Thursday, June 26, 2008

The Curse of Being a Girl


Maybe. Atau aku saja macamni. Aku rasa macam susah untuk blogging. I blame it on the fact that I’m a girl. Mungkin sifat aku sebagai perempuan untuk susah nak separatekan emosi daripada apa-apa yang aku buat. Kadang-kadang aku tertanya kenapa aku blog, seeing that in only brings out the worst in me: bahagian diri aku yang paranoid, defensive, emotional dan sensitive. Tapi lepastu aku ingat balik motif sebenar aku: Nak dengar pendapat orang lain kerana no one has the courage to be honest enough in real life.


Kita dalam real life semuanya pelakon yang baik-baik, reluctant dan terlalu selesa untuk keluar dari bulatan kita. Values kita lain. Tapi mentaliti kita mungkin serupa. Jadi mungkin dalam real life, kita tak akan bertegur sapa. Perasaan curiga kita akan take over. Kita tak banyak in common dari segi hobi dan aktiviti harian. Tapi bila di sini, di dunia blogging, di dunia virtual, kita sebenarnya ada lebih persamaan dari kita jangkakan. Dan aku retreat ke sini bila aku tak mendapat makanan jiwa aku dalam real life.


Aku mula baca discover blog-blog yang aku link ini awal tahun ni. Dan aku terus mula blogging. Tak pikir dua kali pun. Sebab itu aku menyesal certain things. Like this blog’s name, for example. Cara aku handle blog ini. Kalau aku diberi peluang untuk start over, aku takkan buat blog macamni. Blog ideal bagi aku adalah blog ini.


Masa aku start, aku ada jugak lah set some ground rules:

1)Cuba untuk jangan tulis pasal benda personal.

2)Cuba untuk jangan tulis pasal hal berat macam agama.

3)Cuba untuk jangan blow your identity.

4)Jangan bagi parents aku jumpa blog ini.

5)Aku takkan tulis pasal parents aku.


Needless to say, semua rules tu aku dah break. Kecuali #4. Who am I kidding? I’m a girl. Takkan tak tulis pasal benda personal? Aku gila ke apa?


Aku rasa sebab aku perempuan juga, aku terasa seperti perlu defend diri aku bila ada komen benda yang tak benar (respons yang matang adalah ignore). Dan aku terasa bila aku tanya soalan kat blog orang lain and mereka tak jawab atau jawab dengan nada yang dingin. Rasa macam kena snubbed. Macam senyum kat orang pastu orang tu buat tak tahu. Sounds stupid, I know. Tapi aku terasa jugak bila orang tak cakap bye and hang up phone terus. Hmm.


Akhir kata aku nak tukar format lah. Aku nak tulis pasal benda-benda trivial. Trivial bagi orang lain, tapi penting bagi aku.

16 comments:

Senandung K said...

hello. i'm your blog's new reader. from what i read, i rasa u ni mcm kental gila. tapi klaka la statement psl terasa kalau org tak ckp bye bila hang up phone. i feel the same way too. especially kalau yg tak ckp bye tu is someone u hv feelings for.
anyhoo, what's wrong with the current format?

magenta said...

Hi. :)

Me, I even feel guilty if I had to excuse myself first. I hate my stupid conscience.

Nothing wrong really, it's just that I might be writing about trivial stuff apart from my usual 'this-is-what's-wrong-we-need-to-change' posts.

nurulazreenazlan said...

You flatter me much, haha!

Actually my real name is not Nurul Azreen Azlan and I'm not a Malay girl. I'm actually a secret agent working under cover as a dazed vertically-challenge Malay girl who is trying to make something of herself. In real life, I am actually tall, busty, know kungfu, very elegant, and not forgetful at all. And I have one of those unpronounceable Eastern European names which sound nothing like how they're spelled.

Tolonglah percaya.

