Friday, December 12, 2008

Obsesi Masyarakat dengan Kulit Putih

Dah lama sebenarnya aku dapat request untuk tulis tentang isu ni, dari bulan Mac tak silap aku. Aku pun tak pasti kalau orang yang request masih membaca blog aku. Aku tangguhkan dah lama sebab aku tak sure camana nak takel isu ini. Jadi hari ni aku pikir, aku nak tulis sajalah, kalau ada apa-apa aku tak ingat, pembaca boleh tambah-tambahkan.


Orang Malaysia (bukan orang Melayu sahaja) memang ada satu sikap obses terhadap kulit putih. Ya, putih, bukan cerah. Aku boleh cakap sikap obses ni bukan saja di kalangan orang Malaysia, tapi seluruh Asia. Tapi aku malas nak sentuh tentang hal negara lain, sebab aku tak pernah tinggal sana. Lagipun kalau orang Jepun atau Korea nak obses pasal kecerahan kulit, aku tak hairan. Sebab majoriti mereka memang asalnya dah memang berkulit cerah to begin with.


Kita ambil orang Melayu. Orang Melayu majoritinya tak putih. Jadi kenapa kita nak kutuk diri sendiri hitam? Siapa yang mulakan idea bahawa kulit gelap itu tak cantik?


Tentulah orang kita sendiri. Lepastu kita brainwash generasi muda dengan menerbitkan iklan seperti Fair and Lovely yang meracuni minda mereka bahawa untuk mendapat kerja, kita perlu putih. Bukan pandai, tapi putih. Sebab kalau kita pergi belajar tinggi-tinggi tapi kulit hitam, kita tak akan diambil kerja. Untuk mendapat pasangan juga kita perlu putih. Bukan dengan berperangai elok, bukan dengan pandai memasak, tetapi putih. Ini mesej yang kita hantar daripada iklan-iklan. By the way, aku menyampah gila tengok iklan Fair and Lovely yang 'tiap hari sayang' tu. Dah jatuhkan sudu pun sempat lagi nak main tangkap-tangkap wajah, expect mak mertua dia angkat sudu tu. Ish ish.


Aku rasa hampir semua perempuan kat Malaysia ni pernah try produk whitening kot. Kawan-kawan aku yang dah putih melepak pun pakai produk tu. Macam-macam kes muka mengelupas, jadi merah-merah, kulit menipis, mercury poisoning, kidney failure, hyperpigmentation dah dikaitkan dengan produk macamni. Tapi saja tak dipublicize, takut sales drop kot. Produk whitening ni ada yang kesannya tak drastik mula-mula, dah tua baru nampak. Aku pernah jumpa makcik yang muka dia banyak tompok-tompok hitam sebab dia rajin pakai produk camni masa muda. Aku tak tahula camana dengan budak-budak yang start pakai sejak umur 7 tahun ni.


Dulu aku tengok kat Oprah, soal hitam putih la ni. Dia interview perempuan kulit hitam yang doakan anak dia lahir putih. Aku pelik kenapa dia doa lahir putih, kenapa tak doakan lahir sihat? Pastu Oprah cakap orang kulit gelap ni biasanya low self esteem sebab bangsa sendiri kutuk, bukan sebab bangsa lain kutuk.
Macam orang blacks yang lagi cerah sikit kutuk blacks yang gelap sikit. Bukan kes orang putih kutuk blacks.


Aku pikir sama jugakla. Yang kita ni nak putih bukan sebab orang Americans kutuk kita hitam. Malah orang putih suka kulit tan. Kita nak putih sebab orang kita, yang asalnya tak cerah pun, kutuk kita hitam. Dan juga walaupun orang kita ni ada yang kutuk budaya Barat dan Bahasa Inggeris semua, mereka teringin nak jadi macam orang putih. Teringin nak ada girlfriend/boyfriend blonde. Haih. Memang kes the pot calling the kettle black.


Dulu ada seorang cikgu ni aku pernah cakap, "Laki ni, kalau cari isteri, dia cari yang cantik. Paling kurang pun putih." Pastu kawan baik aku pulak cerita pasal first time dia beritahu mak dia pasal bakal isteri dia. Soalan pertama yang mak dia tanya ialah, "Putih ke hitam?" Aku hairan. Nampaknya kecerahan kulit lebih penting dari segala aspek di Malaysia. Tiap kali aku di farmasi juga aku menghadapi kesusahan nak cari pencuci muka yang tak ada elemen whitening dan mekap. Mekap yang dijual kebanyakannya ada blue undertone, bukan yellow undertone (orang Asia biasanya kena pakai warna foundation yang yellow undertone agar tak nampak macam tempek tepung gomak atas muka).


Dulu aku pakai juga produk macamni.
Sebagai seorang remaja sekolah menengah yang hungry for approval, pastu dibrainwash pula oleh media, aku easy target lah. Tapi aku jalan kaki tiap-tiap hari pergi dan balik sekolah. Pastu kadang-kadang aku praktis cheerleading petang-petang. Lagi satu aku malas pakai sunscreen. Sampai sekarang. Aku nak putih takat mana sangatlah. Lepastu aku pergi study overseas kejap, balik-balik ramai yang exclaim aku tiba-tiba cerah la apa lah. Yang aku naik 10kg dan dah tak keding lagidah tu tak ada pulak orang perasan. Pelik. Aku tak rasa pressure perlu putih untuk lawa. Aku lagi idamkan kulit licin yang nampak macam poreless. Sebab aku tak rasa aku buruk, hitam atau putih.


Nak tau perkara apa yang aku rasa paling annoying pasal isu ini? Aku tak kisah orang yang taste dia kulit putih. Tapi yang menjengkelkan tu, orang macamni, kalau aku puji ada orang berkulit gelap atau berambut kerinting lawa, dia tak puas hati.
Dia kutuk hitam, rambut maggi. Orang macamtu tak boleh lawa. Dia macam tak bagi orang lain ada opinion lain. Nak lawa dalam Malaysia, mesti rambut lurus. Kulit putih. Kurus. Kalau tak, tak berhak dipanggil lawa. Poodah. Suka hati akulah nak panggil siapa lawa.


Ada
pepatah Jepun yang cakap kulit putih boleh cover 7 cacat cela kulit. Tapi mungkin mentaliti ni bermula dari dulu- yang gelap mesti miskin sebab terpaksa bercucuk tanam di bawah terik matahari, yang putih adalah orang kaya. Tak sama macam kat negara orang putih- lagi tan, lagi kaya sebab tu sign keluarga tu berada dan selalu dapat travel/sailing. Mungkin. Tapi dah tak relevan dengan sekarang. Sebab ramai je yang gelap tapi kerja dalam pejabat berhawa dingin. Tak silap aku negara China dah mulakan trend kulit tan bermula dari tahun lepas.


Cuma, aku tak paham. Kenapa orang kita suka sangat buat diri kita berasa tak cukup dan tak selesa dengan diri sendiri? Memangla orang putih pun nak tan, nak gelapkan kulit, tapi tak ada pulak mereka buat iklan bahawa kalau nak dapat kerja, mesti berkulit tan. Tak ada pulak semua masyarakat dia cakap kulit pucat tu buruk. Keira Knightley semua masih dianggap cantik, walaupun kulit tan seperti Adriana Lima dianggap lebih hot. Mereka tak menggunakan warna kulit untuk mengukur kecantikan. Universal opinion tak diskriminasi warna kulit. Top 10 Miss Universe ke, Miss World ke, ada jugak segelintir wanita berkulit hitam. Nenek aku kalau tengok ada wanita African dapat top 10, mesti cakap "Pungkoq hangus".


Apa-apa pun,


Putih, hitam, merah atau ungu, perempuan ini masih akan kelihatan cantik.


Tambahan: Aku menggalakkan semua orang untuk pakai SUNSCREEN yang dapat melambatkan proses penuaan, mengelak skin cancer dan lebih selamat digunakan daripada produk memutihkan kulit. Cari yang waterbased dan yang tak clog pores.

116 comments:

Bovril Lavigne said...

Haih...Adrianna Lima yg ko letak..at least 4.5billion org tak dpt tanding dari segi fizikal..haha.

You forgot to letak how some Malay people sanggup discriminate even kucing hitam..remember Chocobo? Haha..adeke.

Oh yeah, correction about the pepatah Jepun: it's a fair skin hides seven flaws. Bukan dermalogical flaws saja ye. Any flaws, tak kesah la perangai ke, ketiak busuk and tak shave ke, etc.

Check your mail for a walk down memory lane, boleh tambah points for your post..hahaha.

magenta said...

Ok, ok, there's Queen Latifah, Eva Longoria, Eva Mendes, Halle Berry, Ziana Zain, Beyonce, Tyra Banks, etc. Take your pick. Haha. Malas nak upload gambar.

NeEM™ of Suicide Park said...

Kalau semua orang berkulit cerah dan berambut lurus, bosannya pemandangan di malaysia ni.

variety, babe! variety!

Bovril Lavigne said...

Beyonce is half white la..maybe it wouldn't really drive home the point. I think Eva Mendes makes a good point where "ample" ass is concerned..I am so proud of her...hahaha.

I can't find that entry I wrote. But remember the Solarium..and what the kampung kids at intec said.

hac01 said...

orang korea sangat memandang tinggi orang kulit putih.Setakat asian macam kita yang kulit sawo matang ni memang depa x heran lar.Kat sini(korea) orang kulit putih tu lar tuhan.Semua nak tiru apa depa buat.Kalau kita smart macam mana sekalipun n ada sebelah kita mat salleh yang pakai selipar jepun,mat salleh tu lagi mulia.

