Sunday, November 30, 2008

Sebab Ni Aku Tak Pakai High Heels


Aku memang manusia yang dilahirkan tanpa kebolehan untuk memakai kasut tumit tinggi. Aku yakin tak ada manusia yang boleh ajar aku pakai high heels, Miss Jay sekalipun tak mampu nak ajar aku. Bab high heels aku memang fail. Wedges yang lebih tinggi daripada 1.5 inci pun aku tak lepas. Wtf la wei kasut platforms budak sekolah pun lagi tinggi daripada kasut yang aku biasa pakai.


Naturally aku terpegun dengan kebolehan model membuat catwalk sambil memakai kasut-kasut yang impossible. Tapi ternyata, even the best fall down sometimes (aku petik kata-kata Howie Day).


Mulanya aku ternampak gambar Katie Fogarty jatuh semasa sedang catwalk di website Sartorialist. Aku pun tengokla video tu kat Youtube. Nampak sangat painful. Tapi dia maintain cool je, dia bukak kasut pastu sambung jalan barefoot.


Pastu lepas aku tengok video Katie Fogarty aku terjumpa video pasal model-model yang jatuh masa runway. Aku rasa sedikit kesian kalau tengok model jatuh tapi rasa kelakar pulak kalau Miss Universe jatuh. Tu lah siapa suruh lambai macam retard.



Kasut yang buat Naomi Campbell jatuh masa runway 1993:

Hmm. Sadistik gila orang yang buat kasut ni.


Lepastu, kawan aku forward gambar high heels race pulak. Bagi aku yang tak reti jalan dalam high heels ni, mereka kelihatan seperti wanita bionik yang ada superpower luarbiasa.


Mereka benar-benar sedang berlari ok. Tanpa kontrol ayu ke apa. Lihatla muka yang determined nak menang tuh.


Race yang penuh dengan wanita cantik yang sedang memakai dress dan high heels.


Hory crap. A five incher!


Alamak, ada pula yang jatuh terjelepok.


Jenis kasut tumit tinggi yang aku takkan pakai dalam sejuta tahun pun.

37 comments:

magma3637 said...

xpayah la pakai high heels. wat sakit kaki jer.

membe pompuan aku, ader sehari tu die cube pakai high heels. last2 mase abis klas, mengadu sakit kaki. kui kui kui.

lgpon, ape la yg cantik sgt pakai high heels ni?

magenta said...

hehe high heels buat kaki perempuan nampak lagi toned, panjang dan shapely disamping menampakkan perempuan nampak lebih curvy- ni sebab perempuan yang jalan pakai high heels kena berdiri dengan posture yang betul. and kasi perempuan ketot nampak tinggi.

tapi kalau tak jalan terkedek-kedek macam itik tu sangat tak sexy lah. lol.

pjoe said...

kawan2 perempuan aku cakap, "pain is sexy"
haha

aku dah habaq, tak betui..
depa ikut jugak

btw, aku pernah pakai high heels..

NOT!

magenta said...

haha 'pain is sexy'?? tak sexy langsung!

aku pernah dengar 'beauty is pain'. rasanya betulla. sebab cabut kening, waxing, pakai high heels, pakai corset, diet sampai muntah2 nak lose weight semua menyakitkan. aku pernah nampak perempuan jalan limping pasal kaki dia blister sampai berdarah sebab pakai high heels. huuu ngilu.

asra said...

weh..aku baru je experience pasal kaki di geget kasut ni..man..freakin hurts..even tho dah banyak kali kena,and aku tahu kalau kasut baru mmg risiko melecet tu mmglah tinggi but still have to wear it atas sbb2 tertentu..

aku sayang flip flop..

huhu

magenta said...

waa kaki aku senang melecet tau. kulit nipis kot. sebab aku tengok kawan aku pakai kasut aku semua tak melecet langsung. kenapa eh? aku pakai selipar jepun pun boleh blister sebab kena tali dia. apa lagi nak pakai high heels ke pumps..

mysteriousFana said...

betol cik magenta..
aku pun benci high heels..aku rase aku da cukup tinggi nak pakai heels..owh,how i love flip flop..
tp yg bencinya,ade opis yg required us to wear heels..bengong ah,nak aje aku suh boss yg tua2 yg suke isap rokok dlm opis ade ekon pakai heels..
nak suh depa rase,br die tau hazab high heels ni..
heh!

amP said...

hey, best gak la pki heels. rse cam confident pon de gak.

but actually, i love shoe. so xkesah la heels ke wedges or even flat sume mmg sempoi..



p/s: saya dah link kamo ;D

asra said...

aah.aku rasa kulit nipis.risiko kasut baru nak suit dgn kaki.flip flop pun sama tapi sakitnya takla seteruk pakai heels.

masa sekolah dulu senior bagi petua gigit kasut baru tu sebelum dia geget kaki kita.dah nak berbekas kasut tu dengan bekas tokak gigit aku yang tak berapa nak santek susunannya tapi tak jalan..bidaah..

hahaha

eh your shoes saiz berapa?hehe

lindosh said...

kasi aku pakai 2 inci pon mesti terpeleot gak pakai haha.

