Wednesday, April 23, 2008

Eine Zuschreibung.


Ada pembaca cakap tangan aku cantik. Jari panjang dan kulit cerah. Aku tak cerah atau berjari panjang. My fingers are short and stubby, penuh dengan cakaran kucing dan aku tak pernah berkulit cerah. Yang dalam entri sebelum ini hanya kesan camera flash. Aku tak kisah pun, sebab aku sayang tangan aku. And my fingernails are nice walaupun aku tak pernah pergi manicure.



Not so long ago, aku diberi pilihan. Sanity or my hands. Kalau aku pilih sanity, tangan aku terpaksa suffer. Unable to hold things with my shaky hands. Kalau aku pilih tangan, aku mungkin tak akan dapat membezakan apa yang benar dan apa yang tidak untuk jangka masa yang agak lama.

Jadi, aku gamble dan pilih tangan aku. Aku tak dapat bayangkan hidup sehari tanpa mampu memegang pen atau pensel. And who would've thought? My hands helped me discover my sanity again.

26 comments:

erm said...

ha kalau tangan short and stubby...dah tentu body montok...pipi tembam....auwww comel...hahahaha

entry bawah tu mmg berani

tapi malangnya lock comment

tau takottttttttttt..haha

ps-tiap2 kali dinner kat universiti...budak perempuan mekap sampai jerawat pun nak ditutupnya...bayangkan betapa tebal mekap mereka

asra hales said...

aku suka org kidal.

:)

iqanabeera. said...

lucky u.

my fingers are short and stubby, plus i have fugly fingernails.

i fiddle with them. it's a habit since i was 5. so, memang buruk gila.


my mom calls them kuku monyet. heh.

LTDP said...

Minta lukis potret boleh?
Magenta lukis cara speed painting style ke...wow..satu bakat melukis yang patut di asah...tak stubby pun fingers tu..jari artist tak mungkin stubby..tgk je pic tu...kalau silap tu Scarlett Johansson...betul tak?

takahara-suiko said...

WOOOH.

gila lah cantik itu lukisan!

see, orang2 yang berjari pendek dan stubby pun ada talent.

high five to us! tho i dunno what my talent exactly is.

magenta said...

erm: Ha ah. Takut. Takut kena serang dengan vampire. Nak cover jerawat beli concealer bagus je. Tak payah pakai foundation tebal 3 inci.

asra hales: Haha malangnya aku tak kidal. Even though I do wear my watch on my right hand. Tapi aku suka lelaki kidal.

iqa: Nothing that almond oil can't fix! Heheh.

LTDP: Boleh, hantarlah gambar. Tak, bukan speedpainting, ni sketch namanya. My fingers are short, end of discussion. Ha ah betul.

takahara: Thanks. Kerana mengakui my fingers are indeed short and stubby. Glad someone is honest with me.

ledisordre said...

Nice curves.

Nak tau lagi pasal cerita not so long ago ni boleh tak?

Jenny said...

Awak sketch Scarlett Johannson ke?

Realist said...

Did I notice some changes to the firs t pic? I thought she was topless you know b4 you add the blouse... Thats how artis work they dont draw the clothes on until they get the shape..malu ye...

K U R A P said...

Aku suka seluar yang warna merah tu.

Bab jari, suruh MM yang nilaikan.

NeEM™ of Suicide Park said...

My friends love my fingers and fingernails- and they manage to make me love them too.

I've been in that situation. I chose sanity. Luckily, the tremor effect was on my feet only. I still can sketch.
But not when my heart rate suddenly fluctuate. Aargh!

zureen said...

the drawing reminds me of Jack Dawson's sketch of Rose (of Titanic).

lawa!

yoursistah said...

Reminds me of Rose too..haha. Short and stubby ke your fingers? What does that make mine? Aaargh

Adam likes to say my hands makes his look freakishly large. But I like to say "sesuai dgn badan la". Takkan badan besar tgn kecik..or kaki kecik..nanti jadi Joey lak..hahha

magenta said...

ledisordre: Thanks. Maybe someday I'll write about it. But not anytime soon.

jenny: Ya. The original picture can be found here:

Scarlett Johansson

I realise the sketch is songsang sisi tapi that's because my otak is kidal and tends to mirror images.

realist: Mana ada. I'm not that kind of an artist. I'm not even an artist.

kurap: Apa kaitan MM dengan jari? Tak paham.

neem: Bila nak letak sketch kat blog? I bet you sketch a lot in your line of work. Must be fun. Sigh.

zureen: Thanks. Rasanya they made Scarlett pose like that deliberately kot.

mysistah: When I was underweight pun my fingers were still stubby. I bet when I'm pregnant they won't look like fishsticks, but bebola ayam.

takahara-suiko said...

oh dang. was i being honest?

ugyuh.

apa-apa pun, orang berjari pendek lagi berbakat daripada orang berjari panjang, kerana kami yang berjari pendek mampu melakukan apa yang anda-anda yang berjari panjang mampu lakukan!

hah-haaa.

tapi nak pegang bola basketball, susah.

magenta said...

Haha. You're telling me. Dahla tangan kecik, jari pulak pendek. Nak hold note F kat gitar pun tak sampai. Terpaksa cheat je, string atas takyah tekan.

Siberkop said...

It's ok takahara-suiko, org yg berjari pendek/tangan tak besar(malah ketinggian pun pendek) ada jer yg boleh menangkap bola dengan baik(melekat lagi). Jadi penjaga gol wakil U lagi. Semuanya bergantung kpd bagaimana kamu melatihnya.

Mcm Magenta berlatih melukis.

Hey TERATO!

takahara-suiko said...

ok kalau pasal gitar, itu lain cerita.

hha, orang pendek kan lincah. untung jadi pendek.



ai, semua pun untung lah.

magenta said...

Hahaha. Tapi aku tak pendek. I'm actually taller than the average Malaysian girls.

zureen said...

semakin banyak ciri-ciri fizikal magenta diexpose, semakin tinggi la kebarangkalian magenta untuk di-cam! hahahaha.

LTDP said...

"jenny: Ya. The original picture can be found here:

Scarlett Johansson"

Yeah...I got it right..so ada hadiah apa2 ke untuk sesiapa yang guess right...

But to be fair it was a good rendition of Scarlett Johansson so it was an easy guess..haha..

takahara-suiko said...

how tall are you?


*korek korek*


P/S: stalker, ambil perhatian!

LTDP said...

takahira..do you know there is a formula linking finger length to a person height..

From the pencil u get the fingers cm length, multiply by vrs divided ny 10.9 will u give u h= 5 ' 3 "...

Cest tres simple...!

Bovril Lavigne said...

ltdp- how'd u figure the length of the pencil on a correct scale?

mag- your fingers do look long la..and ltdp's calculation is creepily correct..haha

magenta said...

zureen: Haha. Kebarangkalian untuk di-cam melalui ketinggian dan tangan adalah sangat rendah, kan?

ltdp: Haha you're confusing my readers with your crappy formula. Hadiah? Penumbuk nak? Hehehe.

Thank you for the compliment though.

takahara: I'm 5'3/5'4. Not that tall, not that short.

bovril: Must be a lucky guess.

Firdauz takes 5 said...

cantik la sketch tu!

=)