Sebab mat salleh tu berasal dari negara yang lebih maju dari negara asia.LOL

Miko Yamaguchi said...

adriana lima is damn hot. oye!

aku tak kesah kulit putih atau hitam sebab bagi aku yang sangat menarik bagi seseorang perempuan itu adalah kemulusan kulit dia, tanpa sebarang noda-noda hitam atau pores atau sebagainya. fair skin is just a bonus (i guess). tanned skin is much way hotter. hail adriana lima!!

fictionita said...

hitam,rambut maggi,mcm buah pear yg giant.

kalau terserempak, cakaplah "hey, juicy!"

itu saya lah tu. :P

ChanHo Zouk said...

Kepada Hac01,

sini Malaysia ye bukan KOrea... ok... aku ade video American are stupid... suruh fikir negara mane yang start dengan huruf U pun die jawab YUGOSLAVIA.. walhal boleh jawab United state of America... byk lagi benda2 bangang dan jawapan bongkak dari diorang dalam video tu yang budget diorang pandai and tau semua tapi hakikatnya BODOH...

ok kepada cik mageta...
aku slalu je fikir perempuan rambut kerinting dengan ikal lagi lawa dari yang lurus... Original is always better...
tapi memang orang lain x sependapat... slalu nak cari yang rambut lurus berkulit putih padehal diri sendiri gelap berambut kerinting... menteliti kite memang dah di brainwash...
jadi agak sukar nak ubah ape yang dah berzaman diamalkan dan diturunkan kepade generasi muda skrang...
tapi melihat pada keadaan sekarang.. it will get worse...

erm said...

eee suka2 jer...makin gelap makin banyak cakap

ole!

amirnazrin said...

iklan fair and lovely?
yang pertandingan nari dah nak dekat ni.
diana danielle dah single kan?hehehe
putih,hitam,brown,dark brown,light brown,yellow...semua pun cantik buat aku.perempuan je yang selalu terpsiko dengan diri sendiri..

Dita said...

Nak lawa dalam Malaysia, mesti rambut lurus. Kulit putih. Kurus. <--- yea. btol. kenapa ya? ni pendapat: i perempuan berkulit cerah berambut lurus. tp, i lebih sukakan lelaki DAN perempuan berkulit gelap (coklat lah, bukan hitam), rambut xlurus dan xkurus sgt. mungkin i dlm kategori yang lain? for me, i look very typical that's why i crave for something different.

nodadosa said...

~ hitam lebih bebas dari putih ~

ahah gua hitam legam .. tapi tak penah la pakai produk pemutihan kulit.. hoho mungkin lelaki jarang ada perasaan mencuba produk2 sebegitu..

eh tatau la.. skang ni ramai metro.. huhu

Azreen Zzz said...

This is strictly my opinion ya, Melayu lah bangsa paling racist sekali. Kalau hitam, hindu lah, keling lah, tak pun mamak. Cina keturunan makan babi lah, kencing tak basuh la, macam-macam lagi. Nak yang putih aje. Diri sendiri tak putih tak pulak ingat.

Tinta Sisyphus said...

Oh Adriana Lima, gigi dia macam kerow lah.

ili syazwani mk said...

Aku lebih bengang dominasi wajah pan-asian kat tv n iklan sekarang. Dah tak ada muka Melayu. Banggakan sangat muka mix. Dan yes, mix dan PUTIH.

penyangak said...

yah i love that brown sugar. tapi dalam crowd melayu mungkin diaorang kata taste aku pelik atau sucks. ok takpe, it's okay, aku takde masalah, sebab LESS COMPETITION.

anyway, kat south africa diaorang ada product dark & lovely. asal tak dua-dua dark & lovely dengan fair & lovely kat malaysia nih. gila racist doh malaysia. dah tentu kita nya rakyat ada yang dari hitam ke coklat ke putih, asal kena fair & lovely je kat sini.

Niealex said...

Kalau nakkan kebahagiaan, terimala dengan rela hati rupa anda dan bentuk badan anda yg Allah dah kurniakan itu. Ciptaan Allah semuanya perfect dan lawa belaka.

"Sayugianya anda berlapang dada terhadap apa yang anda miliki, meskipun ianya sedikit dan janganlah anda merasai kekurangan"

*love*=)

xwizit said...

Mak aku pernah cerita, semasa belajar di US, ada orang sana puji kulit Mak aku. Katanya tan Mak aku lawa dan bila Mak aku kata itu kulit natural, dia beliakkan mata dan kata "I'd die for your tan." Kemudian Mak aku kata, kat Malaysia, Mak aku tak ada la dianggap lawa, sebab orang Malaysia suka kulit putih.

Lepas tu orang tu kata Malaysians tak reti appreciate beauty.

Tapi memangla, tempat yang kebanyakan org putih, mereka sukakan yang sedikit gelap. Tempat yang kebanyakan gelap, sukakan yang putih. Manusia, memang mcm tu.

Tapi mcm mana pun, bagi aku, seseorang tu pasti lawa kalau muka dia flawless.

Facet said...

Er, aku rasa semua orang sukakan putih,dan mungkin tiada pun yang pernah berdialog seperti ini:

'Eh buruknya awek tu,putih melepak wei! meluat aku tgk.'

Weird. hitam, yes ada. Bagi aku persoalan hitam itu hodoh/tak cantik timbul bukan sebab keobsesan dgn warna kulit putih pun, sbb kadang2 dia pun hitam dan dia 'sedar' dia hitam dia kutuk Akon depan member2 dia. memang ada tau.

kedua,minda kita suda di baja dengan saga 10 budak hitam, Orang minyak dan motto 'hitam macam kuali'

But no,obses pada kulit putih tidak semestinya menjadikan seseorang itu cenderung kepada fahaman 'hitam itu sangat tak lawa/hodoh/tak cantik' kan?

Oh, aku sukakan wacko jacko versi keriting dan hitam! :))

intoxicated_toxic said...

haha.. sy mix parentage haf indian. dari kcik lagik org 'kita' mmg suke kasik komen2 down.. kalo puteh lagi lawa/kalo puteh lagi popular kalo puteh kalo puteh kalo puteh.. wlpn sy dpt no1 tiap kali exam n jadik olahragawati or pelajar terbaek. its always d colour. ironiknya komen2 hanya dari bangsa .. kita. kdg rasa nak sgt jerit balek to d faces n jwb "mak aku kawen indian mmg la kaler aku camni.dah ko tu mak ko.. *owh jahat* so i kept quiet. yg paleng terok time kelas agama bile sy boleh jwb hafazan tajwid atau baca jawi masing2 muke cam haih..(lari topik)shingga kini pon mmg ramai yg ttp promote barang2 tuk putehkan kulit to me.. not just muke tapi badan skali.. :) yg melayu sahaja,stil.
pelik.dan mmg matsaleh yg jumpe pon agak suke dgn tone kaler camni.. looks healthy katenyer.

magenta said...

Facet- Er, actually, kat US ada banyak yang ejek orang yang terlalu putih/pucat. Macam Kirsten Dunst dan Dakota Fanning. Mereka diejek vampire yang takut keluar gua. Nerds dalam filem US mesti mamat yang kulit pucat gila (untuk menunjukkan dia jarang keluar).

Tapi tak akan berlaku kat sini kot. Sebab kita semua takkan dapat putih sampai tahap tu, walau pakai Fair and Lovely 10 tubes pun. Hehe.

Dan correct me if I'm wrong, bukankah ke-obses-an nak jadi putih tu sebab pikir hitam itu tak lawa?

Komen lain aku jawab jap lagi ya. Tengah makan.

annamolly said...

tinggal melayu je agung2kan kulit putih pucat n bosan.org jepun pn dh bosan brkulit putih...
http://www.yopress.com/japanese/japanese-style-extreme-tanning/

penanya (?) said...

betul juga.. nak salahkan siapa ni? mmg terasa dgn sendirinya nak jadi putih, dan berguling2 dgn yang putih2 dan gebu2..

tertarik dgn bangsa sendiri yang cam-dowh kan bangsa sendiri... rupanya bkn bangsa kita je macam tu.. .

n a n i said...

haa
ye,saye sokong
penah tanye sorang kwn lelaki ni,
'that girl cantik tak?' sbb saje je nk tau opinion dia about cantikla kn. (yang to me,bdk perempuan tu biase2 je)
and my friend ni jwb
'cantik..hmm,sbb dia putih kot'

saye macam...erk??


-saye yang berambut maggi, x putih dan tak berapa kurus =)

Tinta Sisyphus said...

saya suka gadis kulit putih lagi gebu.

dumdum said...

aku membesar dengan parents aku samakan aku dengan budak2 afrika kat dalam iklan tv which sikit2 menjejaskan self esteem aku. tapi memang aku tak pernah berniat nak jadi putih pun sebab somehow aku lebih suka gelap, lebih sexy :)

and kwn aku pn jnis yg bg komen, 'budak tu lawa, cuma itam je'. macam, ntah. kamon la~ n dia mmg selalu buat muka geli kalau aku tunjukkan llaki yg gelap tp ensem. as if yg itam xlayak jd cantik/ensem.

toink2 betul

Annesa said...

semua org kena sedar kot mmg tak sume org ni dilahirkan dgn kulit putih..dah klau genetiknya nk jadi kulit hitam ke, coklat ke, knapa nk kutuk2 lagi..dan itu yang terjadi..klau lh baby2 dapat perut tu tau yg mentaliti org tgk org2 yg kulit putih, sah2 baby2 tu mst nk mntk dia kuar dgn kulit putih jugk.

aimy yasmin said...

aku penah dikutuk mase skola menengah..
budak2 lelaki cakap aku itam, bla3..
tp at last, one of em fall 4 me..
haha... wth?
pastu aku pegi plkn..
lagi la btambah itam..
masuk matrix, baru aku cerah sket..
diorang sume notice tang tu je..
xnotice pon aku makin berisi.
hampeh.

Izuan said...

"Aku lagi idamkan kulit licin yang nampak macam poreless."