All I can say is that writing using your real name has its downs too. And boy was I glad to discover the function on Blogger where you can set your blog so that it wouldn't appear on search engines. Imagine if future employers were to Google me and actually found my incoherent ramblings *shudder* She's not as sane as she appears to be this Nurul, perhaps we should reconsider. Ugh.

Anyhoo, I like your blog very much =)

Dayana said...

betul, saya pun setuju dengan statement terasa bila orang tak cakap bye bila hang up phone, esp if you have feelings for that person. ataupun bila dia tiba2 je sign out without saying anything.

saya juga setuju dengan statement about retreating to blogging utk mendapat makanan jiwa.

anyway Magenta, I think your blog is great. Your blog is MY idea of an ideal blog. :)

erm said...

aku tak buat blog sebab

1)apa yang aku tau terlalu bernilai untuk di share,aku suka absorb pengalaman orang2 tua....so u could see me sitting next to them like tunggul sambil tgh pasang telinga

2)kalau semua orang jadi cam aku...aku x ley cari makan

3)if i write what i feel...and feeling are not concrete with each people have different interpretation...jadi kang nanti ada yang makan dalam

4)i dont show if i love something....UNCOOL! make me soft

aku tak buat blog dengan anonymous sebab

1)malas nak login(nak comment pun malas nak login)

ledisordre said...

ke hadapan magenta, entry ini comel lah, ha ha.

magenta said...

Nurul: Haha! Not flattering lah, just telling the truth. I love your blog aura. They have a function for that? That's great, my friend is worried is worried is that too. And thanks. :)

Dayana: I know, agak terasa bila orang buat macamtu, I try to think positively like maybe ada hal urgent that they have to leave immediately atau maybe it's just their style. Haha my way of consoling myself.

Thanks a lot. :)

Erm: But sharing is caring! Tapi blogging memang ajar aku banyak benda dan buat aku berpikiran lebih matang.

magenta said...

ke hadapan ledisordre, comel ke. Celah mana, he he.

ledisordre said...

ala celah biasa2 la, he he.

Miko Yamaguchi said...

hurm, saya pun terpikir benda yang sama..kalau saya boleh return balik time, saya x mau buat blog yang mencarut, yang tidak mendedahkan identiti dan paling penting menggunakan bahasa malaysia dengan betul seperti dalam karangan..hehe...well, honestly i said, your blog do inspired me so much...i like the way you arrange your words even in english or malay...do keep writing..i always read your blog anyway...heheheh

magenta said...

Ledisordre: (pura2 tau) heheh.

Miko: Hahaha guna BM macam karangan - eh jangan! Kurang feel. :P Hey, thanks a lot for your kind words. Really.

broken_nigina said...

bagi gua,the best thing dengan menulis blog ialah kita boleh menulis apa yang susah kita nak cakapkan di luar.
menjadi lebih telus dan terbuka.
kalau nak ditapis-tapis,di'skema' dan dibeliakan,baik gua bercakap kat luar je atau lebih baik,tulis buku terus.
and also,gua rasa lebih enjoy baca entri cik mag bila ada unsur-unsur emosi dalamnya sebab entri macam tu buat cik mag nampak lebih 'manusia',lebih real.

farizzet said...

imaregularvisitorhere.imnotreadingyourentries,onlycomments. cheers.

magenta said...

broken nigina: unsur2 emosi tu jugak buat aku nampak vulnerable, huhu.

farizzet: that's what they all say. thanks for the visit haha.

broken_nigina said...

vurnerable la yang memanusiakan manusia.
bosan kalau sepanjang masa sentiasa tenang dan terkawal,terlalu positif.

Liyana B. said...

hello, i just discovered your blog and it's great :)

i hope i'm not intruding in any way

and similar to you, saya sangat takut kena snubbed. dan sebab tu, saya selalu fikir empat, lima, enam kali sebelum comment. kadang kadang, saya even rangka comment dulu. kadang kadang, dah comment tu, pi delete pulak.

susah betul.