Tuesday, July 1, 2008

Kudaku Lari Gagah Berani


Kenapa aku lukis? Sebab aku tak pandai tangkap gambar.


Kadang-kadang, aku pergi ke pantai. Baldi dan cebok dalam boot kereta. Untuk curi pasir for my cats' poop. Di pantai sini ada peraturan dilarang mencuri pasir, jadi aku pura-pura buat macam nak bina sandcastle dan isi sebanyak pasir yang mungkin ke dalam baldi , lepastu aku balik.


Kadang-kadang, aku stay di pantai itu lama sikit dan tak buat apa-apa. Pandang orang. Pandang pasir. Pandang butir-butiran bulat di atas pasir.



Ketam-ketam itu seolah-olah sedang mengukir peta benuanya sendiri. Dunia yang aku tak kenal dan tak pernah lihat. Wahai ketam, bawalah aku ke dalam dunia kamu.


Kadang-kadang, aku wish kamu menemani aku. Tak kisahlah kamu siapa.

28 comments:

Double Patties said...

mag, ko rindu sape. he he.

magenta said...

mana ada rindu. lonely je, huhu.

ko tak nak teman aku gi pantai ke. takyah aku gi curi pasir sorang2.

Anonymous said...

Kenape u alone? I can teman u if u want =) And why ur horses got boobies?

magenta said...

Hahahaa they're not boobs la. If you've looked at a horse properly, they have lots of interesting curves on their bodies. I'm not alone, just lonely.

Ahmad Kamal Abu Bakar said...

Where I come from, cebok is a verb rather than a noun. lol.

magenta said...

I just discovered the proper noun is gayung in college. Grew up using cebok as a noun and verb. Old habits die hard, haha.

Firdauz takes five said...

u lukis ke tu?

cantiknya

sumpah i dah melukis dah lepas ni

magenta said...

Ha ah. Thanks. Sumpah you dah melukis? Mana? Hehe.

It's actually based on this painting by Xu Beihong. I suka redraw sendiri gambar or paintings that I like.

Mon Yet said...

Hmm..kuda saja ke? Bagaimana dengan kami mon yet..?

Orang Utan pun hensem ape. Protected species lagi..

Jangan lukis panda...over cute.

You r not alone but u r lonely? Macam pernah dgr je. So itu state of the mind je la.

The truth can only be found on the mountain, in solitude, in contemplation, my friend says the mon yet.

broken_nigina said...

kalau boleh masuk dunia ketam tu,nak join sama.
menarik.

jipo said...

aku xtau pon yg:
1.ko good at drawing!really..
2.umah ko dekat dgn pantai..jeles nih!

hmm..aku pon rasa cebok tu verb,tapi aku guna cedok je..
ada sapa2 guna perkataan timba? (=baldi)

jipo said...

aku ada satu idea..leh tak ko lukis abstract painting,ape2 je..pastuh mintak kitaorg punya komen/teka benda apa tuh/maksud...mesti best

ala simple2 je..no pressure.

pastuh nanti ko bagi la jawapan/komen ko..

buat la...buat la..leh guna lukisan warna tak..hehe..menarik skit

farizzet said...

datang ke dunia saya. saya pasti kamu takkan jalan mengiring

rock n' troll said...

Lukisan ni macam tekap je. Siap ngan shading pakai jari. Ni kat Brunei ke?

magenta said...

Mon Yet: I've only had bad experiences with monkeys, so you can understand why I don't like them, can't you? Pandas are cute tapi not much fun to draw unfortunately.

Broken Nigina: Lol. Marilah.

Jipo: Tapi takdelah tere macam budak Arts haha. Lepas form3 aku dah jarang melukis. Pantai tu tak dekat sangat, tapi sebab sini ada 2 pantai, okla kot. Haha aku guna cedok untuk macam cedok air untuk minum. Timba pun aku tau, tu macam bahasa utara kot.

Haha dah lama dah terpikir nak buat abstract art, nanti2 kot. Pasal warna tu, kena cilok adik aku punya color pencil kot.

Farizzet: Dunia apa tu? Haha ketam jalan cute apa..

Rock n Troll: Tak tekap, lukis sambil tengok ori punya melalui skrin laptop. Nampak lain sikit sebab tak dilukis dengan pencil, tapi pensil warna hitam dan gray. Shading pakai pencil biasa. Grainy effect tu sebab effect scan. And yes.

Mon Yet said...

Hmm..sorry to hear about your bad experience with some people...bad,bad people.
Tapi magen boleh panggil mereka yang bagi bad experience nama lain..macam Singa atau Jackal.

Macam tu taklah stigma tu melekat kepada kami mon yet. Kami hanya binatang yang ingin menghiburkan saje.. sebab tu ada talian mon yet. YM = Yet Mon :) hehe... kalau rindu boleh YM kami haha

Mon Yet said...

Dont be nasty in your life.. it brings the quality of your own life down..

Mon Yet said...

You cant hide your true nastiness.... what a disappointment. No beauty no religion can cover such personal nastiness..

magenta said...

throwing threats at me is like throwing boomerangs cause you know payback's gonna be a bitch.

Firdauz takes five said...

*sumpah i tak melukis lagi dah lepas ni

typo. jari lemah i selalu curang.

p/s: check email u, hati lemah i pulak nak curang

duan said...

Layan Sigur Ros.

erm said...

banyak na kadang - kadang...abis selalu buat apa?

47 said...

i'd rather be taken into the world of squids...and once i've reached the seat of their kingdom, i'd conquer them all!

aaah..just imagine..plates after plates of sotong goreng celup tepung!

Schmools B. said...

I just want to say Che Guevara is a fucking communists and too many Malaysians are dumbasses to wear shirts and caps and hang flags and posters with his mug on it. Dumbasses!

I searched the net for an answer as to why so many dumbasses liked him and found some ppl who knew what this bugger was all about:

http://answers.yahoo.com/question/index;_ylt=ArbkeYzNdsNtaEZ_acIzeasjzKIX;_ylv=3?qid=20080703120714AAve5d8

magenta said...

Firdauz: Tolong jangan berhenti melukis ye. Kalau hati lemah, tingkatkan senaman cardio, ye? Hehe.

Duan: Memang layan sikit2.

Erm: Takleh bitau. Secret, lol.

47: Ok, you amik dunia sotong, I ketam, sekarang kena assign somebody to the lobsters and udangs.

Schmools: Hahaha. Lawak.

-t- said...

kuda2 yg cantek =]
u r so lucky u can draw.

magenta said...

Thanks. Saw your profile, said you were in the arts industry.Bet you can draw better than me. :)

-t- said...

owh.pish tush.i cant draw.haha.tangan kayu.i cant even draw graphs.my art resides in the art of naming and the art of complaining.