Sangat setuju dengan pendapat kamu. That's my idea of beauty. Oh, dan juga warna kulit yang sekata. Tak kisahlah putih atau hitam.

farizzet said...

"Laki ni, kalau cari isteri, dia cari yang cantik. Paling kurang pun putih."

aku ada masalah untuk statement ni. sebab aku lagi putih dari cina. tak percaya, tanya kawan cina aku. masalah yg aku lalui sejak muda2 dulu. aku rasa bukan saja lelaki nak cari gadis yg lagi cerah, gadis pon memang nak cari lelaki lagi gelap.

ada 2 lagu yg mungkin berkaitan dengan entri ni - i am beautiful by aguilera dan unpretty by tlc.

Tuan Caracol said...

weh, Tuan prefer gula perang dari gula putih,

beras perang pun lagi sedap dan sihat..

kikiEy said...

wah cerah itu menawan

FIDtotheAH said...

saya putih, rambut lurus dan kakak saya gelap rambut kerinting (sgt opposite) mungkin ade jugak remark2 chelaka yg kata putih cantik dan hitam tidak.. tapi dah tua2 ni saye penah jugak dengar org ckp.. "comel nye dia putih, yg kakak nye manis" kan sedap hati skit.. (tak kisah la ikhlas ke tidak pun)

(tetiba lak nak flashback kat komen box org.. ah.. asal kene topik takpe kan?)

kenapa org kulit gelap nak putih.. ingat best ke jadi putih... tak tau ke org kulit putih ni ade masalah dia jugak

1)kene pakai concealer nak cover dark circle/uneven skin tone
2)kalau panas/excited muka jadi merah
3)kalau ade jerawat waima sekelumit zarah boleh nampak sedepa jauh

(kakak saya tade pun masalah ni.. untung!.. dah dah buang je temu lawak ko tu!!! ~ kalau dia baca la)

salam :)

Melissa said...

sebenarnya manusia ni tak pernah nak puas hati dgn apa yg dah sedia ada pada diri. tak kira la melayu ke, india ke, cina ke, even mat salleh skalipun. masing2 crave for something yg ada pada bangsa/keturunan lain. even myself jadik insanely obsessed with this once, not too long ago. rambut dah lurus dimegikan sebab rasa rambut lurus ni tak lawa, tak sexy, n just plain dull (in fact sampai skrg pun ada gak la unsur2 pemikiran kurang sihat camtu masih melekat di minda hehe). oh well, i supposed there's no harm in saying that humans are indeed the hardest species to please, for kucing tak kisah pun jadik kurus ke, debab ke, putih ke, itam ke, tompok ke =P

i love me said...

nak sentuh dari segi iklan. byk lah iklan yg hancur2 msg&element dia. contohnya iklan brands yg ada dafi. kunci terjatuh dlm longkang. tapi longkang tu tak lah dlm sgt pon.air longkang pun tadak.jenis longkang tu pulak yg boleh diangkat jaring2nya. tp siap nak gune chewing gum lekat dgn kayu. dgn motifnya nk menunjukkan dafi tu pandai n ade idea yg amazing. padahal bole amik kunci tu dgn angkat jaring longkang tu.
ok, mcm lari dari topik putih sesuci salju je. ahahah;)
sbb aku tertarik dgn cite iklan2 tu.tp segala2 iklan&benda yg wujud ada motif tersendiri yg mungkin difahami bergantung pada mentaliti seseorg itu.
hiks;)
peace.

an2blur said...

ini semua mentality.

aku main netball tak pakai sun block kawan2 kecoh nanti kulit itam legam.
padahal aku nak cuba jd macam beyonce.

oh. lagi satu, girls berlumba2 nak putih sebab kununnya cantik tapi perangai huduh gila.
aku menyampah sungguh.

akubisikdisini said...

kalau manusia yang mengharapkan kurus, putih, rambut lurus..gila boring..tak kretip langsung la deiiii...
kalo manusia mau ikot macam itu ajek sume same la...

i agree with naem..suicide park..
VARIETY..!!baru menarik..

still..manusia mmg biasenya..ade je yang tak kene gan diri dy..yang putih ..mau tan..yang gelap..berusahala mau putih..yang rambut lurus..mau kerinting..yang kerinting..mau bikin rebonding..haaihhhh..

Sue Anna Joe said...

Jab, you masuk cheerleading ya dulu? Wah, mesti hot! *typical mindset from the girls I used to see back in school*

Oh I seriously low self esteem pasal warna kulit, sekarang dah okay, tapi dulu, ayoo.

Even my mum, makcik-makcik pon mesti komen bila "eh kulit nampak cerahlah" bla bla bla. Can't blame them though. Because skin covers 90% of our body, so that is the most noticible.

Cuma dah tua ni baru appreciate more than just the service. Lagi-lagi bila ada orang yang sayang. :)

Oh, and I've always wanted to write about this, tapi it's a bit sensitive to me, tapi after reading your entry and Noe's I semangat nak tulis gak.

jihan said...

wah!
ada yg nak yg putih...gebu..poreless...kurus...rambut straight...rambut wavy la...
hmmmm....

what happend to internal beauty?

Ferdows said...

Cheryl Samad bagi aku sangat sexy
Haha.
tapi betul lah Magenta apa kau ckp, bila aku bincang sama kawan2 apa taste perempuan, aku ckp aku suka perempuan kulit gelap, semua pandang mcm aku ni pelik. Hari itu aku tengok Thandie Newton dlm MI 2, cantik betul dia. Kulit dia pun cantik. :D

Magenta, aku sedikit keliru. Dulu mercer letifer blog kau? Kenapa skrg lelaki yg ambil alih. Maaf lah aku ni 'slow' sikit dan masih baru. Harap kau dpt terangkan:)

Alif Roz said...
This comment has been removed by the author.
N for Nadirah said...

nk lelaki gelap. baru nmpak gagah maskulin.kalau putih sgt aawww jambuuuu..muahahahha

penyangak said...

oh yeah tapi sebenarnya depends on culture jugak. ada gak dalam community orang kulit hitam yang light-skinned kena tindas. macam "you corny light-skinned bitch" or "half-breed asshole" (aku main taroh je). depends ah kowt. macam ah kalau kau kulit putih kau masuk asrama kena ejek jambu. ada pros cons jugak. kalau kulit hitam selamat lah kan kau, kau lah yang menjambukan orang pulak. bende macam nih pusing-pusing takkan habes ah sampai kiamat.

magenta said...

Neem: Haih, biasalah, tak cukup dengan nak selaraskan jawapan dalam exam, sekarang nak selaraskan rupa kita pulak..lama-lama kita semua jadi clones of each other je.

Bovril: Haha Obama is half white too..but people call him a black pres jugak. Shit man my memory's failing me..I forgot which kisah solarium you're talking about. Yang kat germany banyak solarium ke?

Hac01: Aku bosan dengan mentaliti "Omputih tu Dewa". Omputih kalau kentut busuk gak, bukan bau perfume DKNY ke apa..

Miko Yamaguchi: Yes she is! Yeah, smooth skin is so cantik..huu.

Fictionita: Heyya juicy, you sound juicy. Yum yum hahaha.

ChanHo Zouk: Yeah I guess so. Memang susah nak ubah something yang dah diterapkan berpuluh-puluh tahun lalu, huhu.

Erm: Aku langsung tak paham komen kau haha.

AmirNazrin: Diana Danielle siapa? Huhu, aku jarang tengok TV. Perempuan tak selalu terpsiko dengan diri sendiri, biasanya laki yang mencetuskan. Kalau dah rata-rata ramai laki cakap nak bini putih, memang perempuan akan terpsiko.

Dita: Entahla, susah kan nak amalkan individualiti sebab dah semua idea of beauty dah diselaraskan.

Nodadosa: Hahaha adaaa! Aku ada kawan laki pakai produk whitening. Haha pelik gila ok.

Azreen Zzz: Dunno about racist, tapi masochistic, yes. Suka dera mental bangsa sendiri.

Tinta Sisyphus: Kerow=crow? Tapi she's still drop dead gorgeous.

Ili Syazwani Mk: Biasala tu, mentaliti 'omputih tu dewa'.

Penyangak: Hahaha brown sugar. Gula perang lol. Betulke kat Afrika ada Dark & Lovely? Ni kot yang Charlize Theron pakai haha.

Niealex: Manusia jarang nak rasa dah cukup. Huhu.

Xwizit: Omg aku baru sedar nickname ni ala-ala macam exquisite kan? Hehe. Yupe, betul! Aku pun perasan camtu. Kat Europe pun aku perasan diorang suka kulit gelap. Lagi gelap, lagi suka.

Intoxicated Toxic: Haha cakap je kat diorang, Miss India paling banyak menang Miss World dan Miss Universe compare dengan semua negara lain. Dulu masa aku kat Germany, laki sana suka tengok citer Hindustan sebab suka Indian chicks. Seriously. Aku pun terkejut.

AnnaMolly: Camana nak buat. Kita tak adventurous. Haha.

Penanya: Yupe, bukan bangsa kita je macamtu.

Nani: Lol, ala typical la tu. Semua taste sama je. Aku minat je tengok laki rambut Afro. Nyum nyum.

Tinta Sisyphus: Aku suka semua gadis. Yang putih, hitam, kurus, berisi. Tapi aku memang ada certain feature preferences. Macam mata kuyu. Haha.

Dumdum: Haha dan aku tak tau kenapa orang Asia je tak paham kenapa Naomi Campbell leh jadi international supermodel. Kita macam tak subjektif bila cakap pasal beauty.

Annesa: Lagi bagus kalau kita semua dapat terima each other tanpa downkan orang lain dan diri sendiri kan.

Aimy Yasmin: Haha memang. Tu je yang diorang notice. Tapi macam Sue Anna cakap, sebab badan kita ni ada 90% skin, so tu yang paling noticeable.

