class, masa lecture. Haha I tak kasi dorang the stink eye tapi kadang2 bila dorang masuk kelas I just give em a blank stare.

Penyangak: Hahaha you wouldn't say that if you knew how they looked like.

Fiza: LOL, dalam maksud ayat tu.

Double Patties said...

kecantikan itu abstrak *gigil*

erm said...

blend tu maksudnya accept them however they are...not be like them

change places kejap...nak cuci mata

ngahaha

Anonymous said...

first time comment.. a very insightful entry. as a bruneian I take it very well since it's the truth.. heheheh.. but some of the comments here are very offensive.. like, it makes me think.. wtF... i know the bruneian girls are gediks "some of them", tapi tak sampai tahap siswa/siswi IPT yg hot ngan isu sex tudung... huhuhu so.. and thats why aku rasa the entry is very insightful... hehehhe no offence guy.

All and all its just the same across the universe.. college, fashion, sex... peace.

gurl_troublez said...

berikutan dari kisah yang saya baca di atas .. ini adalah komen yang saya nampak seswaii utk student2 tersebut nyanyikan :

All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny

You got me horny in the morning and you know
I tried to call you but I can't find the telephone
I sent a message through the internet but it rejected
I wrote you a letter and I send it through the post

The post it takes so long
So I got to sing this song
To let you know how I feel, what's the deal baby
And I can't wait for you
And the things you make me do
My heart is ringing so I'm singing this song for you

Chorus:
I'm horny, horny, horny, horny
So horny, I'm horny, horny, horny
I'm horny, horny, horny, horny
So horny, I'm horny, horny, horny tonight

I search from town to town but I can't find my boo
I got so desperate that I sent a rocket to the moon
In New York City, someone said they saw you singing the blues
But it was a man from Nowhere Land that looked like you
I will keep searching on
This feeling's much too strong
My heart is ringing and I'm singing this song for you

Chorus:
I'm horny, horny, horny, horny
So horny, I'm horny, horny, horny
I'm horny, horny, horny, horny
So horny, I'm horny, horny, horny tonight
I'm horny, horny, horny, tonight
I'm horny, horny, horny, tonight

All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny

The post it takes so long
So I've got to sing this song
To let you know how I feel, what's the deal baby
And I can't wait for you
And the things you make me do
My heart is ringing so I'm singing this song for you

Chorus:
I'm horny, horny, horny, horny
So horny, I'm horny, horny, horny
I'm horny, horny, horny, horny
So horny, I'm horny, horny, horny tonight

All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny
All night long I'm horny

magenta said...

Anonymous: No offense- none taken. This is just my opinion as an outsider. Now I'm getting used to it.

Gurl_troublez: Haha. Nak tau sesuatu yang ironi? Yang buat lawak tu dah kahwin. Oh well, lucky husband. Hehe.