BudAk hijAu said...

boleh2..cuba lagi,lama2 ok la..hehehe..
sumpah aku kagum tngk diorg lari pkai heels cm 2..giloz!!

magenta said...

Fana: Hahaha kalau aku kena paksa pakai heels kan, aku akan beli yang depan dia nampak macam heels tapi tumit dia 1 inci je. Kalau diorang pakai tumit lagi tinggi, aku nak sumbat heels tu dalam mulut dorang.

Amp: Tak..tak best untuk orang macam aku..:(

And thanks :)

Asra: Hahahah petua apa benda tu! Tak sanggup aku. Asra, 4 atau 5 je. Kalau euro 35. Aku rasa sebab tu aku tak leh pakai heels. Balance aku tak berapa bagus pasal kaki aku kecik and tinggi aku dalam 5'4 macamtu.

Lindosh: Wahahaha samalah aku 2 inci pun tak lepas.1.5 inci je lepas.

Budak Hijau: Tak boleh dan tak mau :( Heheh tu la kan..power gila diorang lari dalam heels.

asra said...

wah..comelnya kaki kamu..senang nak cari kasut.i envy you...huhu aku yang 7/8 ni sangat susah oke.saiz yang cepat habis.

baik pakai terompah kayu je.

haha

mysteriousFana said...

eh,tp betol yg petoa geget kasut tu..
kawan2 aku beli jer kasut geget,beli jer kasut geget..then dorg pakai,ok je..kagum gaklah aku..
br2 ni aku beli kasut heels yg tinggi 4 inch(aku dahla tinggi dr org,tmbh 4 inch lg,ha,mau x jadik raksasa gergasi?aku dahla tak berapa nk kurus..sbb aku beli sbb kene paksa pakai)aku geget smpai nk terkoyak kot,alih2 kasut tu geget aku lagi sadis..berdarah2 wes kaki gue..
sumpah aku tak pakai da kasut tu..

magenta said...

Asra: haha best la sebab selalu kasut size tu ada diskaun..tapi memang semua kawan aku kasut size 6/7..aku rasa kebanyakan perempuan saiz kasut macamtu. tu yang cepat habis tu kot.

tapikan asra, kalau ko gi overseas size ko paling banyak pilihan and cantik2 ok! size aku setengah kedai tak carry langsung. aku beli adidas pun kat kids section je grr.

Fana: Eh jap2, geget=gigit ke? 4 inci, bapak ah! Mesti lagi tinggi dari kebanyakan lelaki kan hehehe. Aku pakai 2 inci pun kadang2 dah sama tinggi ngan laki. Jangan pakai kasut macamtu..nanti berparut kaki yang melecet tu satu hal pulak..

asra said...

hah?adidas skrg dah ada built your own adidas.ko jangan la pegi kids section.hiba pulak aku dengornya.huhu.best la entry ni.naseblah ko magenta berborak dengan shoe fetish mcm aku ni.

man...sneaky pimpi just lovin the shoes!

magenta said...

hahahha last aku beli kasut adidas 2 tahun lepas. alhamdulillah la aku takde kid-shoe-shopping lately. lol. aku suka beli kasut tapi suka pakai 2 pasang je. haha bodoh kan. sneaky pimpi? haha. aku teringat ada band ni nama dia sneaker pimps.

asra said...

band nama sneaker pimps?wah..hehe
sneaky pimpi ni nickname ex aku bagi as dia tgk aku mcm nak buy the whole country.haha..

aku betul2 kagum tgk model2 yg made the runway dgn kasut viviene westwood.daredevil ke apa.terpelecok icu jawabnya.

man..aku tak boleh berenti cakap pasal kasut ni!hehe

MariaFaizal said...

Those women upthere definitely bionic! I'm sticking to my pumps.Don't mind not sexy :)

Double Patties said...

kamu, seperti hantu.. menghantui diriku ini.. - Dewa 19.

kan?? kan?? he he. off topic.

Ladynoe said...

dulu tak suka jugak. Tapi sekarang pakai jugak. Hehe.

Kuniy said...

Saya silent reader blog ni... hari tu ada poem..baru nak hafal dah tukar pula ...
Kamu seperti hantu
Terus menghantuiku
Ke mana pun tubuhku pergi
Kau terus membayangi aku
Salahku biarkan kamu
Bermain dengan hatiku
Aku tak bisa memusnahkan
Kau dari pikiranku ini
Di dalam keramaian aku masih merasa sepi
Sendiri memikirkan kamu
Kau genggam hatiku
Dan kau tuliskan namamu
Kau tulis namamu
Tubuhku ada di sini
Tetapi tidak jiwaku
Kosong yang hanya kurasakan
Kau telah tinggal di hatiku

Dewa..tak tahu pula minat dewa..

stanum_saliva said...

hahaha...betul la kan,pemikiran melambangkan personaliti...aku ingatkan pemikiran kau je yg tak tipikal...rupanya sampai ke bab kasut...kau bukan perempuan tipikal,setuju?

fictionita said...

gila siot race mcm tu. tapi tu la, i find solace in buying shoes. & wearing heels can shape up your leg (betis ke keting, i dah confuse mana satu).

owh yeah, i like that song from sneaker pimps - six feet underground.