Izuan: Heyya, lama tak nampak kamu komen di sini! Hehe. Oh yeah, tu lah. Even tone dan kulit halus sangat cantik.

Farizzet: Takpe. Ada sesetengah Melayu mixed lagi putih dari Cina. I think kat Kelantan sure ramai. Yang mixed Arab, Siam and Pakistan semua. Kamu boleh cari jodoh di sana what. They're very pretty too.

Tuan Caracol: Hahaha beras perang tak sedap :( Tapi gula perang sedap!

Kikiey: Tak semua orang rasa macamtu.

FidtotheAh: Ha ah, suruh dia buang Temulawak tu. Temulawak ni brand yang saya baru tau wujud dari komen Jebon dulu. Lagipun tak cantikla kalau muka putih pastu leher colour lain.

Melissa: OMG sama! I permed my hair sejak 11 tahun sebab bosan ngan rambut lurus. Yeah tapi macam I don't like orang lain yang buat other people feel down cause of what they were born with, macam mean kan.

magenta said...

I love me: LOL! Iklan apa tu bunyi sangat bodoh ok (Aku jarang sangat tengok TV). Kadang-kadang iklan ni memang tak boleh blah hahaha. Dapat straight A dalam SPM sebab guna pencil Staedler konon..pirah..

An2blur: Tu lah, nak cantik tapi perangai buruk tak guna gak.

Akubisikdisini: Tapi kadang-kadang macam apa yang dia dah ada dah cukup baik untuk dia kan? Macam aku tengok ada orang buat rebonding pastu rambut jadi keras macam penyapu. Lagi cantik masa rambut dia ikal.

Sue Anna Joe: Haha I tak hot, serius. I was, however, very ringan (35kg masa Form 3) and 1 of the few in my team yang boleh buat split and cartwheels. Yeah, tapi feel sorry for the teens yang feel like how I feel dulu. Rasa macam have to be something else. Btw I dah baca
your entry. Serius ending dia lawak gila k. Hahaha.

Jihan: Orang zaman sekarang cakap je pasal internal beauty, tapi hakikatnya semua pun superficial :)

Ferdows: Lol tu la. Aku selalu rasa Eva Longoria paling hot dalam D.H. Tapi aku minat Bree gak cause dia nampak sungguh classy. Eh haha. Merces tu blog 47. Kitaorang collaborate kejap dulu. Best zaman tu.

Alifroz: Betul! Sangat aneh.

N for Nadirah: Haha laki memang kena tall, dark and handsome kan? :p Haih tapi tak paham napa orang suka laki jambu macam Dafi semua tu. Haha.

Penyangak: Haha betulla aku pernah nampak dalam filem blacks dia buat lawak pasal yang cerah sikit ni. Tapi sekarang geng orang kulit hitam yang cerah and berambut blonde naturally ni banyak gila orang amik buat iklan. Aku geli ah main jambu betik ni hahahhah.

sky said...

hey u did wrote about this in ur earlier post this year..time awal2.. anyway for me i think the skin condition is way more important than the darkness/lightness etc.. kalau kulit putih pun tapi pores besar xcantik gak.. paling sedih tuh kalau pakai foundation xsesuai then muka jadi putih tapi leher hitam.. hahha fail ok.

p/s: any suggestion on which sunscreen to use? currently im using Clinique SPF25 tapi it makes me breakout

miezi said...

pungkoq hangus? wow..i like ur nenek oredi.ey, cantik itu sgt abstrak lagi subjektif kan?

halle berry bg aku lg cantik dr nicole kidman.

ssh sbnrnya nak ubah typical mindset atau stigma org2 yg claim "putih is beauty".

Sue Anna Joe said...

35 kg masa form 3 tak ringan kot? You must have been quite tall then? I skang ni pon only about 40-43 kg my weight. I'm about 152cm. Pendek dan keding. Haih, dah kawin pon tak put on weight. Tapi takda pon leh buat cartwheels. Ahaha.

Can you still do them? I buat mesti kaki nak senget. Fail.

Thanks for reading. Not as funny as 'pungkok hangus'. Hahaha. I gotta say though sebut nama David Hasselhof tu saja pon is kinda funny.

Sue Anna Joe said...

Eh jab baru I perasan in my comment:

"Cuma dah tua ni baru appreciate more than just the service. Lagi-lagi bila ada orang yang sayang. :) "

WTF. Apa I tulis ni? I meant SURFACE, tetiba plak service.

*tepuk dahi*

Hehehe.

MariaFaizal said...

Sigh...ME? Born with dark skin.Married to very fair man.Offsprings: TEH TARIK.But,we're happy...Skin colours?DO NOT MATTER AT ALL!!(especially di mata Allah s.w.t),kan?

Well said my dear...

erm said...

aku sebenarnya takda benda pon nak komen

saja nak kasi kau confuse

aku pun x paham apa aku tulis

blekaijjhadsvjhagsdkjahkjd

so boring

erm said...

ha ada idea....warna kulit tak penting sangat(coklat!rawwr)kulit melayu tu sedang elok jer

yang penting kulit tu tegang,licin macam baby

pastu chubby sket

awwwwww...ni nak dating ni

scenenseen said...

aku pernah skali tu pergi shopping make-up kat cosmetic booth. tengah aku belek2 barang kat situ, aku agak terpempan sebab ada minah berdiri sebelah aku muka dia putih melepak yang buat aku underestimate sebab aku punya completion agak sawo matang. BUT, it shocked me to hell sebab waktu tangan kami tgh membelek2 lipstick, aku just realised kulit tangan dia lebih gelap daripada aku!!! note to myself: aku bukan perasan aku lebih cerah dan aku tak condemn orang berkulit gelap sebab aku juga orang melayu yang tinggal di kawasan beriklim khatulistiwa tapi aku juga sedar yang aku tak KEMARUK nak cerahkan kulit muka aku tanpa mengambil perhatian warna kulit badan aku yang sebenarnya. to those whitening addicts, don't forget to try THE MANDI SUSU PACKAGE or else, you'll be called zebra michael jackson.

jumpakamu said...

ada juga laki yang boleh nampak perempuan tu lawa hanya sebab perempuan tu putih (kiranya kalo ppuan tu gelap,dia tak de la nampak lawa sangat). tapi ada juga yang buta dengan keputihan wajah seseorang. entah apa2. tapi memang kesimpulannya, kebanyakan laki mementingkan wajah. tak putih, tapi kulit lawa dan sebagainya.

kepada ppuan yang terutamanya tinggal di negara seperti malaysia, pakailah sunscreen. bukan untuk putih, tapi demi jaga kulit. nanti umur baru 35 tapi dah terhegeh2 pakai botox. lagi bahaya kalo dapat cancer.

Siberian Kitten said...

aku seorang perempuan yang gelap. masa growing up abang aku asyik ejek aku kata aku hitam, pasal dia quite fair.

masa masuk high school & kat univ, i have learned to love & embrace myself & tolak tepi segala insecurities yang superficial ni. [sebab obviously there are bigger & more important issues to deal with]

at the age of 28 now, i am contented. still tanned & plump [borderline gemuk! haha!]

aku rasa make up dengan tanned skin lagi fun.
sebab aku belajar tgk how tanned celebs make up to suit their own tone.

tapi penat gak dulu aku search all over for the perfect foundation yang EXACTLY the same skin tone dengan skin tone aku, tapi finally dapat.

boyfriend aku pulak is much more fairer than me & he has no problem with that at all[kalau tak, pesal dia nak propose kan?]

aku ada rambut original straight & honestly, aku rasa rambut wavy yang sangat sexy & aku benci kalau pergi salon, orang kat salon ingat aku rebond. aku nak jer cakap "DO I LOOK LIKE A SUCKER TO YOU?"

aku pernah annoyed dengan craze rambut lurus ni sampai aku tak sanggup nak ada straight hair lagi.
tapi bila pikir nak perm, aku ni jenis pemalas nak maintain.

sikat rambot pun jarang.

haih.


malaysia boleh! *pun intended*

cik siti said...

i'm not fair and have alabaster white skin yg di obses oleh orang2 kita (apelah, pucat mayat pon suka, ish)

but i have, in several occasions stopped by mat sallehs commenting on my tanned Melayu skin.

"Gorgeous!" bak kata course mate aku yg blonde blue eyed.

"Pose nude pls for my upcoming black&white project" ujar my roommate's slightly hippie-ish bf.

ye, memang tugas kita untuk meng-educate that black/tanned/colored ppl are beautiful & have more fun!

and oh, i never did that photo shoot.gile apa tayang free, sia-sia jek jadi asian bunny, bukan dapat jumpa Hugh Hefner pon kan?

Natasha said...

hi... well... this topic is kinda interesting here... hurmm... aku paling benci stereotype people... for malaysians... you have to be skinny, fair and rambut kayu in order to satisfy their taste...

i'm having those criteria but i'm a bit plump... sorry to say... i try my best to avoid hanging out with malaysians... not because i'm a dumbass cocky person... but i just dont think they will dissolve my opinion... their mind had been manipulated by capital people...

how i wish i'm tan! and how i wish to have one of those wavy hair! it's not that i'm not happy with myself... alhamdulillah for whatever i have now...

sometimes it's just too annoying when such people judge you just because the way u look, or the way u dress up...for malaysians... you have to be skinny to wear all those fancy clothes...

people... please do change... i want to feel home once again! wake up! let me feel home here instead of california!

to the writer... keep up the good article! and sorry to interfere here... nice meeting you guys...

husni said...

haha...teringat aku pensyarah aku yang suka menggunakan adjektif2 seperti "cocoa" dan "mocha" utk menggambarkan kulit yang berwarna gelap...ternyata ini semua tertakluk kepada pemupukan nilai-nilai tertentu yang kita alami dari kecik.

alya said...

salam..
cakap pasal putih ni teringat sorang member yg. sedang amik master n bakal sambung phd
kitorang tengah duduk n nampak budak kecik lalu(budak ni berkulit gelap).. then, saya pun acah2 la budak tu..
bile budak tu dah pegi kawan saya pon cakap
"ish, aku tak boleh nak main dengan budak hitam2 ni, gelilah.. nampak kotor"
pergh.. terpana seketika.. saya pada mulanya tak perasanlah pulak budak tu hitam..( maybe kerna saya tak putih)
kalau orang terpelajar pown macam ni pendapatnya..
tak taw la..
apa pendapat cik magenta?

fafarafa said...

aku suka jek thiery henry. he's hot. hahhaahahha

nway, aku pelik knp ramai pompuan kat mesia nk buat rebonding rambut. aku yg rambut lurus semulajadi pon xde aa rasa proud sgt. maybe sbb aku menyampah dgn soklan.."u buat rebonding ke? cantik rambut u. lurus je"...buat aku pikir, apa specialnye rambut aku. cantik tapi org igt rebonding. x original. bosan ahhh.

tapi aku jeles dgn mereka yg rambut megi. sexy dohhh derang. nak2 kalo rambut tu kaler gold. pergghhhhh. aku jeles. rasa mcm nk perm jek rambut nih.

hahhahahahahah

the enigma said...

aku nak bakal isteri yang pandai masak,rajin gelak,rajin buat aku gelak dan tak kesah beromantis di khayalak ramai....amongst other things...


salute...

xwizit said...

Magenta, a ah bunyi dia macam nak jd exquisite, heheh! Aku rasa sedikit er hebat bila dpt come up dgn nama tu sbb slama ni aku mana reti cipta screen name, haha *perasan, sepak muka sekali*.

Natto said...

Yah.Nice one.To me,beauty is subjective.Dan ada certain cases bila seseorang itu yakin dengan diri sendiri saya akan rasa dia cantik.Tidak kisahlah walau apa pun warna kulit mereka.Mungkinkah mereka yang bertanggapan kulit putih itu cantik terpengaruh dengan cerita Snow White?Heheh.

momoe said...

hahahaha gila la baru semalam aku sembang ngan kawan pasal budak lelaki cakap perempuan tu lawa kompen la kulit dia putih. same with me mak bf aku pun tanya bf aku,sama ada aku putih ke tidak.sampai sekarang aku terasa dan simpan dalam hati.mak aku pun kecik hati.xpe la nak wat camne sebab aku mmg kulit coklat abeh...hahaha time rambut aku lurus,kulit licin xde jerawat sebijik pun,gigi aku tersusun cantik.hehehe disebalik kekurangan ada kebaikkan,so aku focus pada kelebihan lain yang aku ada.go tan!

Koishie said...

Serius, aku sangat suka dengan entri kamu ini mag. Aku berkulit cerah (kuning langsat, bukan putih sangatpun) tetapi adik perempuan aku berkulit gelap. Sejak dari dulu lagi dia teringin sangat mahu berkulit putih dan kerap membandingkan dengan aku yang kononnya sesuai memakai apa sahaja colour baju sedangkan dia tidak hanya kerana 'kegelapan' kulitnya. Lalu pelbagai produklah yang dia gunakan sejak dari sekolah sehinggalah masuk IPTA, keinginan dan misinya tidak pernah berubah. Sekejap tadi, aku forwardkan entri kamu ini kepadanya. Tiba2 dia relpy dan tanya aku soalan "betulkah dia lawa walopun hitam?"

HaDi said...

nicole scherzinger juge sgt cun..
*sigh.. =)

kotak-katik said...

hitam hitam si tampuk manggis

makin dipandang makin manis

sHe pHa said...

rambut aku kerinting.kdg2 bergulung2 mcm betty boop tu.
bile aku g potong rambut,
amoi tu mst tnye,"u perm rambut dekat mana?"
aku jwb ni original,pastu die kata,"aiya bnyk cantik.u tak pyh rebonding.ramai org suka nak perm rambut skrg nie,sama mcm rambut u"

haha.bukan niat nak riak.tp walopun tak sume pndang kite cantik but ade je yg pndg kite ni cntik.so jgn risau.hihi.

aku ni takde la putih.
cerah la 0.05% dr kulit melayu biase.
(biasenye org igt aku ni mek kelate)

pelik kan pompuan2 malaysia horrified sgt kalo gelap.
aku ni aktif.suke outdoor.esp paintball.kalo ko paintballer tp tanak hitam,tak dapek la nak nolong.
kwn2 slalu tnye,'tak takot kulit burn ke duk tgh pdg frm morning smpi ptg,nnt itam..ee,aku tak sanggup la jd mcm ko.itam nnt.'

and most of my frens takot sgt nak mandi laut.takut burn dan jd gelap.

bg aku,expose urself skali skala dgn sunshine wont make ur skin dark forever.setakat burn 2,3 hr apedehal?at most pun a fortnight aje.

aku suke je burnkan kulit aku.then the skin exfoliates,dh jd skin br.tak perlu produk pelik2 lg dh.natural nye process.

aku ade jugak time loser aku zmn2 remaja pkai produk pemutihan smpi muka terlalu putih tak tally dgn tgn.nsb baik aku sedar cepat,stop terus.pkai mosturizer biase sudah.

kulit burn dgn kulit gelap,lebey kurg aje kan?ade kaitan tak dgn entri nih?hihi.

for malaysian girls out there,
'u're just beautiful in ur own special way'

mediocre sadist said...

tapi skarang ramai gak yang tanned-skin berlagak sebab banyak mat saleh go for tanned girls..

tapi takpe, yang penting ada hidung.kalau takde hidung lagi traumatized.

cabincrew are here not to kiss ur ass said...

kecik2 dulu terasa jugak bila famili panggil saya TAM sebab saya paling hitam dalam famili(abah saya lagi legam kot.)

tapi bila dah besar saya tak kisah,siap famili panggil jerit2 depan umum pun dah tak rasa malu lagi dah.sebab saya tahu minah saleh terkejar2 nak kulit macam saya ni!hehehh.

tp dari skolah lagi dah ajar kot,macam contoh,'bayi dilahirkan umpama kain PUTIH,bersih dari dosa noda..'so putih tu dah disamakan dengan yg indah2 belaka.

tak kisah la apa pun.saya tak kisah dapat partner gelap.janji bersih.mulus.gebu.wangi.dan sedap dipeluk. :D

pipiyapong said...

i kulit putih, tapi kulit gigi i kuning. ada sapa sapa nak?

migha said...

kt rase tak kesah la warna kulit hitam,putih,tan, yang penting skali appreciate ape tuhan dah kasik, and jage2 btol2.smue cantek kalo kt jage pemberian tuhan kat kite. kulit putih pon ade kene kutok gak,cam kt,ad org pnah panggil cam hantu sbb puteh or pucat.biase la manusia. ala org kutok2 ni kt takyah kesah,tuhan dah beri camtu,syukor je la,bukan nye kt boleh buat choice dlm our mama's womb.kalo boleh smue kt dah hot2

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Masyarakat Malaysia ini memang taksub dengan kecerahan kulit.
Sampai sanggup pakaikan anak yang baru berumur 2 bulan dengan krim pemutih kulit walaupun mak bapak berkulit macam kulit manggis!
AKJ (apakejadahnya)!

Warna kulit tak penting, asalkan tahu jaga kebersihan dan penampilan.

Kalau kulit putih tapi ketiak berbulu lebat macam rambut dan berbau masam macam bau udang peram untuk buat cencaluk, memang hampeh la!

Biar kulit gelap, asalkan badan bau CK2 dan bulu-bulu di badan dijaga rapi.

Apapun, mau cerah kulit senang sahaja. Beli klorok 5 liter, isikan dalam tub mandi, dan mandi untuk 5 hari berturut-turut!

Mujaraaab!

Atira. said...

my skin is considered as slightly dark, memang jauh dari fair & lovely lah. :P

i used to be so depressed and had a low self esteem coz somehow it was set in my mind that only fair-skinned girls are pretty.

but over the last couple of years, i've started to see darker skin tones as 'exotic' and beautiful.

apa-apa pun, it doesnt really matter if your skin is fair or dark, as long as it's smooth and flawless. ;)

Sweet Thinker said...

gwe ske yang TAN. huuu. putih xske sgt kot. sbb gwe cenggitu. yg berlawanan jantina ngan gwe kalo TAN bgs. huuu. cam gmbr tue kot. yeah!

uetoAya said...

Dulu ada seorang cikgu ni aku pernah cakap, "Laki ni, kalau cari isteri, dia cari yang cantik. Paling kurang pun putih." Pastu kawan baik aku pulak cerita pasal first time dia beritahu mak dia pasal bakal isteri dia. Soalan pertama yang mak dia tanya ialah, "Putih ke hitam?" Aku hairan. Nampaknya kecerahan kulit lebih penting dari segala aspek di Malaysia.

Kwn aku seorg perempun yg baik walaupun biol mcm aku gak kdg2, break ngan bf die sbb ms mule2 kwn lagi..mak bf die dh ckp x suke sbb kwn aku ni hitam manis..n yg wat aku geram, ade je anak die yg gelap..last2 bf die found someone yg lebih cerah..berkulit kuning langsat n bukan hitam manis!!tp bleh x pastu menyibuk2 nk tau lg psl ex die yg die tgl bodo cmtu je..