-Gemuq- Dunia Aku dalam diri said...

http://www.youtube.com/watch?v=C-cqUj99zMI

video ni buat aku gelak. kesian kat model tu ...

kuniy said...

Double Paties mungkin kita salah..

Kau seperti hantu.. oleh Casanova ada lebih ramai hantu dalamnya..

Kau.. kau seperti air dalam udara
Kau mengikuti darah dalam nadiku
Kau.. kau seperti nafas dalam hidupku
Dan ku tak bisa lepas dari dirimu

Ref :
Seperti hantu..
Seperti hantu..
Merasukiku...
Seperti hantu..

Kau kau memberi arti hidup dan mimpi
Dan kau menjadi kisah paling sempurna

Reff :
Seperti hantu..
Seperti hantu..
Merasukiku...
Seperti hantu..

Seperti hantu..
Membayangiku..
Merasukiku..
Seperti hantu..

Lengkapi hidupku
Tenangkan jiwaku
Jadi kisah yang sempurna
Sampai akhir waktu

haha.. seperti hantu diulang banyak kali...mungkin ni yg puan blog maksudkan.

sorry klau lari dari topic.. :)

broken_nigina said...

haha..
pakai heels buat rasa 'gah' semacam..
tapi depends pada keadaan la.
kalau setakat nak menapak ke sana ke mari tuh takde pasal la nak berhigh heels jugak..
and kalau sampai 5,6 inci punya tinggi tuh,fuh,seram..
setakat 2-3 inci masih boleh tahan.

amir fififudin said...

nak menang lari tu anggap engkau masok pertandingan lari berjengket je ah.

Z said...

cop cop.

pumps and heels apa beza? ke, sama je?

bagi aku, heels menambah keyakinan apabila berjalan.

-owner of two pairs of heels (bangge siot hahahaha)-

iqanabeera. said...

bab2 stillettos memang saya fail, but i adore wedges. walaupun jalan macam nak tergolek la jugak.

sebab saya cepat annoyed dengan orang jalan seret kaki, dan kalau pakai flip flops atau flats, risiko untuk saya sendiri buat benda tu sangat tinggi. haha.

anna molly said...

exroomate aku pnah bli heels.last2 aku yg pkai sbb die xleh brdiri pon dlm tu.HAHAHA.hrtu aku pkai 1 heels nie pstu aku kne jln jejauh cr stesen ubahn.last2 aku jalan kaki ayam je tgh2 stadt tu.mmpos ah..

Pumpkin Peroz said...

haloo~
1st tym lalu
m not a big fan of heels either
prefer sneakers n slippers
itupn ngan slalu terjatuh
hehehhehehe

fafarafa said...

humang aihhh.....seriyes perempuan² yg masuk race itu sangat berani. aku confirm tak berani ehh nk lari guna heels. padahal heels aku paling tinggi pon 2 inch je. lagi pon aku dh tinggi. kalo kasut aku tinggi sangat, tak psl2 lelaki² yg rendah dr aku kena dongak utk cakap dgn aku. wahahahhahaha

aku skang suka wedges. more relaxing & stable dr high heels. kaki pon tak sakit sangat. hehheheheh

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=6dM9orHsfJc&feature=related

Malaywood anytime soon?...

athirahSKINNY said...

Ok wow :O lumba lari pakai high heels haha sangat cool ! Ha ha tapi im not going to wear them

magenta said...

Asra: Shoe fetish yang sangat terserlah :p

Maria: Hahaha but pumps are heels too. Can't walk in them :(

Double Patties: Ya, tepat sekali!

Stanum Saliva: Aku pun tak pasti aku ni perempuan camana. Haha.

Fictionita: What is keting? I tak tau. It definitely shapes up your calves.

-Gemuq-: Haha jahat. Tak baik tau..lol.

Broken Nigina: Kalau pakai je tak payah jalan best :D

Z: Sama kot. Pumps are a type of heels, no? Hahaha I own more than 2 pairs tapi orang lain yang pakai.

Anna Molly: Hahaha siot je. Aku nampak minah kaki melecet kat belakang sampai berdarah tapi dia pakai gak. Kontrol sangat tu.

Pumpkin Peroz: Haha funnylah you. Aku pernah terjatuh sebab slipper tapak tak ada bunga.

FaFarafa: Memang wedges jauhhh lagi selesa dari stilettos ke apa lagi.

Anonymous: Haha berbakat tuh.

AthirahSkinny: Yeah, cool kan. Tu la.

amoi chantek said...

pakai heels memang boleh buat lebih confident masa jalan.. tapi selesa jalan dengan flipflop la.. macam i kew kelas... kadang2 time rasa nak pakai heels jew i pakai.. selalunya flipflop or wedges jew.. lagipun geram la tengok heels asik sale jew.. cantik2 pulak tuh... beli, takkan tak pakai.. so pakai la,,