Dayana said...

obama is called black because americans practice what in anthropology called 'hypodescent'. ini berdasarkan apa yang saya belajar dalam cultural anthropology lah.

anyway magenta, kamu pakai sunblock apa?

nikol burgerzinger said...

aku dr kecik lg kulit putih melepak, kurus n rambut wavy. aku besukur ada kulit putih, tp part kurus n rambut wavy, kureng ckit.

aku rasa ni sbb low self-esteem kot.

tp skrg aku try embrace what i got, though i prefer tanned skin, curvier bods and straight hair.

walaupun kita rasa kita ni buruk, tapi mesti ada jgk org yg kata kita cantik. We are beautiful in our own way kan?

btw, nicole scherzinger la ppuan paling lawa bg aku biarpun dia kulit gelap.

ps: gelap itu lawa.

photofaker said...

hell yeah, obsesi utk jd putih melampau smpai snggup polish muka sume, aku tak faham -.-

*sye sudah link kamu

*Sarah is the One said...

cikgu i perli dulu suruh pakai clorox. i baca balik entri ni dan i gelak gila babi thinking- oh patutlah. nevermind nevermind.

Anonymous said...

obsesi untuk menjadi putih memang stupid gila. tapi orang berkulit putih memang have many advantages lah. tak payah nak menaikkan taraf orang berkulit tidak putih pula. terima je lah ketidakadilan dunia bagi orang berkulit tidak putih. haha.

orang kulit gelap akan nampak seperti orang miskin dan kurang pandai. tambahan lagi kalau berambut kerinting. then, bila berpeluh, nampak disgusting gila dan mesti nampak macam busuk tahap dewa. and then, bila pakai baju cerah nampak macam bangang gila. baju menyala. haha. lepastu, nipples hitam legam walaupun skin dia brown. paling boleh dapat pun, dark brown lah. bekas jerawat pun akan jadi hitam tompok2 tahi unta.

damn, i hate to see black girls.

Anonymous said...

nicole scher, adriana lima ... lawa? haha. dont make me laugh.

cuba kalau mereka pakai tudung. tuih. jual nasi lemak lah. mereka tu hot, sexy, nice cutting and perhaps big boobs je. haha

kalau jessica alba ok kut. sebab muka dia memang cute. tapi imagine, kalau dia putih. bertambah cute bukan?

memang susah ar nak jumpa orang gelap lawa. serius, for god sake.

magenta said...

Sayang, Jessica Alba hanya jadi famous lepas dia tan-kan kulit dia. Sebelum tu dia practically unknown. Susah nak jumpa orang gelap lawa? You should go out more often.

Kalau minda dah tertutup tu memanglah susah nak cari kecantikan dalam ciptaan Tuhan. :)

carmilla said...

mak tak tau la negara lain..tp sepjg mak kat sydney dah masuk 2 tawon nie...yg muka exotic, kulit tanned di gilai ramai...jarang jumpa pompuan yg mcm tu single...dulu2 mentaliti kita di racun sb putih itu cantik...gelap itu huduh..tapi mak ada kesah ittew semua??? balik malaysia kejap aritu mmg muka mak tan sebab saja letak foundation muka gelap dr tone biasa...semua kenkawan which is str8 la kan kata...aku henggat ko duk sana makin putih..ni aku tgk makin gelap...sambil juih2 mulut...bak sini mulut ko aku cili kanggg baru tau...mak malas nak laser kang ada plak tumit tinggi mak paku ke dahi dia...tp mungkin...tapsiran mak la...org lain mak tak tau...klau kat mesia cuaca kan panas...klau putih tak la nampak berlengas dia...cuba klau itam? tak ke nampak berkilat dahi...jadi tak nampak cantik pada mata masyarakat...tak tau la mak..sekadar melontarkan pendapat...berbalik pada culture masyarakat tu sendiri...hiks

dato' bendahara said...

orang kita masih bebal, secara fizikal nampak moden, tapi isi hati masih orthodoks.

majoriti mereka (termasuk yang reti guna komputer) tak tahu cantik itu apa (sekadar mengikut) mereka tak tahu yang mana benar dan yg mana pura-pura.

berkulit putih sedangkan kamu sawo matang adalah satu bentuk kepuraan. hipokrit anybody?

secara peribadi, saya prefer seseorang yg bersih dari yg putih. jangan tgk celebriti, tapi perhatikan negara yg sekhatulistiwa dgn kita, negara latin. ramai yg cantik belaka di situ. hello?

migha hammana said...

humms. entah la.kat situ gile puteh,situ gile tan,balek2,smue ciptaan tuhan. syukor je la dgn pemberian tuhan,takyah compare2 yang mane satu lagi cantek yg mane satu lg better or hot & just because korang sokong kulit type tu korang kutok kulit type laen.takyah jijik ngn kulit cam ni or camtu,smue tu bkn manusia yg cipte, tp Pencipta kita.manusie mmg camtu,tak puas ati dgn ape yg die ade. anggap je la ape yg tuhan bg kat kite smue unik,so appreciate btol2. myb kulit puteh ade kelbhn yg kulit hitam manis takde and kulit hitam manis ade kelbhn yg klt puteh takde. teringat plak,dulu time aku kecik kwn aku ni kulit gelap sikit, die ckp la kulit hitam tu manis, pastu aku ckp hbstu puteh cane? die jwb pahit.hampeh tol..eh..takde kaetan.
ape2pon just make the best out of what we have. syukor la kt ade kulit utk protect isi bdn kite.haih.yg penting skali bersyukorrrrrr. bnde tu sgt sukar kan manusia nak buat? bersyukor la dgn nikmat yg tuhan berikan. lagipon,tuhan bukan tengok hitam or putihnya kulit kita,tapi hitam or putihnya hati kite.

Anonymous said...

beauty lies in the eye of the beholder.

korang cuma baru belajar untuk menghargai apa yang korang ada. no wonder lah. haha.

mereka nak kulit tan. kita nak kulit putih.

sebab tu lah umie aida. hahahha!

Dot. said...

hello magenta,
my mum's frens always said this to me " EEee, kenapa kakak awak putih tapi awak gelap" And i always reply " sebab saya ikot ayah" Rasa bodoh jawab mcm tuh bila dah besar mcm nih.
After this, im gonna answer " Tuhan jadi kan saya macam nih, cantek dan sempurna bagi-Nya" agaknya drg nak tanya lagi tak?

Anonymous said...

update la cik magenta oiiii...

dena_r said...

aku kurus, berambut lurus gila2 (semulajadi), dah putih (sampai membuatkan org cina jeles-tupon kerana aku mempunyai darah brit) tetapi aku masih obses kepada keputihan (fairness, bukan vaginal discharge lol) tapi aku tak pernah pakai whitening products dan obsesi fairness aku adalah terhadap org2 albino. so macam mana tu?

Amer 'Arif said...

Aku tgk posting ni mcm ada byk persamaan dgn posting sue anna joe.

magenta said...

Apa yang awak cuba sampaikan ni amer 'arif...saya tak fahamla...

kamarul said...

ade pacik kat kampong aku, die kene albino. tapi xde pon orang nak kat die, sampai skang bujang. sian die.

putih wat?

Modulus said...

hmm.
bkn pompuan je yg ad masalah ni.
diskriminasi trhadap wrna kulit ni jd kt laki gak. evrywhere kt dunia pon bnde ni happen.
like me 4 example. IC melayu. tp kulit gelap cm india sbb parents kawen cmpur.
tau x segala jnis taunts yg ak dh hadapi dri kecik?
hohoho
ak je la kot yg tau.
dh mmg kne kt btg idung sndri kn...
tp x ksh la.
sbb kdg2 org wat cmtu tnpa sedar.
dh mmg instinct dorg kot.
lgpon dh bese sgt, smpi lali.

tp smpi biler nk cmni?
xkn anak2 kte pon nk ikut gak sikap2 kte nih?

pkir2 kn lah...

nyway, nice post.
really interesting.

akukulitkoko said...

ak xpkai whitening. sje nk ckp. hahah

the enigma said...

SUNSCREEN SONG!!!!

Anonymous said...

Pasal iklan pencerah kulit yang portray yang kulit cerah dpt keje... hmmm.. looking back at it... ini seme psikologi.

like some products use psikologi mcm ni to sell their stuff jer...

masalahnya... people tend to get influenced... or brainwashed. Dia akan rasa rendah diri kalo dia tak kulit cerah...or jambu.

i.e.
nak gi interbiu keje, tgk cermin... "alamak, muka aku ni byk jerawat ni... mesti depa tamo amik aku keje"

sbnrnya.. ini mentaliti sendiri je... kena la tune mende ni. kalu dah rasa cam tu... it can show thru u.. dah nampak low self esteem... konfiden takdak... padahal if u really bring urself confidently... org dah tak gi bilang dah baper bijik jerawat kita ada... they are more interested wat u can do to contribute to their company etc...

pasal pilih pasangan lak...
errkk... no komen... mentaliti stgh org mmg susah nak ubah...

m-not-stereotype

magenta said...

Sky: Yes I did, tapi not in detail. Tak ingat dah what entry it was. I used to wear Vichy UV Thermal tapi makes my face too oily. I'm thinking of buying Neutrogena Ultra Sheer Dry SPF 50 tu.

Miezi: Haha my nenek memang lawak. Yupe. Tapi ramai juga yang akan argue Nicole Kidman lagi lawa, I guess people will think what they wanna think.

Sue Anna Joe: Hehe I'm not sure of my height now, 163cm kot. I was 158cm in Form 1, so 35kg is very skinny, hehe. Cartwheels I still can do, tapi split dah tak boleh. Haha yeah, my nenek memang funny bila she's being her blunt self.

MariaFaizal: Yupe, doesn't matter, just our hearts je. Teh tarik is nice what, hehe.

Erm: Ceh.

Sceneseen: Sejak ko kasi komen ni, aku baru perasan ramai yang macam ko cerita ni! Muka yang jauh lagi putih dari badan. Sebelum ni aku nampak muka putih leher hitam je. Looks funny. Tapi boleh jadi jugak sebab driving tangan jadi hitam.

Jumpakamu: Betul tu. Dan produk whitening ni buat kulit nipis dan mengelupas je. Kulit lagi cepat jadi tua.

Siberian Kitten: Haha aku pun rambut lurus pastu orang ingat aku buat rebonding. Dan aku selalu gi perming dulu, sejak aku 11 tahun,
sebelum pakai tudung. Foundation untuk kulit gelap memang susah nak dapat, entah kenapa kedai Malaysia ni malas nak import untuk kulit kita, tapi pi import yang untuk orang putih. Dumbass betul.

Cik Siti: Yupe. Mat Salleh macam tergilakan kulit kita, I noticed that masa dekat overseas. Yang Asian putih memang tak dilayan sangat. Sekarang pun diorang amik tanned models untuk Victoria Secret.



Jap, aku sambung reply yang lain esok.

takberapasirius said...

Hmmm... I can vouch for that.. u looked exotic magenta walaupun dengan rambut yang basah...nampak wavylah..

Senyum selalu k supaya nampak lebih selalu ceria...dan menyerikan lagi kehidupan ini...

Suffian salim said...

Dulu time aku kt Germany, ramai gile awek² mat saleh nak tangkap gambar dgn aku..sbb aku tak putih..ahahaha

heretic preacher said...

sesungguhnya manusia itu tidak pernah puas dgn nikmat tuhan... jadilah org yang bersyukur wahai rakyat malaysia sekalian

Lily Cartina,18 said...

Billal bin Rabbah has dark skin and curly hair.

*grins*

ami schaheera said...

ya allah banyaknya komen *_*

but........ it makes me feel slightly better now. haha pedulikan je lah orang yang closed-minded kan. hitam/putih/coklat, dah tuhan nak buat camtu nak wat camne :)

suw said...

hmmm..obviously kuar topik..
tp nak ckp jugak..kulit sy cerah, tp sy tak bangga pon..bkn sbb ape, sy selalu kna kutuk sbb warna kulit sy yg pucat lesi..saya sedih..sbb org ckp sy pakai product whitening walhal mmg kulit sy warna pucat..what to do?

Anonymous said...

kucing hitam kesayanganku baru meninggal. walaupun hitam tapi sopan dan baik. bukan mcm kebanyakkan kucing putih yang spoil dan malas.

aku sedih macam antah!

memang hitam ada kelebihannya yang tersendiri. seperti si hitamku.

katie dea said...

aku sgt suka tgk perempuan kulit y agak gelap+rambut kerinting y cantik.kulit dorg salu licin n rmbut salu sgt menarik bg ak.wpon ak putih,salu je ad mslh ngn kulit.sob2.but yeah,i still think girls are pretty d way they r.witout too much hair extension,make up on,bla3.i still think less is more.:)

*Laman Koleksi Hidayah* said...

saya dari,http://www.rediesh.com/renungan/usah-dipersoalkan

salam..
alhamdulillah..posting yang menarik.
menambahkan kesyukuran apa yg Allah bagi pada saya.
saya ni berkulit gelap kerana ikut genetik ayah,
dan mak saya berkulit putih
saudara mara sebelah mak kebayakkan semua yang berkulit putih.apepun saya bersyukur dikurniakan cukup sifat(tak cacat).dan hari demi hari saya semakin dapat menerima seadanya diri saya,hari demi hari semakin saya mengenal Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyanyang.bukankah itu lebih utama mengenal Allah dari sibuk membezakan kulit? siapa yang bagi nikmat kulit tu? jawab,siapa? pada sesiapa yang memandang rendah dan mengutuk orang maka suatu hari nanti tak mustahil Allah tarik nikmat kulit korang,gebu tapi kulit panau,tompok sana tompok sini,bintik merah sana sini,muke kena asid,nak ke??

isu ni tak jadi masalah pada diri sebenarnya,sebab kita mesti bersyukur diatas nikmat yang Allah berikan.
kejadian manusia adalah dari tanah,tanah dari setiap pelusuk muka bumi Allah,maka hasil lah berbagai warna kulit kerana tanah itu berbagai warna.tanah liat,tanah keras,kerak tanah? apalagi..nak tahu lanjut kena tanya pelajar jurusan kejuteraan awam,sebab mereka ni kaji tanah untuk buat struktur bangunan huhu.

sebab apa saya kata isu ni tak jadi masalah?
sebab isu ni ditimbulkan oleh manusia,terutama dalam menjaga kecantikkan diri,menjaga nikmat Allah berikan memang dituntut tapi perlulah ada batasannya.janganlah sampai dah gelap sehabis boleh nak tukar jugak kulit putih, memang tak masuk akal.pendek cerita,nak jaga kulit atau wajah,kita jaga seperti kita dilahirkan dulu punyai pipi yang lembap,tak berminyak,tak berjeragat,menjaga warna kulit seperti warna kulit asal kita,bukan menukar warna kulit asal,nampak tak beza? jika samar-samar lagi,saya beri contah-kulit asal sederhana gelap,jagalah kulit jangan sampai jadi hitam legam,itu je,kalau beli pencerah muka untuk kembali cerah seperti kulit asal,bukan OVER sampai menghilangkan warna kulit asal.

lagi satu,disebabkan manusia lagi yang buat meraka yang berkulit gelap rasa rendah diri,pandang sebelah mata pada mereka yang kulit gelap. kita semua makhluk Allah,Allah tak pandang rupa,tapi Allah pandang iman dan ketaqwaan kita.ingat ni sampai bila-bila,ingat sampai korang menghembuskan nafas terakhir!

sedikit pengalaman,pada mereka yang berkulit gelap,orang kulit putih tak berapa memahami sebab mereka tak mengalami betul tak,hehe. saya pun sama je macam korang,dulu rasa down jugak dengan saudara mara kebanyakkan berkulit cerah,gebu.tambah pula dapat mak yang menitikberatkan soal kulit sebab mak kulit putih kan dari saya,jadi bising jugak mak suruh pakai bedak,(tak suke pakai bedak sebab tak biasa)saya kata kat mak,ape nak herankan memang dah gelap,nak putih mak kene kawin dengan orang yg kulit cerah,tapi mak pilih ayah jugak(kadang rasa geram tu yang mengomel kat mak-ni waktu tak matang dulu)mak saya kata,nampak cerah sikit(hakikatnya saya yang tak jaga kulit,selalu main dekat panas so nampak tambah gelap,mak saya tetap terima saya seadanya,bersyukur dapat saya :)),waktu saya lahir dulu mak cerita,lepas lahir terus tanya nurse anak saya cukup sifat ke? terharu saya,mak tak tanya pun warna kulit anak saya ape.saya rasa kalau mak anda sama gelap mesti tak berapa bising ye tak? haha.xpela pengalaman hidup manusia berbeza-beza untuk kita ambil pangajaran kerana Allah berfirman dalam quran,setiap kesenangan dan kesusahan kami pergilirkan untuk dijadikan pengajaran..

apapun,hari demi hari kita mengenal diri,mengenal Pencipta kita,jadi isu rasa down atau rendah diri semakin hilang dalam diri saya,tampil seadanya dengan berkeyakinan,barulah orang tak pandang sebelah mata pada anda.jangan fikirkan sangat apa yang orang kata,bersabarlah,bukan semua orang berpandangan sama,bila orang mengata,bersabar dan kita doakan moga orang itu mendapat hidayah dari Allah.bersyukurlah diri anda diuji,itu tandanya Allah sayang pada kita,jika anda ambil ujian itu secara positif anda akan lihat diri anda semakin kuat dan semakin meningkat iman anda pada Allah.ingat setiap apa yg Allah jadikan,tak ada yg sia-sia.sebab tu kita sendiri yg kena berfikir dan mengkaji setiap kejadian Allah. bayangkan sume orang sama je,kulit sama,prangai sama,muke sama?,seronok ke..fikirkanlah..

sebut tentang fikir ni,saya nak kongsi sebuah ayat renungan

[Fahami bersama]
“Sedarilah wahai soleh,bahawa berfikir itu bukan sahaja dapat melenyapkan kelalaian dan meningkatkan perasaan takut bahkan juga dapat membasmi kejahatan dan menambahkan kebaikkan yang berupa rahmat iaitu mewarisi pahala. Oleh sebab itu,fikir itu wajib ke atas orang-orang yang beriman. Ini kerana, mereka tidak akan mendekati Allah kecuali dengan fikir.”

p/s-pada yg down atau rendah diri,ketehuilah diri dia bertuah mendapat warna kulit yg unik,bertuah diuji oleh Allah dengan warna kulit,moga dia tabah dan ambil ujian dari sudut positif.

MsZara said...

Saya ni mix malay and indian muslim.Dark skin tone but sweet..ehehe-ini ramai yg orang cakap la. Sek rendah dulu kat kg selalu kene ejek anak keling la, hitam la..bukan je dr kwn sekolah tp sedara mara pun ejek camtu. Selalu je low self esteem n demoralize. Tp bila dah pindah sekolah menengah kat bandar and mix wif all races sorang pun kawan x pernah ejek. Means ape tu? org melayu kita ni la esp yg duk kg..mentality x bleh blah. Skrg saya married wif hubby yg mix malay and chinese. Mula2 heran gak takkan dia nak kat aku yg gelap ni? Sampai pernah suarakan kat dia saya nak wat treatment cerahkan kulit supaya x nampak beza sgt..u know what he say? x payah sayang..i mmg suka your skin tone ni..wow, x sangka kan? rupa2nya ada gak lelaki suka kulit gelap ni. Until now we are happy.. And the lesson...semua orang x sama taste. Jgn dok diskriminasi. Maybe u hate that but how about others? lg satu itukan ciptaan Allah. Sape kita nak kutuk ciptaannya?

Wanni Azuani said...

thumbs up to ur post...Im born in that category...dark..n since deliver me kena disown ngan myown mum...tp lucky mygrandparents raise me up with full of love...then get married dpt inlaws dat hate me coz im dark(even most of peoples ckp im so much pretty coz im used to MODEL n masuk Dewi Remaja..n mayb coz of myheight...huhu)...then myinlaws suka sakitkan hati me dgn compare me n myhubby nye x-gf yg putih n dia inform the whole kg betapa ruginya anak dia kawen with me yg ugly duckling neh..ya Allah geramnya..then bila gave birth..after 1 hours myinlaws dtg tgk then benda pertama dat come out from them 'larr anu dia hitam confirm nnt hitam'..sedeynya dahla kita struggle dlm labour room tolong la ckp benda baik2 sket..now mybaby membesar with colored skin like me tp dia adorable sgt even jdk center of attention bila we all travel g oversea...all myfriends yg pernah dgr myinlaws ckp mcm tu comfort me 'ala inlaws hang kan org kg anggap ja dia xpernah tgk Americas Next Top MOdel'...however im happy coz dimata myhubby im dprettiest...sexiest n kindest...n mybaby lahir serba sempurna akal dan fizikal...=)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy penah couple dgn india - mak marah takut dpt cucu hitam lol..

suami sekarang putih - dan dia selalu kutuk saya kuning taik..

sy ada kawan kulit hitam - dan dia berlagak sbb dpt kawin mat saleh (dia berlagak sbb tensen org salu kutuk kulit dia yg sgt hitam)- dan yg buat sy terasa kawan dia ckp putih dgn hitam jer yg cantik - kulit kuning paling buruk..

sy kuning - penah pakai produk kupas kulit dgn ganas - jd putih melepak mcm snow white - guess what??? ramai gila org jatuh cinta dgn sy masa kulit putih melepak mcm tu (termasuk india yg sy mula-mula cerita td)

tp skang sy terima jelah dah kulit kuning nk wat camno - bersyukur dgn apa adanya

bg sy tak kira putih ke hitam ke kuning ker kalau dh muka cantik mmg akan cantik jerr..

KePOMPOM said...

aku pernah main volleyball dgn minah salleh warga belanda masa kat UK dulu. dia sangat putih pucat macam helena bonham carter.. dia kata dia sangat nakkan tan macam kulit aku, sbb dia sangat susah nak gelap. katanya putih sangat nmpak macam mayat. katanya lagi, kulit org melayu sangat eksotik. apa lagi, sepanjang summer hidung aku kembang kempis dipuji.. haha

Anonymous said...

awal yang baik

Anonymous said...

Salam

Sesungguhnya warna kulit orang Asia eg Melayu yang berwarna sawo matang sebenarnya sangat cantik. Sebelum saya datang UK, saya selalu terfikir kenapa orang kita di Asia terlalu taksub nak kulit putih, anak dalam kandungan pun diharap kulit putih dg ada yg minta amalkan petua minum setiap hari jus kacang soya dll. saya pun kekadang rasa terfikir bila ada kawan2 ofis yg kata seorang kawan saya yg putih melepak ni cantik ...bukan cemburu ...tak sama sekali, cuma berfikir kenapa putih harus relatif cantik sampai la saya study di sini..UK, baru saya faham tak semestinya putih itu cantik. Kerana spt KePOMPOM kata memang betul...rata2 kebanyakan orang putih suka kulit tan, ala2 macam sawo matang. Saya akui ya sebab kulit sawo matang kalau dijaga dengan betul supaya nampak mulus sebenarnya itulah yang cantik. Kulit saya di antara putih dan sawo matang...so mulai saat saya dtg ke UK sy tak lagi nak cari mana2 krim pemutih kulit ke atau nak buat sesuatu utk putihkan lagi kulit sy macam sewaktu sy di Malaysia. Banyak habiskan duit utk cari pemutih yg berkesan kononnya nak kulit lagi putih melepak.Kerana sy kini dah tak perlu lagi Krim Pemutih dan sy nak ucapkan selamat tinggal KRIM PEMUTIH. Apa yang sy perlu lakukan adalah supaya jaga kulit utk sentiasa halus dan mulus itu sahaja. Walau bagaimanapun syukuri dan hargai nikmat pemberian Allah pada kita.

thePacifier said...

WTF???

OK..AKU PELIK SGT KENAPA ORG TAK COMMENT THIS::

1. apa guna kulit putih kalo mata sepet hidung kemek, im not rascist but aku blajar anthropology, maksud cantik terletak pada bone structure and genes not SKIN COLOR

2. kebanyakan yang hitam manis mempunyai bone structure yang menarik kerana, mostly yang hitam manis di malaysia beketurunan benggali, pakistan, arab, india, dan bons structure dia amat simetri.

3. yang putih/sawo matang biasanya beketurunan cina, siam, jawa

4. kalu putih pun, tapi facial structure tak lawa, i dont think so..

kesimpulannya, bg sy, org hitam manis rata2 lagi lawa

miss universe dimenangi 7 kali oleh org india!!! 3 kali brazil,2 kali colombia

miss china/korea/japan? pleasee...........................


i prove my point!

hello beauty said...

best je baca komen2 kt sni..
aku pun kulit gelap.prnah ade pengalaman kna kutuk and all that
semua tu mmg buat aku rsa rndh dri gile2
aku pegi matrik.then kwn aku ckp,org kulit hitam ni jgn..rmai org usha.dia putih,mcm cina.free hair.dia citer,dia prnah pegi tgk wyg ngan sorang kwn dia yg gelap,n x cntik bg dia.tibe2 ade sorang mat saleh ni dtg nk ambik gmbr ngan kwn dia.
tp btl la.kbnyakan org suka mmndang rndah pd org brkulit gelap ni.kwn aku sdri,dia ckp,'kau ni cntik kalau kau putih,nti msti rmai lelaki nakkan kau' n dia jgk prnah ckp,'kau tu ada org nk ke?'.bg dia org kulit gelap xde org nk. dia x sedar pkwe dia sndri minat kt aku.
and aku ade pengalaman kat matrik.sorang laki ni.hensem sgt.trkenal kt mtrik tu sbb dia hensem n bdk surau.dia minat kt aku.aku mcm 'eh tk kan la minat pmpuan gelap cm aku.' and aku x layan sbb ak ssh nk prcaya.mna thu dia main2.lnsung ak x lyan.kwn aku yg hotsetaf pun minat dia.tp dia x layan.skrg ni dpt thu,dia minat kt sorang pmpuan ni.pmpuan ni kulit gelap,and body gempal cket.bg aku mmg x cntik.tp dh bg dia cntik.rupa2nya mmg taste dia kot.aku suka lelaki mcm ni.dia x mmndang rupa wpun kehenseman dia tu memungkinkan dia utk dpt siapa2 shj...
just one thing aku nk igtkan utk dri sdri n org lain,
the time we insult someone(physical),remember who creates them.

Siti Aishah said...

saya ada jugak try produk whitening untuk mencerahkan muka saya sedikit.. dan nampak cantik apabila tidak bermake up itu sahaja .. Sekarang hasilnya kulit hitam manis saya menjadi sedikit cerah ala2 sawo matang.. tapi tujuannya hanya untuk mencerahkan supaya lebih berseri dan saya tidak mengharapkan kulit yang putih melepak..

ye saya tahu kulit putih memang cantik dan lebih terserlah..... tetapi saya rasa klo features yang kurang menarik pun belum di consider sebagai cantik juga..

Saya rasa orang Melayu... terutamaya lelaki melayu ni terlampau melihat kepada kesempurnaan.. sampai satu hari tu,

saya pernah x make up pun dengan kulit saya yg sawo matang ni, tapi orang Arab dan bangsa lain still pandang saya tapi x tau laa apa yg mereka tertarik.., tapi semestinya orang melayu langsung x pandang saya sebab saya berkulit sawo matang atau gelap itu sahaja cukup menunjukkan orang melayu ini memang racist...

Tapi saya berharap pada tuhan supaya dia akan memberikan jodoh yang terbaik buat saya dengan tidak memandang paras rupa dan warna kulit sahaja... Saya belum jumpa orang seperti ini lagi terutamanya dalam kalangan lelaki melayu.. saya x benci mereka tapi benci dengan mereka yg racist dan jijik terhadap orang yang berkulit gelap dan mempunyai kekurangan yang lain2..

Tapi klo saya dah make up muka saya memang bertambah cerah dan putih laa, dan lepas tu mula laa lelaki melayu yang pernah hina saya tu ngorat.. saya x kata saya cantik tapi, saya meluat ngan orang yang asyik pandang2 rupa macam ni.... dan tahu nak ada awek lawa dan putih je, smpai orang gelap yang cantik juga ditinggalkan.. tolong laa bukak mata kepada orang2 macam ni, apa yang Allah dah buat tu dah cukup sempurna dan x perlu dipersoalkan lagi..

Tapi di kawasan rumah saya ada seorang lelaki melayu ni di boleh tahan handsome dan berkulit tan, tapi di kawin dengan orang negro yang bekulit sangat gelap, dan saya memang bangga dengan dia... memang payah yang nak jumpa lelaki melayu yang macam ni.. Bagi saya lelaki melayu macam ni memang rare dan limited edition...


Saya sampai jadi takut nak berkawan or mengenali ngan lelaki yang racist macam ni tertuamanya lelaki melayu.. Sorry to say, but im still for looking for someone who can love me just the way i are lol

Tapi kadang2 saya rasa sedih jugak lahir kat negara yang bernama Malaysia ni sebab masyarakatnye terlampau obses kepada kecantikan dan minda telah di brainwash oleh media massa...

Apa2pun bangsa melayu x perlu mengutuk bangsa lain yang berkulit gelap sebab kadang2 orang yang berkulit gelap ni lebih cantik dari orang melayu tu sendiri, dan tidak perlu mengagung2kan bangsa Korea yang berkulit putih tu sebab diorang susah nak pandang orang Asia.. diorang lebih mengagungkan orang putih.